Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Rudens dārzeņu mērces makaroniem

Ance Andrējeva-Empele

2020. gada 11. septembris 09:38

15
Rudens dārzeņu mērces makaroniem

Pamazām no piemājas dārziņiem tiek novākta rudens raža. Tiem, kuriem nav sava dārziņa, rudens labumus piedāvā iegādāties vietējie zemnieki tirdziņos. Šis ir labākais laiks, kad baudīt tepat izaudzēto, jo tas ir svaigs, vitamīniem pārbagāts un gards produkts, kas labi garšos arī pagatavots viens pats. Šoreiz piedāvāju tik ierasto ķirbi, bieti un burkānu nedaudz citādākā ampluā – mērcēs, kuras lieliski papildinās ērti pagatavojamo pastu jeb makaronus.

Makaroni biešu mērcē
Sastāvdaļas:
1 iepakojums makaronu pēc izvēles
500 g biešu
120 g skābā krējuma
5‒6 ēdamkarotes citrona sulas
120 g ūdens no vārītajiem makaroniem
dilles
sāls
grauzdēti valrieksti pasniegšanai
fetas siers pasniegšanai

Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādu temperatūrai. Nomazgātas un četrās daļās sagrieztas bietes liek uz cepampannas, pārlej ar olīveļļu, pārber ar sāli un apklāj ar foliju. Cep, līdz mīkstas, tad ļauj atdzist līdz temperatūrai, kad tās iespējams paņemt rokās un notīrīt. Kamēr bietes dziest, vāra makaronus, ievērojot ieteikumus uz iepakojuma. Kad bietes atdzisušas un notīrītas, tās kopā ar skābo krējumu, citrona sulu, makaronu ūdeni, dillēm un sāli sablendē līdz vienveidīgai masai. Ja nepieciešams, vēl pievieno sāli, ja vēlas mērci plānāku, pievieno vēl makaronu ūdeni. Iegūto mērci lej klāt makaroniem, visu, uz lēnas uguns sildot, samaisa kopā. Pasniedz ar fetas sieru, grauzdētiem valriekstiem un dillēm.

Makaroni
ķirbju mērcē
Sastāvdaļas:
1 iepakojums Penne makaronu
~450 g ķirbja biezeņa
400 ml kokosriekstu piena
2 daiviņas ķiploka
20 g sviesta

¾ tējkarotes paprikas pulvera
¾ tējkarotes sāls

Pagatavošana:
Liek vārīties ūdeni makaroniem, tos vāra, ievērojot ieteikumus uz iepakojuma. Lielā mērces pannā izkausē sviestu un pievieno saspiestas ķiploka daiviņas. Ķiplokus sviestā nedaudz pacepina, tad pievieno ķirbja biezeni, kokosriekstu pienu, sāli un paprikas pulveri. Vāra uz lēnas uguns 5‒10 minūtes, līdz masa kļūst biezāka. Noslēgumā iegūtai mērcei pievieno izvārītos makaronus un visu kopā samaisa. Pasniedzot apber ar svaigu vai kaltētu salviju, apgrauzdētām ķirbju sēklām u.tml.

Makaroni
burkānu mērcē
Sastāvdaļas:
makaroni pēc izvēles
4 lieli burkāni
1 sarkanais sīpols
4 daiviņas ķiploka
400 ml dārzeņu buljona
200 ml piena (var izmantot arī mandeļu vai sojas)
50 g Indijas riekstu

sāls un pipari
1 tējkarote kūpinātas paprikas pulvera

Pagatavošana:
Nomizo un salmiņos sagriež burkānus un sīpolus. Tos kopā ar nomizotām, veselām ķiploka daiviņām liek uz cepampannas un cep 180 grādos, līdz burkāni mīksti. Makaronus pagatavo, ievērojot norādījums uz iepakojuma. Saceptos dārzeņus sablendē kopā ar Indijas riekstiem, dārzeņu buljonu, pienu un garšvielām – kūpinātas paprikas pulveri, sāli un pipariem, līdz veidojas gluda masa. Iegūto mērci lej pannā un vāra 2‒3 minūtes, līdz tā sabiezējusi. Pievieno makaronus un kārtīgi samaisa. Pasniedz kopā ar svaigiem, sakapātiem pētersīļiem.