Lielā dārza oga – ķirbis

Viena no garšīgākajām rudens veltēm ir ķirbis. Vitamīniem bagāto ogu iespējams pagatavot daudzos veidos. Turklāt ēdams ir ne tikai pats ķirbis, bet arī tā sēklas. Oranžā lielā oga ir garšīga ne tikai saldajos, bet arī sāļajos ēdienos, to var konservēt un vārīt ievārījumos. Noteikti rudenī turiet tuvumā ķirbi!
Ķirbja biezenis
Daudzu ķirbja recepšu pamatā ir tā biezenis. Ķirbi nomizo un sagriež mazākos gabalos, cep vai nu cepeškrāsnī 200 grādos līdz mīksts, vai arī tvaicē. Var arī vienkārši izvārīt ūdenī. Kad tas ir mīksts, to sablendē. Biezeni var arī sasaldēt un izmantot vēlākai lietošanai.
Makaroni ar sierīgo ķirbja mērci
4 porcijām:
200 g makaronu
1 liels vai 2 vidēja lieluma burkāni
sīpols
2 – 3 ķiploka daiviņas
pāris šķēles kūpināta šķiņķa
10 ēdamkarotes ķirbja biezeņa
2 – 3 kārbiņas kausētā siera “Dzintars”
Makaronus liek vārīties. Pa to laiku, uz rupjās rives sarīvē nomizotus burkānus. Smalki sagriež sīpolu un ķiploka daiviņas (ātrākai mērces tapšanai sīpola un ķiploka sasmalcināšanai var izmantot arī virtuves smalcinātāju). Sakarsē pannu ar eļļu, liek cepties sarīvētos burkānus un sagrieztos sīpolus un ķiplokus. Ik pa laikam apmaisa, lai nepiedeg. Šķiņķi sagriež kubiņos. Kad burkāni kļuvuši gaiši, pievieno ķirbja biezeni un šķiņķi. Sautē dažas minutes. Pēc tam pievieno kausēto sieru un vēl kādu laiku pasautē. Pēc garšas mērci papildina ar sāli, maltajiem pipariem. Šoreiz pieliku klāt arī nedaudz eko buljona pulveri. Visu samaisa. Mērcei pievieno izvārītos makaronus un rūpīgi visu iemaisa. Ja skaļi neteiksiet, ka mērcei klāt ķirbis, to neviens pat nejutīs.
Vitamīniem pilnā glāze
Rudenī, kad dārzi pilni ar vietējām dabas veltēm, noteikti ieteicams ēst sezonāli. Ja mājās ir sulas spiede, vitamīnus var arī izdzert sulas veidā. Ļoti garda sula izdodas no gabaliņa ķirbja, pāris āboliem un bumbieriem, kā arī dažiem burkāniem. Visgardākā Latvijas multiaugļu sula!
Ķirbja cepumi
2 olas
100 g cukura
70 g sviesta
1 tējkarote kanēļa
200 g ķirbja biezeņa
1 tējkarote cepamā pulvera
130 g pilngraudu auzu pārslu
200 g miltu
pēc vēlēšanās – šokolādes graudiņi vai sasmalcināti rieksti
Olas saputo ar cukuru, līdz tas izkusis. Izkausē sviestu un nedaudz atdzesē. Olu masai pievieno klāt ķirbja biezeni, atdzesēto sviestu un samaisa viendabīgā masā. Pievieno sausās sastāvdaļas, izmaisa. Uz plāts izklāj cepamo papīru, kuru nedaudz ieeļļo. Ar ēdamkaroti veido apaļus cepumus. Cep 200 grādu sakarsētā cepeškrāsnī 25 – 30 minūtes līdz zeltaini brūni.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19