Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 11. decembris 12:29

4
Ķēķa stāsti

Sojas mērcē marinēta cāļa fileja 

Sastāvdaļas:

400 gramu cāļa krūtiņas filejas, 100 mililitru sojas mērces, 2 sīpoli, 2 saldie pipari, 1 apelsīns, sāls un citas garšvielas, augu eļļa.

Filejas noskaloju un apsusināju papīra dvielī. Sagatavoto gaļu sagriezu apmēram pāris centimetru platās strēmelītēs, pārlēju ar sojas mērci un atstāju pāris stundas marinēties.

   Sīpolus nomizoju, sagriezu pusgredzenos un apcepu augu eļļā līdz caurspīdīgumam. Sarkanos saldos piparus atbrīvoju no sēkliņām, sagriezu strēmelītēs un pievienoju sīpoliem pannā, apmaisīju un cepu vēl piecas minūtes. Tad pieliku arī filejas gabaliņus, apjaucu un cepu visu atkal minūtes piecas. Pielēju apelsīnu sulu, šoreiz gan no paciņas, taču labāk, protams, izspiest apelsīnu. Visu samaisīju, samazināju uguni, uzliku pannai vāku un sautēju tās saturu minūtes 20.

 

Salāti ar hurmu un brinzu 

Sastāvdaļas:

1 hurma, 100 gramu brinzas, 1 gurķis, 1 saldais pipars, ½ sarkanā sīpola, olīveļļa, citronu sula, zaļumi pēc garšas.

Rudenī un ziemā, apmēram līdz februārim, arī mūsu veikalos varam iegādāties hurmu – dzelteni oranžo un veselīgo augli, kura latīniskais nosaukums nozīmējot “dievu ēdiens”, jo nogatavojies tas ir ļoti garšīgs. Atradusi dažas receptes ar hurmu, izmēģināju vispirms šo un – nebiju vīlusies, garšoja ļoti labi.

   Hurmu pāris dienas kopš iegādes atstāju nogatavoties, tad nomizoju. Oranžo augli, brinzu, nomizotu gurķi un sīpolu, kā arī sarkano saldo piparu bez sēkliņām sagriezu mazos kubiņos. Pārlēju ar mērcīti, ko pagatavoju, samaisot eļļu ar citrona sulu. Pārkaisīju ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem.

Šokolādes ķirbju kūka ar biezpiena pildījumu

Sastāvdaļas:

mīklai - 250 gramu ķirbja mīkstuma, 1 ola, 120 gramu cukura, vaniļas cukurs, 50 gramu sviesta, 50 mililitru eļļas, 50 gramu skābā krējuma, 3 ēdamkarotes kakao, 230 gramu mannas, 50 gramu miltu, 1 tējkarote cepamā pulvera, puse tējkarotes sodas, sāls;

pildījumam – 250 gramu krēmveida biezpiena, 3 ēdamkarotes kukurūzas cietes, 1 ola, 4 ēdamkarotes cukura, vaniļas cukurs.

Priecīga par dāvāto ķirbi, izmēģināju arī šo recepti. Sastāvdaļu te šķiet daudz, bet izcept šādu kūku nebija sarežģīti. Ķirbi sarīvēju un atstāju mierā. Biezpienu, šoreiz pieliku abas 200 gramu paciņas “Ricottas” biezpiena, saberzu ar olu, parasto un vaniļas cukuru, kā arī cieti.

   Mīklai mīkstu sviestu saputoju ar cukuru un vaniļas cukuru gaisīgā masā, pievienoju olu, iemaisīju arī eļļu, skābo krējumu. Ķirbi viegli nospiedu un iejaucu mīklā. Piebēru mannu un visu kārtīgi samaisīju. Atstāju uzbriest vismaz minūtes desmit. Nu piemaisīju arī mīklas sausās sastāvdaļas – kakao, miltus, sāli, sodu un cepamo pulveri.

   Šoreiz biju izvēlējusies veidni ar nepiedegošo pārklājumu. Izliku tajā pusi brūnās mīklas, virs tās biezpiena pildījumu, uz tā savukārt – atlikušo mīklu. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 40 minūtes. Gatavu padzesēju veidnē, tad izņēmu no tās un kūku pilnībā atdzesēju. Gardi gan!

 

Svaigu augļu salāti desertam   

Sastāvdaļas:

2 kivi augļi, 1 banāns, 1 apelsīns, 100 gramu zemeņu, 7 ķirši vai saldie ķirši, 1 persiks;

mērcei – 150 mililitru dabīgā jogurta, 50 gramu jebkuru ogu, 15 gramu pūdercukura.

Biju atradusi šo ideju, taču rudenī, kad šādu desertu vēlējos pagatavot, protams, persiku veikalā vairs nebija, arī ķiršu un zemeņu tobrīd ne, tādēļ izlīdzējos ar to, kas bija pieejams.

   Vispirms pagatavoju mērcīti: bezpiedevu jogurtam piemaisīju pūdercukuru un ar dakšiņu sasmalcinātas atlaidinātas saldētās meža zemenes.

   Augļus nomazgāju un uz papīra dvieļa ļāvu apžūt. Nomizoju un sagriezu kubiņos kivi un banānu, apelsīna vietā nolobīju un sadalīju daiviņās mandarīnus, desertam izmantoju arī gaišās un tumšās vīnogas bez kauliņiem un sulīgu bumbieri. Tad sagatavotos augļus liku saldēdiena trauciņā kārtām, pārlejot ar ogu un jogurta mērci. Pirms baudīšanas augļu salātus vēl varam paturēt ledusskapī. Garšīgi un arī veselīgi.