Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ziemeļlatvija aicina pārgājienā pa Oliņu taku

Sandra Pētersone

2020. gada 24. augusts 10:55

391
Ziemeļlatvija aicina pārgājienā pa Oliņu taku

5. septembrī notiks pārgājiens kopā ar meža biotopu eksperti Ivetu Enci, izstaigājot Gaujas kultūrvēsturiskās takas sākumu Strenču novada Plāņu pagasta Oliņu mežos. Piedalīties aicināts ikviens interesents. Dalība pārgājienā ir bez maksas.

Pastaiga mežā svaigā gaisā jau pati par sevi ir lieliska atpūta un pozitīvu emociju avots, taču šoreiz būs iespēja uzzināt, kādas bagātības mežs sevī slēpj, proti, pārgājiena maršrutā ir iekļauti  dabas un kultūrvēstures objekti. 

Maršruta posms ir apļveida un stiepjas 10 kilometru garumā. Sākums un noslēgums būs Gaujas krastā speciāli ierīkotā atpūtas vietā, kur iespējams novietot automašīnas.

Pārgājiens vīsies cauri gleznainam, skrajam, sausam priežu mežam aizsargājamo ainavu apvidū “Ziemeļgauja”. Tā ir  unikāla teritorija gar dabisku, neregulētu Gauju ar vecupju sistēmu, botāniski vērtīgām pļavām, veciem jauktiem un lapkoku mežiem.  

Interesentiem pulksten 10 jāpulcējas Plāņu pagasta Oliņās (iepretī “Vecmāju” ceļam”). Jānogriežas no ceļa Valka – Strenči ( autoceļa Inčukalns – Valmiera –  Igaunijas robeža) uz Oliņām (būs norāde) un jābrauc aptuveni 3,5 kilometri.

Kājās sausā laikā  ieteicams vilkt ērtus sporta apavus, slapjā laikā – katram pēc ieskatiem, tā, lai kājas nepaliek slapjas. Oliņu meži ir bagāti ar sēnēm, tāpēc līdzi vēlams paņemt arī groziņu sēnēm un nazi. Tāpat jāpaņem līdzi sviestmaizes vai kas cits ēdams, ko atgriežoties no pastaigas, kopā esot notiesāt atpūtas vietā, pārrunājot pieredzēto.

Pārgājiens tiek organizēts projekta “Informējot iedvesmojam” ietvaros, ko īsteno laikraksts “Ziemeļlatvija” ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

20200824-1151-pargajiens-olinu-mezs-mazs

20200824-1151-logo-vpr-vm-vkkf-mazs.jpg