Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pusdienu piedāvājums kā špikeris

Ance Andrējeva-Empele

2020. gada 6. novembris 09:58

2
Pusdienu piedāvājums kā špikeris

Man patīk gatavot, bet ir dienas un nedēļas, kad liekas, ka pats gardākais ēdiens ir tas, kuru pats neesi gatavojis. Šoreiz virtuves lapā kādas kafejnīcas pusdienu piedāvājuma iedvesmota ēdienkarte manā interpretācijā un kēksiņu recepte, ar kuru jau sen gribēju padalīties, jo tā izdodas vienmēr. Šajā reizē kēksiņus papildināju ar sāļo karameli, bet citkārt lieku klāt svaigas, saldētas vai kaltētas ogas. Lai labi garšo!

Dārzeņu zupa ar klimpām

Sastāvdaļas:
burkāni
ziedkāposts
brokolis
saulē kaltēti tomāti (ja vēlas)
dārzeņu buljons

Klimpām:
1 ola
pusglāze piena
milti
cietais parmezāna siers
cukurs un sāls

Pagatavošana:
Burkānus nomizo un sagriež ripiņās vai pusripiņās, liek zupas katlā ūdenī vārīties. Kad ūdens uzvārījies, vēl nogaida kādu brīdi un tad liek klāt ziedkāpostus un brokoļus. Pievieno arī buljona kubiņus un sāli pēc garšas. Kamēr dārzeņi vārās, gatavo klimpas. Bļodā sakuļ olu ar cukuru un sāli, pielej pienu, samaisa, tad pakāpeniski pievieno miltus, līdz masa kļūst vijīga. Beigās pievieno parmezāna sieru. Kad dārzeņi teju gatavi, turpat zupas katlā liek vārīties klimpas. Karote, pirms ņemt klimpu mīklu, jāiemērc ūdenī, tad klimpa viegli noslīdēs no tās. Kad klimpas gatavas, pievieno zupai smalki sagrieztus saulē kaltētos tomātus.

Ar biezpienu un sēnēm
pildītas pankūkas
Sastāvdaļas:
biezpiens 9%
šampinjoni
labi kūstošs siers
majonēze
pētersīļi
sāls un pipari

Pankūkām:
2 olas
1 tējkarote cukura
¼ tējkarotes sāls
250 g piena
230 g miltu
250 g ūdens
Lai pagatavotu masu, izmantoju 250 g biezpiena, 400 g šampinjonu, 100 g siera, bet var izvēlēties individuāli, kuru no sastāvdaļām likt vairāk, kuru mazāk, kādās proporcijās.
 
Pagatavošana:
Gatavo plānās pankūkas pēc iecienītākās receptes, bet cukuru pievieno vienu tējkaroti. Pildījumam – sagriež šampinjonus kubiņos un nelielā eļļas daudzumā apcep, cepot pievieno sāli un piparus pēc garšas. Bļodā liek biezpienu, pievieno izceptos šampinjonus, sarīvētu sieru, nedaudz majonēzes, sāli un piparus pēc garšas. Iegūto masu pilda pankūkās – pildījumu liek pankūkai pa vidu un loka tā, lai veidojas spilventiņš. Sapildītās pankūkas liek cepties uz pannas vai cepeškrāsnī. Pasniedz kopā ar svaigiem salātiem vai ēd tāpat.

Kēksiņi ar slinko
sāļo karameli

Sastāvdaļas:
113 g mīksta sviesta vai cepamā margarīna
150 g cukura
192 g miltu
3 olas
118 g svaigi spiestas apelsīna sulas
1 tējkarote cepamā pulvera
¼ tējkarotes sāls
vaniļas ekstrakts
mīkstās karameļu konfektes
jūras sāls

Pagatavošana:
Mīksto sviestu vai margarīnu sakuļ kopā ar cukuru. Pa vienai pievieno olas. Pievieno vaniļas ekstraktu. Atsevišķā bļodā liek sausās sastāvdaļas – miltus, sāli, cepamo pulveri. Pievieno daļu sausā maisījuma sviesta un olu masai, visu sakuļ, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno svaigi spiesto apelsīna sulu, visu atkal sakuļ. Pievieno atlikušos miltus, kārtīgi sakuļ. Kēksiņu mīklas masu liek tā, lai būtu aizpildīta 1/3 formiņas, pa vidu liek karameļu konfekti, kurai uzber nedaudz jūras sāls, tad piepilda atlikušo trauka daļu, bet ne līdz pašai augšai, jo mīkla cepot celsies. Cep 180 grādos ~20 minūtes.