Ziemellatvija.lv ARHĪVS

AVĪZE JAUTĀ Kādus ēdienus liekat Ziemassvētku galdā?

AVĪZE JAUTĀ Kādus ēdienus liekat Ziemassvētku galdā?

Birute Mežale, Palsmanes PII vadītāja:
- Ikdienā ik pa laikam man patīk eksperimentēt, bet Ziemassvētku vakarā galdā lieku tradicionālos latviešu ēdienus. Tie ir pelēkie zirņi ar speķi. Mūsu ģimenē no desertiem garšo rupjmaizes kārtojums ar putukrējumu un brūklenēm vai arī maizes zupa.

Viktorija Brjuņina, divu bērnu māmiņa:
 - Kad apprecējos, iepazinos ar ukraiņu virtuves tradīcijām. Ukrainā Ziemassvētku vakarā galvenais ēdiens ir kutja, līdzīga putrai, ko vāra no sasmalcinātiem kviešiem, pēc izvārīšanas pievienojot riekstus, medu, magoņu sēklas un rozīnes.  Vēl ukraiņi Ziemassvētkos gatavo septiņus ēdienus bez gaļas. Tie, piemēram, ir borščs ar sēnēm, zivs galerts, pampuškas –  apaļas un pufīgas mazas maizītes ar ķiplokiem un zaļumiem, kas ir tradicionāla piedeva borščam. Es gan tos negatavoju, izņemot boršču, kas mūsu ģimenē ļoti garšo.  Cepam pankūkas, cepam šarloti, vārām arī vienkāršu pupiņu zupu, kas bērnam ļoti garšo.