Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pirmo reizi 400 gados būs vērojama Jupitera un Saturna cieša satuvināšanās

ziemellatvija.lv

2020. gada 21. decembris 09:04

190
Pirmo reizi 400 gados būs vērojama Jupitera un Saturna cieša satuvināšanās

Šodien būs novērojama divu lielāko Saules sistēmas planētu - Jupitera un Saturna - satuvošanās, kuru astronomi dēvē par lielo konjunkciju.

21.decembrī abas milzu planētas šķirs tikai 6 loka minūtes, kas ir mazākais attālums debesīs starp abām planētām kopš 1623. gada un pirmā tik ciešā tumšās debesīs novērojamā Jupitera un Saturna satuvošanās kopš 1226. gada.

Tā kā abu planētu satuvošanās notiek pirms Ziemassvētkiem, daudzos ziņu virsrakstos šis notikums tiek salīdzināts ar Betlēmes zvaigzni. Vairāki pētījumi liecina, ka Betlēmes zvaigznes parādīšanās pirms Kristus dzimšanas bija saistīta ar Jupitera, Saturna un visspožākās planētas Veneras satuvošanos.

Skatoties ar neapbruņotu aci, abas planētas šī gada 21. decembrī izskatīsies gandrīz kā viens spīdeklis, bet nelielā binoklī atkarībā no tā redzes lauka varēs novērot Saturnu kopā ar Jupiteru un tā lielākajiem pavadoņiem. Abas milzu planētas cieši līdzās vienu otrai būs redzamas arī dažas turpmākās dienas. Tiesa, jāņem vērā, ka Latvijā Jupiters un Saturns atradīsies zemu dienvidrietumu pusē un rietēs jau aptuveni divas stundas pēc saulrieta. Diemžēl laika prognozes liecina, ka tuvākajās dienās Latvijā debesis pārsvarā būs apmākušās.