Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenes poliklīnikā atjaunoti fizikālās medicīnas pakalpojumi

Sandra Pētersone

2009. gada 22. maijs 11:00

5714
Smiltenes poliklīnikā atjaunoti fizikālās medicīnas pakalpojumi

Smiltenes poliklīnikā pēc vairāku gadu pārtraukuma pacientiem atkal ir pieejami fizikālās medicīnas pakalpojumi. Slimnīcā un poliklīnikā darbu ir uzsākusi fizikālās medicīnas ārste Sandra Nātra.

 

Vienlaikus viņa veic slimnīcas valdes priekšsēdētājas vietnieces un arodslimību ārstes pienākumus. Fizikālo medicīnu S. Nātra divus gadus mācījās Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā un saņēma sertifikātu.

 

"Atjaunojām pakalpojumu, ko poliklīnika sniedza fizikālās medicīnas ārstes Ilzes Krūmalas laikā. Poliklīnikā ir labi aprīkots fizikālās medicīnas procedūru kabinets, un bija žēl, ka tā aparatūra netika pilnībā izmantota," saka S. Nātra.

 

 

Papildu jau esošajām iespējām pacientiem tur piedāvā arī jaunus pakalpojumus. Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca ir iegādājusies mūsdienīgu ultraskaņas aparātu. Jaunums ir arī lāzerterapija un dūņu aplikācijas, ko veic fizikālās medicīnas ārste. Darbu poliklīnikā uzsācis masieris Juris Nātra.

 

S. Nātra skaidro, ka fizikālo terapiju izmanto dažādu slimību ārstēšanā. Tā ļauj samazināt medikamentu devas, saīsināt atveseļošanās laiku un mazināt sarežģījumu iespējas.Fizikālo terapiju pielieto, ārstējot mugurkaula, locītavu, muskuļu slimības, slikti dzīstošas brūces, vēnu vai nervu iekaisumus un citas kaites.

 

 

Smiltenes poliklīnikā sastaptā grundzāliete skolotāja Inese Ratsepa ir gandarīta, ka atkal varēs izmantot fizikālās medicīnas kabineta pakalpojumus.

 

"Cilvēkiem ir problēmas ar muguru, locītavām, sāpošu sprandu, un fizioterapija palīdz pie citas ārstēšanas, pie tabletēm un špricēm. Jautājums ir tikai, cik tā ir pieejama cilvēkiem no finansiālā viedokļa un no dzīvesvietas," spriež I. Ratsepa.

 

Grundzālietei savulaik jau bijušas nozīmētas fizikālās medicīnas procedūras, tāpēc viņa zina, ka tas ir regulārs, vairāku dienu kurss. Taču lauciniekiem izbraukāt uz pilsētu nav viegli."Pirms diviem gadiem izgāju masāžas kursu Valmierā un pēc tam 70 kilometrus braucu pie stūres, kaut gan pēc šīs procedūras tas nav vēlams. Rezultātā degviela, laiks un nauda par pakalpojumu bija tērēta velti," saka sieviete.

 

Fizikālās medicīnas ārste pieņem pacientus gan ar ģimenes ārsta nosūtījumu, gan bez tā. Bērniem šo pakalpojumu apmaksā valsts.