Ziemellatvija.lv ARHĪVS

FOTO: Grundzāles muiža – leģenda vai realitāte?

Sandra Pētersone

2020. gada 4. novembris 14:36

7947
FOTO: Grundzāles muiža – leģenda vai realitāte?

Ja kāds vaicātu, ar kādiem kultūras un vēstures pieminekļiem ir bagāts Grundzāles pagasts, tad man pirmā prātā ienāk Aumeisteru muiža. Zinu, kaut kur tuvumā ir Grundzāles muiža, taču nez kāpēc  bija radies priekšstats, ka mūsdienās no tās nekas nav palicis pāri, vien drupas divu ceļu krustojumā (tikai nesen uzzināju, tur kādreiz bijis krogs). 

Un vēl no grundzāliešu stāstītā zināju, ka kaut kur vecās Grundzāles muižas vietā  līdz mūsdienām ir saglabājusies vējtriece (ar vēja rotoru darbināma ūdens sūknis), – tas esot kaut kas interesants, apskates vērts.

Grundzāles muiža atrodas labu gabaliņu nostāk no ceļa Cirgaļi – Palsmane – Ūdrupe, uz to ved šaurs zemes ceļš, kas rudenī un ziemā var būt grūtāk izbraucams.  

Sasniedzot galamērķi, izrādās, – Grundzāles muiža ir pavisam reāla vieta, kur joprojām saglabājusies lielu, vecu koku ieskauta vēsturiskā apbūve. Kaut arī no pašas kungu mājas pāri ir palikušas tikai iespaidīgas drupas ar ārsienu fragmentiem, ieskaitot sienā iemūrētu plāksni ar nama uzcelšanas gadu “1857”, visai šai vietai kopumā piemīt senatnes šarms un aura. Tā ir vēl viena vieta, kur piedzīvot zudušo Latviju. 

 Vairāk lasiet laikrakstā “Ziemeļlatvija” piektdienas, 6. novembra, numurā.

20201104-1443-logo-vpr-vm-vkkf-mazs.jpg