Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Parasti neparastais kabacis

Eva Lanka

2020. gada 25. septembris 08:38

678
Parasti neparastais kabacis

Viens no dārzeņiem, kuru noteikti var pagatavot simts un vienā veidā, ir kabacis. Pavisam viegli izaudzējams no stāda dārzā, tas dos bagātīgu ražu, ka spēj tik izdomāt, ko ar to iesākt. Kad ierastās ceptās kabaču ripiņas vai laiviņas ir apnikušas, noteikti jāizmēģina kas neparastāks. Viens no vienkāršākajiem ēdieniem ir kabaču plācenīši ar sieru. Taču ko vēl var pagatavot no kabača? Starp citu, noteikti var arī izmēģināt sasaldēt – mazos kabacīšus ar visu mizu sarīvē, nospiež lieko sulu un liek saldēšanai paredzētajos maisiņos, saplacinot tos plakanus.

 

Gardās brokastu maizītes

Šīs maizītes ir ātri pagatavojamas un būs sātīgs brokastu ēdiens. Mums garšoja gan karstas, gan aukstas. Starp citu, lielisks veids kā iemānīt dārzeņus bērniem, kam tie ne visai garšo.

 

2 vidēja lieluma kabači

1 ola

100 g siera

50 g zilā (pelējuma) siera

10 šķēles tostermaizes pēc izvēles

garšvielas – sāls, maltie pipari

zaļumi

tomāts rotāšanai

 

Kabaci nomizo un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Apber ar sāli un atstāj atsuloties uz 10 minūtēm. Pēc tam lieko šķidrumu kārtīgi nospiež nost. Visērtāk to izdarīt caur divās kārtās saliktu marli. Pievieno klāt sarīvētu abu veidu sieru, olu, garšvielas, zaļumus. Visu kārtīgi samaisa. Uz cepamās plāts kārto maizi, liek virsū kabaču masu. Uz katras maizītes kārto tomātu šķēli. Cep 200 grādos aptuveni 20 – 25 minūtes. Iesaku ēst, uzsmērējot pesto.

 

Dārzeņu sautējums

 

Vasarā vakariņas atrodamas dārzā! Svarīgākais, lai tās ir ātri un viegli pagatavojamas.

 

3 vidēja lieluma kabači

1 liels sīpols

2 – 3 ķiploka daiviņas

5 jaunie burkāni

1 maza puķkāposta galviņa

dažas saujas zaļo zirnīšu

tomātu mērce vai pasta pēc izvēlas

sāls, maltie pipari

 

Puķkāposta galviņu sadala un novāra sālsūdenī. Nomizo sīpolu un ķiploku, sagriež mazos gabaliņos. Katlā ar biezu apakšu uzkarsē eļļu, apcep sīpolu ar ķiploku. Burkānus rūpīgi nomizo un sagriež plānos pusmēnestiņos. Liek katlā un cep, neaizmirstot masu rūpīgi maisīt. Kabačus nomizo, atdala sēklu daļu, ja vēlas, sagriež gabaliņos un sautē kopā ar pārējiem dārzeņiem katlā. Pievieno zaļos zirnīšus. Kā pēdējos liek klāt vārītos puķkāpostus, pievieno klāt pāris ēdamkarotes tomātu mērces un sautē, līdz visi dārzeņi mīksti. Starp citu, ir vērts izmēģināt Rundāles 7 dārza zaļumu tomātu mērci, garša mūs patīkami pārsteidza. Dārzeņu sautējumu ēd kā piedevu vai pamatēdienu.

 

Kabaču pica uz pannas

 

Dažreiz, kad sakārojas kabaču plācenīšus, bet slinkums pavadīt laiku pie plīts, var izcep vienu lielu plāceni, salikt pa virsu sev mīļākās sastāvdaļas un iegūt kabaču “picu”. Kabačus sarīvē, apber ar sāli, atstāj atsuloties. Pēc tam lieko šķidrumu nospiež nost. Pieliek olu, garšvielas, dažas ēdamkarotes miltus. Pannu sakarsē ar eļļu, kārto kabaču masu vienmērīgā biezumā. Pannai uzliek vāku un cep uz lēnas uguns aptuveni 10 minūtes līdz maliņas sāk palikt brūnas. Pēc tam ar liela, apaļa šķīvja palīdzību, apgriež “picu” otrādi (uzliek šķīvi uz pannas, apgriež pannu, lai lielā kabaču pankūka nokļūtu uz šķīvja, panna ielej vēl eļļu, uzkarsē un liek atpakaļ kabaču pamatni). Uz “picas” uzber rīvētu sieru, tomātus, visu, ko vēlas. Liek atkal virsū vāku un cep līdz apakša brūna.