Pīrāgi, kuru nepietiek
Ziemassvētku un gadumijas brīvdienas būs garas, par ko ir tikai prieks, jo atliks laika nodarbēm, kam ikdienas ierastajā ritmā neizdodas pieķerties. Man viena no tādām lietām ir jaunu ēdienu recepšu izmēģināšana. Ikreiz, kad izlasu interesantu recepti, to saglabāju vai nu failos vai savā recepšu grāmatā ar domu kādreiz likt lietā. Diemžēl laika vienmēr ir par maz, līdz nu ar idejām sakrājusies prāva kaudzīte.
Ēdiena gatavošana relaksē un sagādā pozitīvas emocijas, ja vien nav ikdienas regulārs darbs, jo tad gan tas var nogurdināt un apnikt, – nemitīgi jādomā, ko īsti gatavot, tad jāsapērk vajadzīgie produkti, pēc tam jāpagatavo ēdiens un vēl jānomazgā netīrie trauki, un, skat, puse dienas jau pagājusi. Paldies sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, kas pabaro darba dienās, kad laika pusdienu gatavošanai nav. Sestdienās, svētdienās un svētku dienās – tad gan mājas virtuvei vismaz kādas stundiņas izdodas izbrīvēt.
Izvēloties, ko gatavot, es priekšroku dodu sātīgiem, barojošiem un vienkāršiem ēdieniem – sautējumiem ar vai bez gaļas, sacepumiem, karbonādēm, kotletēm, zupām, salātiem un tamlīdzīgai klasikai, izmantojot savu dārza ražu, bet ar augsto pilotāžu jeb sarežģītām, darbietilpīgām receptēm neaizraujos. Pirms garajām brīvdienām it kā ir kārdinājums ko tādu tomēr izmēģināt. Ar idejām ir pilns internets, piemēram, nesen mani uzrunāja ēdienu lapas Family Feast ieteikumi Ziemassvētku galdam, kur ēdienu un našķu uzskaitījumā ir šokolādes – aveņu tarte, eklēra rulete, ziemas Pavlova, sīpolos un baltvīnā sautēta vista, laša un krēmsiera rullīši kārtainajā mīklā un vēl viss kaut kas pēc apraksta gards un bildēs – ļoti skaists. Taču, visticamāk, tā visa ēšana man paliks tikai domās, jo svētkos vajadzēs pagūt vēl citas lietas. Tāpēc virtuvē tomēr būs ātrāk pagatavot pēc vēl neizmēģinātas receptes drumstalu biezpienmaizi vai vienkārši cepeškrāsnī izcept vistu kopā ar dārzeņiem. Un, galu galā, ziemā ir jāapēd tas, kas vasarā dārzā izaudzēts, – varēs izmēģināt jaunus variantus, kā pagatavot pupiņas un bietes.
Viena lieta gan paliks nemainīga. Ik gadu Ziemassvētkos cepu pīrāgus pēc Iritas Teperes receptes, jo labāku neesmu uzgājusi. Un varbūt Irita tur, viņā saulē, kur ir tagad, sajūt, ka viņu atceras un viņas padomus izmanto. Recepte ir vienkārša. Vajag 250 gramus margarīna (es ņemu “Eve Sol”), vienu glāzi piena, trīs glāzes miltu, pusi paciņas rauga (iepriekš izkausē, sajaucot ar cukuru), aptuveni divas ēdamkarotes cukura un sāli pēc garšas. Taukvielas izkausē, pieliek cukuru un sāli, piesijā miltus, pielej siltu pienu, pēdējo pieliek izšķīdināto raugu. Samīca mīklu un pusstundu patur ledusskapī. Un viss! Var cept speķa pīrādziņus, kuru nebūs par daudz.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19