Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Donoru diena Valkā!

2009. gada 3. jūnijs 10:58

1134
Donoru diena Valkā!

VADC Latgales filiāle informē, ka 2009. gada 9. jūnijā tiek organizēta donoru diena Valkā! Donori ir gaidīti kultūras nama telpās no plkst. 10.00-13.00!

  Īpaši lūdzam atsaukties rēzus negatīvo asins grupu donorus!

 

VADC un VADC Latgales filiāle organizē akciju „Pie:dalies!”, kuras laikā līdz 14. jūnijam, ziedojot asinis, visi donori tiek aicināti atsaukties šā gada Pasaules asins donoru dienas sauklim „100% bezatlīdzības donoru kustība”, ziedojot asinis un dāvinot savu donora pusdienu kompensāciju Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai medicīnas aparatūras iegādei, kas nepieciešama mazo pacientu ārstēšanai. Aicinām arī Valkas iedzīvotājus atsaukties šim aicinājumam!

 

Atgādinām, ka par donoru var kļūt vecumā no 18 – 65 gadiem. Donora svars nedrīkst būt mazāks par 50 kg un pirms asins nodošanas nedrīkst lietot alkoholu un smēķēt. Asins došana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba, liela emocionāla pārdzīvojuma. Pirms asins nodošanas vēlams lietot veselīgu uzturu, daudz šķidruma. Nedrīkst lietot treknus ēdienus asins došanas dienā, kā arī dienu iepriekš. Neēdis cilvēks asinis nevar nodot.

Kāpēc Tev vajadzētu ziedot asinis?

Morālais gandarījums. Asins nodošana raisa pozitīvas izjūtas. Tu esi palīdzējis kādam grūtā, varbūt pat izšķirošā brīdī. Kādreiz palīdzība var būt nepieciešama arī tev!

Bezmaksas veselības pārbaude. Donoram tiek noteikta asins grupa un hemoglobīna līmenis, katra asins deva tiek pārbaudīta uz dažādām slimībām.

Veselības uzlabošanās. Donora organismā tiek stimulēta asinsrades sistēma, atjaunojot asins sastāvu. Donori mazāk slimo ar akūtām un hroniskām slimībām.

Brīvdiena. Saskaņojot ar darba devēju, donoram pienākas brīva diena, kad ziedo asinis, kā arī vēl viena pēc asins ziedošanas. Abas brīvdienas apmaksā donora darba devējs pēc Darba likuma 74.panta. Izmanto to, kā vēlies!

Pusdienas. Pirms asins nodošanas Tevi pacienā ar vieglām uzkodām, pēc tam tu saņem 3 latus pusdienām. Neaizmirsti lietot daudz šķidruma pirms un pēc asins ziedošanas!