Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Recepte: Kēkss ar pašgatavotu sāļās karameles mērci

Jevgēnija Jansone

2020. gada 29. decembris 12:12

63
Recepte: Kēkss ar pašgatavotu sāļās karameles mērci

Gatavošanas laiks 20 minūtes +40 minūtes cepšanai

Sastāvdaļas:

  • 175 g sviesta istabas temperatūrā
  • 220 g brūnā cukura
  • 2 olas
  • 250 g kviešu miltu
  • 1/2 tējk. sodas
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • 1 tējk. kanēļa
  • šķipsniņa sāls
  • 120 g paniņu
  • 1 glāze rupji sakapātu valriekstu
  • 1 glāze rozīņu (var nepievienot)
  • 120 ml brendija

Sāļās karameles mērcei:

  • 200 g cukura
  • 80 g sviesta
  • 100 ml saldā krējuma
  • 50 ml brendija
  • 3/4 tējk. sāls
  • cukura dekori rotāšanai

Pagatavošana:

1. Saputojiet sviestu ar cukuru, pievienojiet olu, samaisiet.

2. Citā bļodā sajauciet miltus ar sodu, sāli, cepamo pulveri un kanēli un pa daļām pievienojiet šo maisījumu cukura un olu masai.

3. Pielejiet brendiju, pieberiet valriekstus un rozīnes, samaisiet.

4. Pievienojiet paniņas, samaisiet un lejiet mīklu ietaukotā dziļā gredzenveida cepšanas formā, lieciet sakarsētā cepeškrāsnī 170 grādu siltumā un cepiet 40-50 minūtes, gatavību pārbaudot ar kociņu.

5. Kamēr cepās kēkss, pagatavojiet karameli. Ieberiet katliņā cukuru un apmaisot karsējiet to uz vidējas uguns, līdz viss cukurs izkusis un izveidojas brūnas krāsas karamele.

6. Nelielām porcijām pievienojiet sviestu, aktīvi maisiet līdz iegūsiet viendabīgu masu (šis process var aizņemt kaut kādu laiku).

7. Karamelē iemaisiet saldo krējumu un atkal samaisiet (esiet uzmanīgi, jo karamele ir karsta un aktīvi burbuļos!).

8. Kad masa ir viendabīga, pievienojiet brendiju (karamele atkal aktīvi burbuļos), samaisiet un izslēdziet uguni. Atdzesējiet mērci līdz istabas temperatūrai.

9. Atdzesētu kēksu pārlejiet ar karameli, rotājiet ar cukura dekoriem un pasniedziet!