Ziemellatvija.lv ARHĪVS

“Piešaujot” ēdienam sidru, pavāri eksperimentē ar garšām

Sandra Pētersone

2020. gada 11. augusts 07:59

225
“Piešaujot” ēdienam sidru, pavāri eksperimentē ar garšām

Ievārījums no tomātiem un sidra? Ar šādu kombināciju tiešām sanāk kaut kas labs? Izbrīns ir pirmās emocijas, kas pārņem, ieraugot sociālā tīmekļa vietnē “Facebook” ierakstu, kurā uzņēmums SIA “Mūrbūdu sidra darītava” no Valkas novada Ērģemes uzteic tomātu un sidra ievārījumu kā šās vasaras jaunatklājumu un kā “nenormāli labu zapti”.

Augusts ir mēnesis, kad Latvijā nogatavojas vietējie tomāti, un, ja to dārzā ir daudz un svaigā veidā visi nav noēdami, tad jādomā, kā ražu pārstrādāt uzglabāšanai ziemā. Varbūt tiešām var eksperimentēt virtuvē ar šāda ievārījuma recepti? Sazinājāmies ar uzņēmumu “Mūrbūdu sidra darītava”, lai uzzinātu ko vairāk.

Kopā ar pankūkām,
sendvičiem, gaļu
Izrādās, ka tomātu un sidra ievārījuma izgudrotāja nopelns pieder “Meistarklasei” (skolai) no Rīgas, uzņēmuma “Mūrbūdu sidra darītava” sadarbības partnerim. Ar nosaukumu “Meistarklase” strādā pieredzējuši pavāri, savas jomas profesionāļi, vadot meistarklases dažādu ēdienu gatavošanā.
“Ļoti labs ievārījums! Var ēst kopā ar pankūkām, burgeriem, sendvičiem, gaļas ēdieniem,” par tomātu un sidra ievārījumu teic Arturs Orenīts, “Meistarklases” idejas autors un īstenotājs, kurš bijis šefpavārs gan Latvijas restorānos, gan Spānijā.
Šī nav pirmā reize, kad “Meistarklases” pavāri savās receptēs izmanto “Mūrbūdu sidru”, šis salīdzinoši vieglais alkoholiskais dzēriens, ko iegūst no ābolu sulas tās rūgšanas procesā, ticis “piešauts” klāt, arī gatavojot mīdijas.
Tomātu un sidra ievārījumu šefpavāri izmantos meistarklasē, kas 15. augustā notiks Talsu novada zemnieku saimniecībā “Bērzi” “Kazu dienu 2020” laikā. Viņi kūpinās kazas kāju un pasniegs arī kūpinātas kazas sendviču ar tomātu-sidra ievārījumu.
“Mēs atbalstām daudzus šādus projektus, kuros tiek izmantots mūsu sidrs,” “Ziemeļlatvijai” teic SIA “Mūrbūdu sidra darītava” pārdošanas menedžeris Raitis Zalāns.

Vajadzēs ābolus, un daudz
Šobrīd Ērģemē strādājošais uzņēmums ir jaunās ābolu ražas priekšvakarā un dod ziņu visiem ābeļdārzu saimniekiem – “Mūrbūdu sidra darītava” atkal iepirks ābolus, un daudz – aptuveni 400 tūkstošus kilogramu. Uzņēmums sidru ražo tikai no Latvijā audzētajiem āboliem.
“Vienīgais nosacījums ir tas, ka pirksim gatavus ābolus – gan vasaras, gan rudens, gan ziemas. Sāksim iepirkt, tiklīdz āboli būs gatavi. Pagaidām nav,” piebilst Raitis Zalāns.
2019. gadā SIA “Mūrbūdu sidra darītava” ražotnē tika izspiestas 150 tonnas ābolu sulas. Šogad plāni ir lielāki, ar domu par iespējamo sidra eksportu.
Savas pastāvēšanas četros gados SIA “Mūrbūdu sidra darītava” ir dubultojusi ražošanas apjomus un  bija jau pavisam tuvu sidra eksportam uz Franciju, taču tam svītru pārvilka “Covid-19” dēļ pavasarī slēgtās robežas. Nu ceļš uz ārzemju tirgu būs jāsāk no jauna, atkal cenšoties piesaistīt ārvalstīs strādājošo produkcijas izplatītāju uzmanību.
Taču vēl pirms tam, šā gada sākumā, SIA “Mūrbūdu sidra darītava” tika uzaicināta piedalīties starptautiskajā sidra tirdzniecības izstādē “CidrExpo 2019” Francijā, Normandijas reģionā valsts ziemeļos, kas tika rīkota ar mērķi uzsvērt sidra nozares daudzveidību, kas šobrīd piedzīvo renesansi. Raitis Zalāns stāsta, ka izstādē piedalījās 85 sidra darītavas no vismaz piecām valstīm. “Mēs tur sevi labi parādījām. Ieguvām daudz kontaktu, saņēmām pirmos pasūtījumus no diviem izplatītājiem Francijā, jau sākām komplektēt vairākas paletes, bet “Covid-19” dēļ valstis slēdza robežas un  eksports izpalika. Taču joprojām skatāmies uz ārpasauli. Esam bijuši arī Anglijā un Krievijā, pētām tirgu, jo mūs interesē eksports. Pagaidām savu produkciju neeksportējam. Strauji attīstāmies Latvijā, jo vietējais tirgus ir pietiekami liels. Mūsu sidru lielā daudzumā iepērk Rīgas restorāni un bāri. Ir noiets veikalos. Mums ir savs izplatītājs, kas strādā visā Latvijā,” stāsta Raitis Zalāns. 
Uzņēmumam ir iecere atvērt savas produkcijas veikalu Valkā, taču, kā teic “Mūrbūdu sidra darītavas” īpašnieks Krišjānis Putniņš, tas netiek sasteigts, meklējot labāko vietu un apsverot to arī saistībā ar topošo Valkas un Valgas kopīgā centra laukumu.

