Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Lielā oga – ķirbis

Ance Andrējeva-Empele

2019. gada 18. oktobris 10:07

11
Lielā oga – ķirbis

Ķirbja biezzupa
 Sastāvdaļas:
~2 litri ķirbja biezeņa
4 kartupeļi
4 burkāni
1 liels sīpols
3‒4 daiviņas ķiploka
1 tējkarote karija (ja netīk
asi ēdieni, kariju nelieciet)
200 ml saldā krējuma
sāls, pipari, timiāns
eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Nomizotu un sagrieztu gabaliņos ķirbi nelielā daudzumā ūdens izvāra, līdz mīksts. Šķidrumu nolej un iegūto masu sablendē viendabīgā biezenī.
Notīrītus un sagrieztus sīpolus, ķiplokus un burkānus liek uz pannas cepties. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un timiānu. Cep, līdz sīpoli zeltaini un burkāni daļēji mīksti.
Katlā nelielā ūdens daudzumā vāra nomizotus un sagrieztus kartupeļus, kad ūdens uzvārījies, pievieno apceptos burkānus ar sīpoliem un ķiplokiem un vāra, līdz dārzeņi mīksti. Tad visu (dārzeņus un nelielu daudzumu iegūtā buljona) sablendē, lej atpakaļ katlā un pievieno ķirbja biezeni (proporcijas ‒ viena daļa dārzeņu un pusotras daļas ķirbja biezeņa). Liek sildīties, pievieno saldo krējumu un garšvielas. Var pasniegt ar grauzdētām ķirbju sēklām, grauzdiņiem un sojas mērci.


 Ķirbja pīrāgs
Pamatnei:
200 g miltu
2 ēdamkarotes cukura
½ tējkarote sāls
140 g sviesta (sagriezts un turēts saldētavā
~30 minūtes)
60 g cepamā margarīna (sagriezts un
turēts saldētavā ~30 minūtes)
60 ml ledaina ūdens
Pildījumam:
470 g ķirbja biezeņa
400 g vārīta kondensētā piena
2 olas
1 tējkarote kanēļa
¼ tējkarote ingvera
1 tējkarote vaniļas ekstrakta
½ tējkarote sāls
Gatavo pamatni:
Liek bļodā miltus, cukuru un sāli, visu samaisa. Sausajai masai pievieno sviestu un margarīnu un ar pirkstiem sastāvdaļas saspaida kopā, līdz veidojas drupačveida masa. Iegūtajai masai, lēnām to mikserējot, pakāpeniski lej klāt auksto ūdeni, līdz mīkla saiet kopā (ja mīkla kopā saiet ātrāk, var neliet visu norādīto ūdens daudzumu). Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek uz vienu stundu ledusskapī. Kad mīkla atpūtināta, to izrullē apļa formā un ieklāj kūkas formā, lai mala sānos būtu uz augšu (izmantoju 26 cm diametrā). Pa to laiku, kamēr cepeškrāsns uzsilst līdz 200 grādiem, liek formu ar mīklu saldētavā. Tiklīdz cepeškrāsns uzsilusi, liek pamatni cepties uz 20‒25 minūtēm. Kad pamatne izcepusies, to atdzesē līdz istabas temperatūrai.
Gatavo pildījumu:
Uzsilda cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Sajauc ķirbja biezeni ar kondensēto pienu, līdz veidojas viendabīga masa. Tad pievieno pārējās pildījuma sastāvdaļas un samaisa. Pildījumu lej uz atdzesētās pamatnes un liek cepties uz aptuveni 50 minūtēm. Kūku pasniedz nedaudz atdzesētu vai aukstu, dekorē ar putukrējumu.

 
Ķirbja smūtijs
Sastāvdaļas:
100 ml ķirbja biezeņa
50 ml auzu pārslu
200 ml nomizotu, sagrieztu, apceptu ābolu
300 ml piena
2 ēdamkarotes medus
200 ml smalcināta ledus
Pagatavošana:
Nomizo, sagriež un uz pannas apcep ābolus (izvēlējos vienu lielu skābu rudens ābolu un cepot pievienoju brūno cukuru). Blendera krūzē visu sablendē, pēc tam pievieno ledu un sablendē atkārtoti. Pasniedz ar putukrējumu un kanēli vai auzu pārslām.