Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Lielā dārza oga – ķirbis

Eva Lanka

2020. gada 30. oktobris 09:58

2
Lielā dārza oga – ķirbis

Viena no garšīgākajām rudens veltēm ir ķirbis. Vitamīniem bagāto ogu iespējams pagatavot daudzos veidos. Turklāt ēdams ir ne tikai pats ķirbis, bet arī tā sēklas. Oranžā lielā oga ir garšīga ne tikai saldajos, bet arī sāļajos ēdienos, to var konservēt un vārīt ievārījumos. Noteikti rudenī turiet tuvumā ķirbi!

 

Ķirbja biezenis

Daudzu ķirbja recepšu pamatā ir tā biezenis. Ķirbi nomizo un sagriež mazākos gabalos, cep vai nu cepeškrāsnī 200 grādos līdz mīksts, vai arī tvaicē. Var arī vienkārši izvārīt ūdenī. Kad tas ir mīksts, to sablendē. Biezeni var arī sasaldēt un izmantot vēlākai lietošanai.

 

Makaroni ar sierīgo ķirbja mērci

4 porcijām:

200 g makaronu

1 liels vai 2 vidēja lieluma burkāni

sīpols

2 – 3 ķiploka daiviņas

pāris šķēles kūpināta šķiņķa

10 ēdamkarotes ķirbja biezeņa

2 – 3 kārbiņas kausētā siera “Dzintars”

Makaronus liek vārīties. Pa to laiku, uz rupjās rives sarīvē nomizotus burkānus. Smalki sagriež sīpolu un ķiploka daiviņas (ātrākai mērces tapšanai sīpola un ķiploka sasmalcināšanai var izmantot arī virtuves smalcinātāju). Sakarsē pannu ar eļļu, liek cepties sarīvētos burkānus un sagrieztos sīpolus un ķiplokus. Ik pa laikam apmaisa, lai nepiedeg. Šķiņķi sagriež kubiņos. Kad burkāni kļuvuši gaiši, pievieno ķirbja biezeni un šķiņķi. Sautē dažas minutes. Pēc tam pievieno kausēto sieru un vēl kādu laiku pasautē. Pēc garšas mērci papildina ar sāli, maltajiem pipariem. Šoreiz pieliku klāt arī nedaudz eko buljona pulveri. Visu samaisa. Mērcei pievieno izvārītos makaronus un rūpīgi visu iemaisa. Ja skaļi neteiksiet, ka mērcei klāt ķirbis, to neviens pat nejutīs.

 

Vitamīniem pilnā glāze

Rudenī, kad dārzi pilni ar vietējām dabas veltēm, noteikti ieteicams ēst sezonāli. Ja mājās ir sulas spiede, vitamīnus var arī izdzert sulas veidā. Ļoti garda sula izdodas no gabaliņa ķirbja, pāris āboliem un bumbieriem, kā arī dažiem burkāniem. Visgardākā Latvijas multiaugļu sula!

 

Ķirbja cepumi

2 olas

100 g cukura

70 g sviesta

1 tējkarote kanēļa

200 g ķirbja biezeņa

1 tējkarote cepamā pulvera

130 g pilngraudu auzu pārslu

200 g miltu

pēc vēlēšanās – šokolādes graudiņi vai sasmalcināti rieksti

Olas saputo ar cukuru, līdz tas izkusis. Izkausē sviestu un nedaudz atdzesē. Olu masai pievieno klāt ķirbja biezeni, atdzesēto sviestu un samaisa viendabīgā masā. Pievieno sausās sastāvdaļas, izmaisa. Uz plāts izklāj cepamo papīru, kuru nedaudz ieeļļo. Ar ēdamkaroti veido apaļus cepumus. Cep 200 grādu sakarsētā cepeškrāsnī 25 – 30 minūtes līdz zeltaini brūni.