Eksperimentē ar sidra garšu
SIA “Mūrbūdu sidra darītava” produkcijas pamatsortiments ir astoņu veidu sidri, taču ik pa diviem mēnešiem, eksperimentējot ar garšām, īslaicīgi tiek ražoti jauni sezonālie sidri. Piemēram, šās vasaras pirmajā pusē tāds bija sidrs ar liepziediem un medu, tagad – sidrs ar avenēm, rabarberu dzirkstošais vīns un burbona mucās noturēti Jaunanglijas un aroniju sidri. Ziemas sidriem tiek pievienota vaniļa, muskats un citas spēcīgas, aromātiskas garšvielas. Ražošanas process ir uzņēmuma tehnologa Jārles Siņicina pārziņā.
“Lai novērtētu sidru, latvietim vajag pārejas posmu, jo, ņemot vērā 90. gadu pieredzi, viena daļa domā, ka sidrs ir salda limonāde, ko veikalos var nopirkt plastmasas pudelēs,” “Ziemeļlatvijai”  teic Krišjānis Putniņš. 
“Uzreiz “iebarot” vissausāko, sīvāko sidru nav labs veids, kā pārliecināt cilvēkus par Latvijas sidru, tāpēc ir šie eksperimenti – pussaldie aroniju, ingvera, apiņotie un dažādi citi sezonālie sidri. Līdz šim esmu bijis vienīgais, kurš reāli eksperimentē ar daudzām dažādām sidra darīšanas metodēm, garšām un dažādām lietām, ko pievienot sidram, un tas man ļoti palīdzējis izsisties. Esmu  mācījies par pavāru, tāpēc garšas kombināciju veidošana man ir sirdij tuva,” stāsta Krišjānis Putniņš.
Taujāts, kā “Mūrbūdu sidra darītavai” izdodas pieradināt latviešus dzert sidru (par to liecina uzņēmuma ražotās produkcijas apjomu dubultošanās), uzņēmuma īpašnieks atteic, ka atbilde ir pareizā pieejā.
“Kad Latvijā sāka ražot sidrus, tos pildīja šampanieša pudelēs, padarot par svētku dzērienu ar attiecīgu cenu. Es iegāju tirgū ar pilnīgi pretēju domāšanu – nodrošināt maksimāli zemāku cenu un mazāku tilpumu, par piemēru ņemot alus pudeli, kā arī eksperimentējot ar garšu. Rūpes un uzmanība jau neprasa vairāk naudas. Es nemitīgi lasu ļoti daudz informācijas par nozari, izglītojos, ceļoju uz dažādām vīna darītavām, paplašinu savas zināšanas par vīna, alus un sidra darīšanu. Tas ļauj ražot kvalitatīvu produktu,” pieredzē dalās Krišjānis Putniņš.

Dzīvot var labāk,
un ne tikai fantāzijā
Līdzīga pasaules uztvere par redzesloka paplašināšanu, atvērtību jaunām idejām un drosmi tās īstenot ir arī jau pieminētās “Meistarklases” dibinātājam un pavāram Artūram Orenītam, kurš “Ziemeļlatvijai” uzsver, – “ir grūti izmainīt visu pasauli, bet ir viegli izmanīt pasauli sev apkārt”.
Lūk, Artūra stāsts: “Pēc pāris dzīves gadiem Spānijā es sapratu, ka dzīvot var daudz labāk un ne tikai savās fantāzijās, bet arī realitātē, jo, kā mēdz teikt, – “tu esi tas, ko tu ēd”, taču bieži vien neatliek laika vai trūkst zināšanu kvalitatīvai maltītei. Tad man ienāca prātā, ka būtu izcili zem viena jumta sapulcēt spēcīgus profesionāļus un lieliskus cilvēkus, kuri spēj iedvesmot, dalīties ar savu personīgo pieredzi un zināšanām. Tieši pandēmijas laiks bija tas pa­grieziena punkts, kad sapratu, – nu ir pienācis īstais brīdis rīkoties un dot iedvesmu citiem. Pietiekami daudz gadu esmu darbojies ēdināšanas sfērā gan Latvijā, gan ārzemēs, lai būtu, ar ko dalīties. Startējām kā saturs interneta vidē, un nu jau esam organizatori meistarklasēm dzīvē. Ticu, ka spēks ir izcilā komandā, tāpēc mūsu projekts ir atvērts jebkuram profesionālim vai harizmātiskam entuziastam, kurš vēlas un spēj novadīt elpu aizraujošu meistarklasi un dot savu spēku un iedvesmu citiem. Mums ir savi “Instagram” un “Facebook” konti un mājaslapa, kurā stāstām par sevi un dalāmies ar receptēm.”

uzziņai
Tomātu-sidra ievārījums:
tomāti ‘Vēršu sirdis’ 1,4 kg
ingvers (rīvēts) 17 g
“Muscovado” cukurs 150 g
ievārījuma cukurs
ar pektīnu 150 g
kumīns 2 g
kūpinātas paprikas pulveris
2 g svaigs timiāns 10 g
kaltētas tomātu pārslas 15 g
pussaldais sidrs (“Mūrbūdu”)
2 pudeles (0,66 ml)
sāls 9 g
ābolu etiķis 52 g
Visas sastāvdaļas sajauc un aptuveni divas stundas vāra uz mazas uguns, konstanti maisot, līdz masa iegūst ievārījuma konsistenci.