Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Mednieka lode nogalina gulbi

Sandra Pētersone

2009. gada 15. aprīlis 14:07

5782
Mednieka lode nogalina gulbi

"Redz, kā pabaidījām! Otram gan nekas," pēc šāviena sprieda divi vīrieši mednieku tērpos

Lieldienu vakarā tuvējo māju iedzīvotāji kopā ar bērniem devās pastaigā gar ūdenskrātuvi Kapusila ceļa malā Launkalnes pagastā. Cilvēki priecājās par dīķī peldošo gulbju pāri un fotografēja cēlos putnus. Pēc pāris stundām viena no gulbjiem vairs nebija. Viņu nošāva pagaidām nenoskaidrota persona.

 

Svētdien, 12. aprīlī, ap pulksten 20.00 šāvienu dzirdēja tuvējās mājas iedzīvotājs Andris Priedītis. Viņš tobrīd atradās pie šās ūdenskrātuves, ko veido uzstādinājums uz Rauzas upes.

 

Pieejot tuvāk, launkalnietis ieraudzīja, ka nošauts gulbis. Tālumā projām gāja divi vīrieši mednieku tērpos ar ieroci. "Redz, kā pabaidījām! Otram gan nekas," aptuveni šādu sarunas fragmentu dzirdēja A. Priedītis.

 

Lai būtu drošāk, viņš pasauca palīgā kaimiņu Aigaru Dudeli. Abi devās meklēt gulbja šāvējus. Kaut arī medniekus A. Priedītis redzēja tikai no mugurpuses un neatpazina, toties pamanīja, ka Kapusila virzienā aizbrauca automašīna.

 

 

Abi launkalnieši devās pa pēdām un līdzīgu transportlīdzekli bez cilvēkiem atrada pļavā. Aptuveni pēc stundas pie tās iznāca viens no medību kolektīva "Silva" biedriem. Savu varbūtējo saistību ar gulbja šaušanu viņš noliedzis.

 

"Ziemeļlatvijai" ar šo cilvēku sazināties neizdevās, tāpēc uzmeklējām medību kolektīva "Silva" vadītāju Aināru Jansonu.

 

12. aprīlī, kad nošāva gulbi, atsevišķi medību biedrības "Silva" biedri Kapusila pusē medīja bebrus. Viņi bija pieteikuši medības Valsts mežu dienesta Smiltenes mežniecībā.A. Jansons to nenoliedz. Medības uz bebriem pieteikuši trīs "Silvas" mednieki, arī viņš. Taču tās neesot notikušas vietā, kur nošāva gulbi. Arī viņš tur neesot atradies, tāpēc neko vairāk pateikt nevarot.

 

"Tas ir ļoti nesmuki," gulbja nošaušanu komentē A. Jansons un pieļauj, ka vainīgi ir malumednieki. "Kurš tad cits? Domāju, ka tagad visiem ir grūti laiki. Cilvēkiem nav, ko ēst. Tagad šāds gadījums noticis mūsu kluba teritorijā, taču varēja atgadīties jebkurā citā."Taču, ja šāvējs bijis putna gaļas tīkotājs, ir savādi, ka viņš pametis gulbi ūdenī, nevis paņēmis līdzi.

 

Gulbja nošaušana izraisījusi plašu rezonansi sabiedrībā. Jau svētdienas vakarā notikuma vietā ieradās mednieki no kluba "Kapsils", policijas un Valsts meža dienesta pārstāvji.

 

Notikums kā malu medības reģistrēts Valkas rajona Policijas pārvaldē."Policija turpina noskaidrot lietas apstākļus un nepieciešamības gadījumā informēs kompetentas iestādes, piemēram, reģionālo vides pārvaldi," atgadījumu īsi komentē Māris Bisenieks, Valkas rajona policijas pārvaldes Kārtības policijas biroja Smiltenes iecirkņa priekšnieks.

 

Policija uzsver, ka apstākļu noskaidrošanā ļoti būtiska ir sadarbība starp visām atbildīgajām amatpersonām.

 

Krimināllieta par gulbja nošaušanu var arī netikt ierosināta. Krimināllikuma 112. pants paredz sodu par nelikumīgām medībām tikai tad, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā. Ja konstatēts, ka persona izdarījusi nelikumīgas medības pirmo reizi, tiek piemērots administratīvs sods.

 

Šajā gadījumā to var izdarīt Valsts vides dienests. "Vainīgajai personai var piemērot sodu līdz 500 latiem atbilstoši Administratīvā kodeksa 80. panta 4. daļai par nelikumīgām medībām," informē Valmieras reģionālās vides pārvaldes direktores vietnieks Aivars Liepa. Valmieras reģionālā vides pārvalde ilgi nav saskārusies ar gadījumu, kad nošauts gulbis.

 

 

Sodu varēs piemērot tikai tad, ja tiks atrasts gulbja šāvējs. Medību kluba "Kapsils" biedrs Aigars Dudelis domā, ka tas ir policijas izmeklēšanas un pierādīšanas jautājums, jo ir personas, uz kurām krīt aizdomas.

 

A. Dudelis cer, ka amatpersonas šo lietu nenoliks malā, kā mazsvarīgu. "Ja cilvēks var nošaut gulbi, tad viņam vairs nav sapratnes, pret ko viņš pagriezis savu ieroci, un turpmāk var to pavērst pret jebko. Pirmkārt, gulbis nav medījams putns, un gulbja nošaušana ir nelikumīga. Otrkārt, nav ētiski nošaut putnu publiskā dīķī, kam apkārt dzīvo cilvēki," savu viedokli pauž mednieks.

 

Par notikušo ir informēta arī Valsts meža dienesta Ziemeļvidzemes virsmežniecības Smiltenes mežniecība. "Gulbis nav medījams putns. Tāpēc mūsu darbs sāksies tad, ja policijā tiks pieņemts lēmums, ka šis gadījums ir Valsts meža dienesta kompetencē. Tad lietu administratīvā kārtā izskatīs virsmežniecība," skaidro Smiltenes mežniecības mežzines vietnieks Edgars Veršelo.

 

Arī viņš cer, ka ātrāk vai vēlāk vainīgā persona tiks noskaidrota, jo fakts ir nepatīkams, un tam nevajadzētu palikt bez sekām. Tāpat domā ūdenskrātuvei tuvējo māju iedzīvotāji.

 

"Pāris stundas pirms atgadījuma kopā ar draugiem un bērniem pastaigājāmies un priecājāmies par gulbju pāri. Izrādās, ka tie kādam traucēja," "Ziemeļlatvijai" raksta Gints Ruņģis. Viņš arī atsūtīja vairākas fotogrāfijas, kurās redzams gulbis īsi pirms nāves.