Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Mājas gatavotas mērces, ko izmantot svētku salātiem

ELVI sabiedrisko attiecību nodaļa

2019. gada 20. decembris 10:53

607
Mājas gatavotas mērces, ko izmantot svētku salātiem

Vēlies ēst veselīgi, bet svētku laiks atkal biedē ar majonēzē mērcētu salātu kalniem un  trekniem cepešiem? Tradicionālos svētku salātos neveselīgākā sastāvdaļa bieži vien ir tieši mērce, tāpēc gaidot Ziemassvētkus un Jauno gadu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā divu viegli pagatavojamu mērču receptes – ar tām varēs aizstāt pierasto majonēzi salātos un papildināt citus svētku ēdienus. 

Vieglā “majonēze”

20191220-1101-2019-12-jevgenija-zsvetku-

Sastāvdaļas

300 g turku jogurta

2 tējk. Dižonas sinepju (var izmantot arī sinepes ar medu)

1 ēdamk. Vūsteras mērces

1/2 tējk. sīpolu pulvera (nav obligāti)

sāls, melnie pipari 


Pagatavošana

Visas sastāvdaļas kārtīgi samaisi, pievienojot sāli un piparus atbilstoši savai garšas izjūtai. Šo mērci droši var izmantot visiem klasiskajiem svētku salātiem majonēzes vietā.


Citrusu-olīveļļas mērce

20191220-1100-2019-12-jevgenija-zsvetku-

Mērce lieliski derēs pie jebkuriem svaigo dārzeņu salātiem, lapu salātiem un pat kādiem oriģinālākiem salātiem, piemēram, makaronu un dārzeņu salātiem vai dārzeņu salātiem ar kuskusu, bulguru utt.


Sastāvdaļas

sula no 1 citrona

sula no 1 apelsīna

1/2 tējk. rīvētu miziņu no apelsīna un citrona (var nepievienot)

70 ml Extra Virgin olīveļļas 

1/4 tējk. maigo sinepju

1 tējk. medus

1 maza, ķiploku spiedē izspiesta ķiploka daiviņa

sāls, pipari pēc garšas

1/2 kaltēta oregano (var nepievienot)


Pagatavošana

Samaisa kopā visas sastāvdaļas, ielikt tās noslēgtā traukā un kārtīgi sakrata vismaz 30 sekundes, lai mērce iegūst viendabīgu konsistenci. Lieto uzreiz, jo mērce ātri noslāņojas. Ja neizlieto uzreiz, mērci var uzglabāt ledusskapī, bet samaisot ar salātiem, pirms lietošanas to atkal nepieciešams labi sakratīt. Ja  mērces pagatavošanā lieto citrusaugļu miziņas, rīvējot augļus - sarīvē tikai dzelteno un oranžo mizas slāni, nepierīvējot klāt balto miziņas daļu - tā ir rūgta!