Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Uzaicinājumu vēstules pacientēs rada apjukumu

Inga Karpova

2009. gada 26. marts 08:11

2656
Uzaicinājumu vēstules pacientēs rada apjukumu

Valsts apmaksāta vizīte noteikti ir labs iegansts doties pie ārsta pat viskūtrākajiem. Pašlaik noris Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) organizētā un valsts apmaksātā valsts programma, kas aicina sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem veikt dzemdes kakla profilaktisko pārbaudi un krūts izmeklējumus.

 

VOAVA sievietēm minētajā vecuma grupā centralizēti uz deklarēto dzīvesvietu pa pastu izsūta speciālas uzaicinājuma vēstules uz valsts apmaksātu profilaktisko apskati pie ginekologa.

 

 

Vēstulē norādīts, ka izmeklējumus var veikt dzīvesvietai tuvākajā ārstniecības iestādē. "Ziemeļlatvijas" rīcībā nonākusi informācija, ka Valkas pagasta teritorijā dzīvojoša sieviete saņēmusi šādu vēstuli ar aicinājumu doties pie ginekologa, lai veiktu bezmaksas dzemdes kakla profilaktisko pārbaudi, bet liels bijis vēstules saņēmējas izbrīns, ka dzīvesvietai tuvākās ārstniecības iestādes ir nevis Vidzemes slimnīcā Valkā, bet gan Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcā.

 

 

 Ja sievietei ir vēlēšanās veikt izmeklējumu citā ārstniecības iestādē, tad būtu nepieciešams noskaidrot, vai tur veic valsts apmaksātus izmeklējumus. Savukārt, ja izmeklējumu veic pie ginekologa, kas nav līgumattiecībās ar valsti, tad pacientei no valsts tiks apmaksāta tikai uztriepes mikroskopiskā izmeklēšana, bet par vizīti pie ārsta būs jāmaksā sievietei pašai.

 

VOAVA Vidzemes nodaļas vadītāja Evita Zušmane skaidro, ka vēstulē ieteiktās ārstniecības iestādes ir minētas kā piemērs. Pirms došanās uz apskati, pacientei būtu ieteicams vispirms iegūt papildu informāciju, zvanot uz VOAVA bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 vai uz VOAVA Vidzemes nodaļu pa tālruni 64772301. Informāciju iespējams iegūt arī interneta vietnē www.voava.gov.lv .

 

Izsūtot šāda satura vēstules, diemžēl VOAVA nav ņēmusi vērā, ka laukos cilvēkiem bieži nav pieejams internets un ne vienmēr ir iespēja piezvanīt. Daudz efektīvāk būtu, ja nosūtītajās vēstulēs jau būtu minēta precīza un pārbaudīta informācija.

 

Lai gan VOAVA izsūtītajā vēstulē nav norādīts, ka pacientes var apmeklēt arī Vidzemes slimnīcā Valkā strādājošo ginekoloģi Viju Batalausku, ārste, iepriekš piesakoties, aicina pacientes veikt dzemdes kakla profilaktisko pārbaudi. Savukārt piena dziedzeru mammogrāfiju var veikt Vidzemes slimnīcā, iepriekš piesakot vizīti diagnostiskās radioloģijas nodaļas reģistratūrā 64202601.

 

Ja sievietēm ir sūdzības, problēmas, tad viņas, samaksājot pacientu nodevu - piecus latus- aicinātas apmeklēt ginekologu. No aprīļa V. Batalauska pacientes pieņems arī piektdienās. Savukārt jau maijā ginekoloģe būs jaunās telpās slimnīcas ēkas 1. stāvā, kur pašlaik notiek vērienīgi remontdarbi.