Divi ēdieni Latvijas dzimšanas dienas galdam
Latvijas dzimšanas diena šogad jāpavada mājās kopā ar savējiem – lai svētku galds būtu gardiem, veselīgiem un skaisti noformētiem ēdieniem pilns, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas viegli pagatavojamas receptes, kas lieliski garšos un piešķirs svētku galdam īpaši patriotisku burvību!
Sarkanbaltsarkanā biešu krēmzupa
Gatavošanas laiks 30 min
Bietes ir vienkāršs, spilgts, gards, veselīgs un varbūt nedaudz piemirsts Latvijas produkts, kam noteikti ir vieta katras ģimenes galdā. Latvijas jubilejai piedāvājam ar lieliskām uzturvielām un bagātīgu garšu piesātinātu sarkanbaltsarkano biešu krēmzupu, kas būs lielisks sākums svētku pusdienām vai vakariņām.
Sastāvdaļas (4 personām)
500 g vārītu biešu
2 burkāni
1 sīpols
1 ķiploka daiviņa
2 ēdamk. olīveļļas
750 ml dārzeņu vai liellopa buljona
1 tējk. iecienītu garšvielu (piemēram, garam masala)
1 tējk. kaltēta timiāna
turku vai grieķu jogurts un biešu lapas vai citi zaļumi pasniegšanai
Pagatavošana
1. Sīpolus, ķiplokus un burkānus sagrieziet smalkos kubiņos. Lielā katlā apcepiet dārzeņus olīveļļā, līdz tie kļūst zeltaini.
2. Sagrieziet gabalos vārītās bietes, pievienojiet tās katlā un apmaisot cepiet dažas minūtes.
3. Pielejiet dārzeņiem buljonu lēni vāriet un mazas uguns aptuveni 20 minūtes, līdz visi dārzeņi ir mīksti.
4. Sablendējiet visu kopā ar garšvielām, vēlreiz uzkarsējiet un pasniedziet kopā ar ēdamkaroti turku vai grieķu jogurta un zaļumiem.
Jubilejas kēksiņi ar biezpienu un dzērvenēm
Gatavošanas laiks 30 - 40 min
Dzērvenes ir Latvijas rudens ogu karalienes - šoreiz piedāvājam dzērvenes apvienot ar tikpat latvisku un klasisku produktu – biezpienu, lai pagatavotu vienkāršus, bet bezgala gardus kēksiņus svētku galdam.
Sastāvdaļas (12 kēksiņiem)
150 g sviesta istabas temperatūrā
75 g cukura
100 g biezpiena
3 olas
250 g kviešu miltu
1 tējk. cepamā pulvera
0,5 tējk. sāls
1 tējk. vanilīna cukura
150 g kaltētu dzērveņu un dzērvenes rotāšanai
200 g krēmsiera
50 g saldā krējuma
Pagatavošana
1. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
2. Saputojiet sviestu ar cukuru.
3. Pievienojiet biezpienu un olas, samaisiet.
4. Pievienojiet miltus, cepamo pulveri, sāli un vanilīna cukuru, samaisiet līdz masa kļūst viendabīga.
5. Pievienojiet kaltētās dzērvenes, vēlreiz visu kārtīgi samaisiet.
6. Sadaliet mīklu pa kēksiņu formiņām un lieciet cepties 15-20 minūtes, (kēksiņi ir gatavi, kad, caurdurot tos ar kociņu, mīkla nepielīp pie kociņa). Atdzesējiet.
7. Samaisiet vai saputojiet krēmsieru ar saldo krējumu, lai iegūtu krēmu rotāšanai.
8. Ar karoti vai konditorejas maisu uzlieciet katram kēksiņam “cepurīti” no krēma.
9. Rotājiet ar smalki sakapātām dzērvenēm, lai vizuāli veidojas Latvijas karogs (lai iegūtu precīzāku baltās joslas kontūru, var izmantot garenu papīra strēmelīti, ko uzliek uz krēma, pirms ber dzērvenes, un noņem pirms pasniegšanas).
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19