Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Aizbrauca nopelnīt autovadītāja apliecībai

Santa Sinka

2020. gada 18. augusts 10:14

1156
Aizbrauca nopelnīt autovadītāja apliecībai

Ik gadu no Latvijas emigrē vairāki tūkstoši cilvēku. Aizbraucēju pārsvars pār atbraucējiem iedzīvotāju skaita samazinājumā dominēja no 2008. līdz 2016. gadam. Šajā periodā uz Angliju aizbrauca arī smilteniete Dana Sīpola. Viņa pēc Smiltenes tehnikuma absolvēšanas nolēma aizlidot pie draudzenes, lai Anglijā nopelnītu naudu autovadītāja apliecībai, ko plānoja iegūt Latvijā. Notika citādāk.

“Nebiju domājusi, ka tur palikšu un dzīvošu ikdienā. Joprojām man nav tiesību, bet jau ir piektais gads Anglijā,” smejas Dana. Jaunās sievietes darbs saistīts ar salātu pakošanu, ko tālāk piegādā pārtikas veikaliem. Pirmajos tur pavadītajos gados bieži pie sevis noteikusi – ko gan viņa iesāks Latvijā, ja labi var nopelnīt Anglijā. Lielu lomu tolaik spēlēja fakts, ka iepriekš Smiltenē Dana dzīvoja pie mammas, bet aizbraucot sāka pelnīt pati un kļuva patstāvīga. Aizbraukusi Dana ātri vien nostiprināja savas angļu valodas zināšanas, par ko pati ir gandarīta.

Tad iepazinās ar angļu puisi, kurš kļuva par latvietes partneri. Pirms nepilniem diviem gadiem piedzima abu meitiņa. “Kad dzima meitiņa, ar dzemdībām un uzturēšanos slimnīcā saistītos izdevumus sedza valsts. Joprojām dažādas veselības pārbaudes un recepšu zāles ir bez maksas. Tu aizej uz aptieku, parādi recepti un saņem bez maksas. Tas ir liels atspaids. Atšķirībā no Latvijas, Anglijā bērnu kopšanas atvaļinājums ir vien deviņus mēnešus, pēc tam jāatgriežas darbā. Labi, ka darba grafiku varu pielāgot ģimenes vajadzībām, jo nevēlējāmies, lai mūsu mazajam bērniņam tik agri būtu auklīte. Tāpēc es strādāju tad, kad manam partnerim ir brīvdiena, lai viņš var pieskatīt mūsu bērnu,” intervijā stāsta Dana.

Viņa secinājusi, ka dzīvei svešumā ir savi plusi un mīnusi. Anglijā labklājība ir lielāka, taču maldīgi domāt, ka tur strādājošie latvieši peldas naudā. Tā gluži nav. “Agrāk, dzīvojot pie mammas un nemaksājot ikdienas rēķinus, pat iedomāties nevarēju, ka Latvijā daudzi cilvēki katru mēnesi regulārajos rēķinos un maksājumos atdod pusi vai pat vairāk no savas ikmēneša algas. Šeit mēs nedzīvojam gluži no algas līdz algai. Ikmēneša rēķini nav mazi, taču izdodas arī iekrāt. Brīvības sajūta ir lielāka,” atzīst Dana.

Latvija jaunajai māmiņai ir ļoti mīļa, un nereti viņa sailgojas pēc dzimtenes, jo te dzīvo viņas mamma un māsa. “Anglijā šobrīd ikdiena sastāv no darba un mājas dzīves. Latvijā tomēr bija kaut kas vairāk, jo tur uzaugu. Pagājušajā gadā vēl biju bērna kopšanas atvaļinājumā, tāpēc varēju atļauties Latvijā pavadīt trīs mēnešus, šovasar esmu uz piecām nedēļām. Septembra sākumā atgriezīšos Anglijā, bet pagaidām veltām laiku atpūtai. Pagājušajā gadā uz Latviju bija atbraucis arī draugs. Esam abi vairākkārt apsprieduši jautājumu par dzīvošanu Latvijā. Viņam Latvija šķiet ļoti skaista, taču ar mazākām peļņas iespējām. Arī valodas nezināšana radītu šķēršļus. Neviens nezinām, kas notiks pēc gada vai pieciem, bet pagaidām Latvijā pietiek ar brīvdienām,” atzīst latviete.

Par mediju projekta raksta saturu atbild laikraksts “Ziemeļlatvija”.

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

20200804-0805-maf-logo-mazs.jpg

#SIF_MAF2020