Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Izceļam vasaru ēdienos ar svaigo gurķi

Izceļam vasaru ēdienos ar svaigo gurķi

Vēl pavisam nesen uz piedāvājumu iedot svaigus pašmāju dārzā audzētus gurķus aizdomājos, ka ir pavisam nedaudz veidu, kā tos pagatavot, jo cept tos nevar, vārīt nevar, atliek ēst svaigus, salātos vai marinēt. Tiklīdz doma bija izdomāta, tā pavisam nejauši pie manis “atnāca” vairākas receptes, kurās šobrīd dārzos un siltumnīcās augošie gurķi deva gardu, svaigu un vasarīgu papildinājumu.

Krāsnī cepti dārzeņi ar gurķu-krējuma mērci
Sastāvdaļas:
10 jaunie kartupeļi
10 vidēji burkāni
4 vidējas bietes
4 daiviņas ķiploka
sāls un timiāns
olīveļļa

Mērces sastāvdaļas:
2 garie vai 4 īsie gurķi
4‒5 ēdamkarotes krējuma
2 tējkarotes mārrutku
sāls, dilles un lociņi

Pagatavošana:
Dārzeņus nomazgā, nomizo un sagriež palielās līdzīga lieluma daļās. Visu liek lielā bļodā, pievieno svaiga timiāna lapiņas, sagrieztas ķiploka daiviņas, sāli un olīveļļu. Visu rūpīgi samaisa, tad kārto uz cepampannas. Cep 180 grādos aptuveni 20 minūtes – līdz dārzeņi mīksti.
Gatavo mērci. Ja nav sulu spiedes, gurķus sarīvē uz rupjās rīves un caur sietiņu izkāš. Iegūtajai gurķu sulai pievieno krējumu, mārrutkus, sāli un visu rūpīgi samaisa. Beigās pievieno garšaugus – dilles un lociņus.
Kad dārzeņi gatavi liek tos dziļajā zupas šķīvī un pārlej ar gurķu-krējuma mērci.

Gurķu uzkoda ar biezpienu un zaļumiem
Sastāvdaļas:
gurķis
biezpiens
krējums
dilles, pētersīļi, baziliks, sīpolloki
sāls, pipari
dekorēšanai – diedzētas sēkliņas vai saulē kaltēti tomāti

Pagatavošana:
Gurķi sagriež apmēram trīs centimetru garos gabalos, ar karotīti izgrebj vidu, apakšā atstājot plānu kārtiņu. Sagatavotos gurķu gabaliņus pārkaisa ar sāli un uz brīdi atstāj atsuloties. Biezpienu sajauc ar krējumu, sasmalcinātiem zaļumiem, sāli un pipariem. Masu bagātīgi pilda izdobtajos un nosusinātajos gurķa gabalos. Dekorē ar diedzētām sēkliņām vai saulē kaltētiem tomātiem u.tml.

Sastāvdaļas vistai grieķu gaumē:
2 kg vistas filejas
1 glāze grieķu jogurta bez piedevām
1 citrons
2 ēdamkarotes olīveļļas
½ ēdamkarotes kaltēta oregano
2 ķiploka daiviņas
¼ pētersīļu saišķīša
sāls un pipari
 
Sastāvdaļas jogurta mērcei Tzatziki:
300 g grieķu jogurta bez piedevām
3 ķiploka daiviņas
½ garā vai 1 īsais gurķis
sāls un pipari

Pagatavošana:
Vistas filejas gabaliņus sagriež gareniskās daļās un liek bļodā. Gaļai pievieno jogurtu, olīveļļu, saspiestus ķiplokus, oregano, sāli, piparus, rīvētu citrona miziņu, sulu no puses citrona un sakapātus pētersīļus. Visu kārtīgi samaisa – iemaisa vistas filejas gabaliņos. Vistas gaļu liek ledusskapī marinēties vismaz uz 30 minūtēm. Marinēto gaļu var gatavot pannā, uz grila vai cepeškrāsnī. Cepot cepeškrāsnī, izmanto dziļo veidni 180 grādu temperatūrā 45 līdz 60 minūtes.
Gatavo mērci. Gurķus ar visu mizu sarīvē uz rupjās rīves. Pievieno jogurtu, izspiestas ķiploka daiviņas, sāli un piparus. Ja iespējams, atstāj mērci malā uz 10 minūtēm, tad bauda kopā ar gaļu.