Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Siera dienā goda vietā – smilteniešu produkti

Sandra Pētersone

2020. gada 4. septembris 08:30

671
Siera dienā goda vietā – smilteniešu produkti

Akciju sabiedrības “Smiltenes piens” vārds aizvadītās nedēļas nogalē izskanēja Jelgavā, kur notika  biedrības “Siera klubs” gada ievērojamākais pasākums – Latvijas novadu Siera diena,  jau 18. pēc kārtas.

Pasākumā, kura ģenerālsponsors bija AS “Smiltenes piens”, bija iespēja nogaršot  un iegādāties  vairāk nekā 50 šķirņu sierus, no tiem arī tika gatavotas siera zupas un siera plates.

Klāt tortēm, cepumiem,
salātiem, pīrāgiem
“Lepojamies, ka nozare spējusi tik ilgā laika posmā – 18 gadu garumā – saglabāt šos svētkus, lai cildinātu sieru. Siera svētkos daudzināja daudzu uzņēmumu sierus, taču goda vieta bija ģenerālsponsora – AS “Smiltenes piens” –  produktiem,” uzsver biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
AS “Smiltenes piens” sierus savā siera skaistumplatē izmantoja pavāre un godu saimniece Ilva  Liepniece no Auces. No Smiltenes sieriem viņa arī pagatavoja torti ar svaigā krēmsiera un aveņu pildījumu un cepumus “Rozītes”, mīklai klāt liekot jauno “Smiltenes sieru”, izcepa pīrādziņus ar “Holandes” sieru un pagatavoja salātus ar “Granister” sieru. Tikai Latvijā var būt tāda milzīga siera daudzveidība un garšu buķete, spriež pavāre.
“Ir lieliski, ka pavāri, kā šajā reizē Ilva, veido jaunas receptes, izmantojot mūsu sieru. Jau nospriedām, ka  Ilvas gatavotās Latgales “Rozītes” būs Smiltenes “Rozītes”,” par šo Latgales kulinārā mantojuma našķi Auces pavāres versijā teic AS “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova.
Siers ir viens no  pamatproduktiem, ko ražo AS “Smiltenes piens”, piedāvājot lielu dažādību: pasta filata grupas sierus, puscietos un kausētos sierus un citus.
Jau rakstījām, ka par godu Smiltenes simtgadei uzņēmums radījis īpašu produktu – “Smiltenes siers”, kas tiek nogatavināts sešus mēnešus, iegūstot maigu, krēmīgu un nedaudz saldu garšu. Līdz šim “Smiltenes sieru” varēja iegādāties tikai safasētu šķēlītēs un tikai Smiltenes “Piena bodē”, bet AS “Smiltenes piens” jau ir pasūtījis iepakojumu, lai tirdzniecībā lielajos veikalu tīklos piedāvātu šo sieru  fasējumā, sagrieztu 200 līdz 250 gramu smagos gabalos.
AS “Smiltenes piens”  ražoto sieru, biezpienu, skābo krējumu, olbaltumvielu dzērienu “Piena spēks” un citus piena produktus ēd arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mazie pacienti, proti, “Smiltenes piens” atbalsta Bērnu slimnīcas fondu, piegādājot savu piena produkciju kā ziedojumu.
“Vēlamies nodrošināt veselīgu, pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu bērniem, kuri veseļojas, tāpēc arī  šogad uzsākām tādu kampaņu un esam par to priecīgi,” piebilst Ilze Bogdanova.

Sieru Latvijā ražo vairāk
AS “Smiltenes piens” top arī jauni produkti, par novitātēm domā arī citi Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi, teic biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
“Pirmajā pusgadā mūsu uzņēmumi, neskatoties uz ne visai labvēlīgo situāciju valstī saistībā ar “Covid-19”, ir saražojuši par pieciem procentiem siera vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā. Aizvadītajos mēnešos, kad daudzas nozares sūkstās par problēmām, mūsu piensaimnieki veiksmīgi strādā – ražo, arī eksportē, un neviens nav sacījis, ka neveicas. Pat top jauni produkti – gan sieri, gan biezpiena deserti. Ja produkti ir kvalitatīvi, tie ir pieprasīti, tāpēc arī var palielināt ražošanas apjomus. Un tāpēc ar prieku svinējām svētkus sieram, ražotājiem un patērētājiem ar devīzi “Skaistākie vārdi par sieru!” Latvijas izcilais produkts tos ir pelnījis!” uzsver Vanda Davidanova.