Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Groziņā liec uzmanīgi!

Gunita Lagzdiņa

2020. gada 22. augusts 09:10

0
Groziņā liec uzmanīgi!

Sākoties sēņu laikam, ik gadu aktualizējas jautājumi – kuras sēnes ir ēdamas un kā tās pagatavojamas.

Tā kā sēnes no augsnes un gaisa uzsūc visus toksīnus un piesārņojumu, tās vajadzētu lasīt pēc iespējās tālāk no ceļiem un pilsētām. Veselības speciālisti iesaka groziņā nelikt pāraugušas un bojātas sēnes un nekādā gadījumā neēst tādas, par kuru lietošanu uzturā neesat pārliecināti. Atpazīšanai talkā varētu nākt AS “Latvijas valsts meži” izstrādātā mobilā lietotne “Sēnes Latvijā”, kur tās var atzīt pēc attēla, nosaukuma un citām pazīmēm.

Runājot par termisko apstrādi, veselības speciālisti iesaka svaigā veidā tās tomēr nelietot, kaut arī apstrādes procesā tās zaudē daudz vērtīgo vielu. Vislabāk ir sēnes novārīt 10–15 minūtes verdošā ūdenī, tad notecināt sietā un gatavot pēc izvēlētās receptes. Nevārītas drīkst ēst baravikas, šampinjonus jeb atmatenes un gailenes (par pēdējām gan domas dalās).

Lai gan sēnes ir diētisks produkts, no tām vajadzētu uzmanīties cilvēkiem ar jutīgu kuņģi, jo tas tomēr ir smags ēdiens to sastāvā esošā hitīna dēļ. Sēnes nedrīkst lietot kopā ar alkoholu, jo alkohols pastiprina toksisko vielu iedarbību.

Lai sēnes saglabātu ilgākam laikam, tās var sālīt, marinēt un kaltēt. Jāatceras, ka sālītās sēnes pirms lietošanas vairākas stundas jānomērcē, lai samazinātu sāls patēriņu organismā.