Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Latvija – viena no zaļākajām valstīm pasaulē? Tas ir iespējams!

2009. gada 3. maijs 09:22

821
Latvija – viena no zaļākajām valstīm pasaulē? Tas ir iespējams!

Kā jau izskanējis plašsaziņas līdzekļos, saskaņā ar Jēlas Universitātes izstrādātā un visā pasaulē respektētā EPI indeksa („Environmental Performance Index") rezultātiem Latvija 2008. gadā ir ierindota tik augstajā 8. vietā starp pasaules zaļākajām valstīm. I

 

Iedvesmojoties no šī pārsteidzošā Latvijas vides vērtējuma un nevēloties apstāties pie sasniegtā, AS „Latvenergo" ir kļuvis par projekta „Vienoti zaļākai rītdienai" iniciatoru.

 

 

Projekta mērķis ir panākt vēl pārliecinošāku rezultātu un padarīt Latviju par zaļāko valsti pasaulē. Taču šāds mērķis nav sasniedzams bez visas sabiedrības līdzdalības. Tādēļ ikviens Latvijas iedzīvotājs un uzņēmums ir aicināts kļūt par projekta „Vienoti zaļākai rītdienai" dalībnieku.

 

Kā piedalīties?Pirmais būtiskais solis pretim zaļākai Latvijai ir līdzdalība balsojumā, kurā ir jāizvēlas pieci no desmit vides kritērijiem. Tie ir izstrādāti ciešā vides ekspertu un AS „Latvenergo" sadarbībā un skar visas sabiedrības ikdienu gan personiskā, gan uzņēmumu, gan visas valsts līmenī. Balsojuma mērķis ir noskaidrot, kurus vides kritērijus sabiedrība atzīst par Latvijas situācijai visaktuālākajiem un vissvarīgākajiem.

 

Kāpēc balsot?Iemiesojot izvirzītos vides kritērijus ikdienā, mums paveras iespēja ne vien panākt taustāmu rezultātu vides kvalitātes uzlabošanā un uzturēšanā, bet arī būtiski taupīt vides resursus un samazināt izmaksas par to izmantošanu.

 

Kas notiks pēc balsojuma? Balsojumā tiks noskaidroti un publiskoti tie pieci kritēriji, kurus sabiedrība atzinusi par šobrīd visaktuālākajiem Latvijas vides kvalitātes uzlabošanai un uzturēšanai. Pēc tam ikviens tiks aicināts brīvprātīgi ievērot vienkāršas, bet apkārtējai videi ļoti nozīmīgas darbības, lai turpmāk uzlabotu savu ietekmi uz izvēlēto kritēriju ieviešanu savā ikdienā.

 

Kā to paveikt?Lai atvieglotu kritēriju ievērošanu, atbilstoši katram kritērijam tiks izstrādāti noderīgi un ilgtermiņā viegli īstenojami padomi. Tie palīdzēs iemiesot zaļākas Latvijas ideju ikdienas dzīvē.

 

Kā vērtēsim rezultātu?Savas darbības rezultātu varēsim novērtēt ne tikai, salīdzinot konkrētus skaitļus un rādījumu uzlabojumus savā ikdienā, bet arī redzēsim Jēlas universitātes pētījumā un 2009. gada pasaules zaļāko valstu topā, kura publiskošana paredzēta 2010. gada sākumā.

 

Nestāvi malā! Mēs pateicamies tiem, kas jau nobalsojuši, un aicinām to paveikt arī pārējos! Lai būtu iespēja iesaistīties plašākam atbalstītāju lokam, balsojuma termiņš ir pagarināts - balsojums tiek pieņemts līdz 17. maijam mājas lapā www.zalakairitdienai.lv vai AS „Latvenergo" klientu apkalpošanas centros.

 

 

Šis ir brīdis, kad svarīga ir ikviena balss, jo tikai kopā mēs varam Latviju padarīt par zaļāku un drošāku mājvietu mums visiem.

 

 

Projekts „Vienoti Zaļākai Rītdienai" uzsākts pēc AS „Latvenergo" iniciatīvas; par projekta atbalstītājiem jau kļuvuši „Arēna Rīga", „Bizbizmare.lv", „Dabas taka", „draugiem.lv", „Kultūras informācijas sistēmas" - „Trešais tēva dēls", „Latvijas Radio 1", „Liesma", „NovoNews.lv", „Pilseta24.lv", „TVNet", „Vides Vēstis", „Ziemellatvija.lv". Pievienoties atbalstītāju lokam ir aicināts jebkurš cilvēks vai uzņēmēmums, kuram rūp zaļāka Latvija!

Rakstiet mums: info@zalakairitdienai.lv