Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ķer maluzvejniekus. Pastiprināta kontrole lašu un taimiņu dabiskā nārsta upēs

Sandra Pētersone

2019. gada 22. novembris 09:41

267
Ķer maluzvejniekus. Pastiprināta kontrole lašu un taimiņu dabiskā nārsta upēs

Šogad lašveidīgo zivju ieguves lieguma periodā no 1. oktobra līdz 31. decembrim Valsts vides dienesta (VVD) vides inspektori pastiprinās kontroli lašu un taimiņu dabiskā nārsta upēs,  informē VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

Galvenā uzmanība tiks pievērsta savvaļas lašu un taimiņu nārsta vietām Gaujā, Salacā, Ventā un to baseina upēs.

Draud bargs sods

Sargājot lašupes, VVD palielinās inspekciju skaitu reģionos, kā arī piesaistīs papildspēkus no pašvaldībām, Valsts policijas un Valsts robežsardzes, sadarbosies ar Dabas aizsardzības pārvaldes inspektoriem un sabiedriskajiem vides inspektoriem.

Saskaņā ar Makšķerēšanas noteikumiem Latvijas iekšējos ūdeņos paturēt lomā lašus un taimiņus ir aizliegts visu gadu, izņemot atsevišķas, īpaši norādītas teritorijas un licencētās mašķerēšanas vietas, savukārt nārsta laikā no 1. oktobra arī šajās īpaši norādītajās vietās lašus ķert nedrīkst. 

Lašveidīgo zivju saudzēšanas laikā VVD aicina iedzīvotājus ziņot inspektoriem par iespējamu nelikumīgu šo zivju ieguvi pa diennakts tālruni 26338800 vai mobilajā lietotnē “Vides SOS”.

Par vienu nelikumīgi noķertu lasi vai taimiņu, ja tas iegūts iekšējos ūdeņos, zivju resursiem nodarīto zaudējumu apmērs ir noteikts 715 eiro, bet jūrā – 429 eiro. Par pārkāpumu piemēro arī administratīvo sodu par makšķerēšanas un zvejas noteikumu pārkāpumiem. Fiziskajām personām tas noteikts no 280 līdz 700 eiro, juridiskām – no 700 līdz 4 300 eiro. Ja noziedzīgā nodarījuma rezultātā konstatēts būtisks kaitējums, pārkāpējam draud kriminālatbildība.

Šoruden VVD inspektori Strauj­upītē pie Vangažiem jau aizturējuši un nodevuši policijai maluzvejnieku, kurš nelikumīgai zvejai izmantoja elektroierīci jeb īpaši nežēlīgu zivju ieguves metodi. Aizturēšanas brīdī personai lomā bija četras lašveidīgās zivis – divas taimiņu mātes, viens mazs taimiņš un strauta forele, kā arī elektroierīce, kas izmantota maluzvejā, informē VVD.

Nelegālās nodarbes laikā pārkāpējs upē bija paslīdējis un nogremdējis ierīces akumulatoru. Vides inspektori pieļauj, ka maluzvejnieks visdrīzāk būtu turpinājis nelikumīgo darbību, ja tā nebūtu atgadījies. Aprēķinātais zivju resursiem nodarīto zaudējumu apmērs ir 2860 eiro. Par pārkāpumu ir uzsākts kriminālprocess.

Teic paldies palīgiem

Pavisam no šā gada 30. septembra līdz 3. novembrim vides inspektori ir atraduši un izņēmuši 177 nelegālās zvejas bezsaimnieka rīkus –  151 zivju tīklu, 12 ūdas, astoņus nēģu murdus, četrus zivju murdus un divas gruntsmakšķeres. Par zvejas un makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem lašveidīgo nārsta un migrācijas upēs, noformēti 16 administratīvā pārkāpuma protokoli. 

 VVD atgādina, ka arī novembrī un decembrī notiks pastiprināta lašveidīgo migrācijas un nārsta vietu kontrole un iepriekš apzināto iespējamo nelegālo zvejas vietu novērošana, jo lieguma periods turpinās līdz 31. decembrim.

“Paldies visiem palīgiem, jo laikā, kad ir zivju ieguves liegums, ļoti liela nozīme ir partneriem, ar ko kopā strādājam. Cilvēkiem jāsaprot, – maluzvejniecība nozīmē to, ka nākotnē vairs var nebūt dabīgo lašu. Jau šobrīd tikai 10 līdz 15 procenti no lašu populācijas iet dabiskā nārstā. Šīs zivis ir mūsu bagātība, kas mums visiem kopīgi jāsaudzē,” aicina M. Bukleviča.

20191101-1025-logo-vpr-vm-vkkf-mazs.jpg

Publikācija tapusi ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.