Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Vecgada vakaram – īsti latviešu ēdieni

Sandra Pētersone

2020. gada 30. decembris 13:10

1189
Vecgada vakaram – īsti latviešu ēdieni

Vecgada vakarā ir jāēd daudz, lai nākamais gads būtu veiksmes un laimes pilns un tajā nekā netrūktu. Uz galda jābūt 12 ēdieniem, tad veiksmīgi būs visi gada mēneši. Vismaz tādi ir latviešu tautas ticējumi.

Vecgada vakarā noteikti ir jāēd zivis, lai nākamajā gadā būtu tikpat daudz naudas kā zivīm zvīņu. Pagājušā gada skābumu varot apēst ar skābiem vai štovētiem kāpostiem, taču skābus kāpostus nekādā gadījumā nevajagot ēst jaunā gada pirmajā dienā, – tad viss turpmākais gads būšot skābs. 

Ja Vecgada vakarā ēdīs zirņus, tad nebūs jāraud. Pīrāgi savukārt nozīmē mājīgumu un omulību, āboli – skaistumu, cūkas ribas un šņukurs – spēku un laimi.

Pēc lasītāju lūguma ar savas ģimenes ēdienu receptēm dalās Variņu pagasta iedzīvotāja Līga Stīpniece. Līga iesaka ēdienus, ko paši mājās gatavo gan ikdienā, gan svētkos. Ik gadu Vecgada vakarā  galdā noteikti tiek celtas zirņu pikas, pīrāgi, cepta karpa un cūkgaļas cepetis. Cepeša recepti Līga mantojusi no savas mammas variņietes Dainas Stīpnieces – tuvā un tālā apkārtnē zināmas godu saimnieces, kura godu galdus sākusi klāt agrā jaunībā un vēl ne tik sen pat pārstāvējusi visu Vidzemi latviešu godu saimnieču saietā. Pirms vairākiem gadiem Daina Stīpniece ar savām receptēm dalījās arī ar “Ziemeļlatvijas” lasītājiem.

“Esmu daudz mācījusies no mammas. Ēdienu gatavošanā viss pamats ir no viņas,” “Ziemeļlatvijai” teic Līga Stīpniece. Arī Līgas profesija saistīta ar ēdienu gatavošanu (pārtikas produktu ražošanu), viņa strādā akciju sabiedrībā “Smiltenes piens”.

Iesaka Līga Stīpniece

Cepta karpa

  • 1–1,5 kg karpas
  • sāls
  • pipari
  • 2 daiviņas ķiploka
  • dilles
  • 250 g saldā krējuma (35%) vai majonēzes

Karpu pa muguras daļu pārgriež uz pusēm, apkaisa ar sāli un pipariem, ieziež ar ķiploku. Pārlej ar saldo krējumu vai majonēzi.
Liek cepeškrāsnī 200 grādos, gatavo 45 minūtes. Pasniedz ar svaigi sakapātām dillēm.

Liellopa gaļas tīteņi

  • 4 šķēles liellopa gaļas šķiņķa
  • burkāni
  • sīpoli
  • žāvēts speķis

Liellopa gaļas šķēles izklapē, apkaisa ar sāli un pipariem. Pilda ar burkānu stienīšiem, sagrieztiem ceptiem sīpoliem un speķa stienīšiem. Stingi satin rullīšos un aptin ar diegu.
Liek cepties sakarsētā sviestā uz pannas, no visām pusēm apbrūnina zeltaini brūnus. Liek katlā un sautē, līdz gatavs.

Svētku cepetis

  • 1,5 kg cūkas šķiņķa
  • timiāns vai rozmarīns
  • ķiploki pēc gaumes
  • 1 sīpols
  • sāls, pipari
  • selerijas kāts
  • burkāns
  • sviests

Šķiņķi apkaisa ar sāli un pipariem, iegriež caurumus un sabaksta tajos ķiplokus. Uz pannas apcep brūnu. Sagatavo foliju, uz kura ir sagriezti sīpoli, burkāni, selerijas kāti un svaigs rozmarīns vai timiāns pēc vēlmes. Šķiņķi liek uz sagatavotās folijas, stingri visu ietin folijā un liek cepties 180 grādos 90 minūtes. Kad gatavs, noņem foliju, pārsmērē ar garšaugu sviestu un cep kraukšķīgi brūnu bez folijas. Pasniedz ar kartupeļu ezīšiem garšaugu sviestā, cepeša mērci un sautētiem kāpostiem.

Īstais rasols

  • 200 g vārītas liellopa gaļas
  • 2 marinēti gurķi
  • 2 cieti vārītas olas
  • 2 vārīti kartupeļi
  • 1 siļķes fileja eļļā
  • 1 ābols
  • 150 g majonēzes
  • 150 g skābā krējuma
  • 1 ēdamkarote mārrutku
  • sāls, pipari, cukurs

Visas sastāvdaļas sagriež, sajauc kopā ar majonēzes un krējuma mērci.

Kaltētu ābolu krēms ar vaniļas mērci

Ābolu krēmam:

  • 2 saujas kaltētu ābolu
  • cukurs
  • saldais krējums 35%
  • kanēlis
  • vaniļas cukurs
  • pārtikas želatīns

Ābolus kopā ar cukuru un kanēļa standziņu vāra, līdz āboli kļūst mīksti. Kad gatavi, izberž caur sietiņu. Uzbriedina želatīnu.
Saputo saldo krējumu ar cukuru un pievieno ābolu masu, samaisa viendabīgā masā. Kad gatavs, pievieno izkausēto želatīnu, to iemaisa un  krēmu pilda iepriekš sagatavotos traukos.

Vaniļas mērcei:

  • 6 olas dzeltenumi
  • 6 ēdamkarotes cukura
  • 1 vaniļas pāksts
  • 1 litrs piena

Olas dzeltenumus sajauc kopā ar cukuru. Tad pievieno vienu litru piena, samaisa, pievieno vaniļas pāksti un liek karsēties ūdens peldē. Vienmērīgi maisa līdz sev vēlamai konsistencei. Pasniedz kopā ar iepriekš sagatavoto ābolu krēmu.

Rudzu maizes kārtojums

  • rudzu maizes rīvmaize
  • cukurs
  • kanēlis
  • dzērvenes vai brūklenes
  • saldais krējums 35%

Rudzu maizes rīvmaizei pievieno cukuru un nedaudz ūdeni, uzbriedina. Saputo saldo krējumu ar cukuru. Sablendē svaigās dzērvenes vai brūklenes (var izmantot arī iepriekš sagatavotu ievārījumu). Kārto kārtās un pasniedz ar svaigām ogām.

Zirņu pikas

  • 1 glāze pelēko zirņu
  • 2 vārīti kartupeļi
  • kūpināta gaļa
  • sīpols
  • sāls, pipari

Novāra zirņus un kartupeļus. Gaļu sagriež kubiņos un pievieno apceptu sīpolu. Visas šīs sastāvdaļas var gan malt, gan sablendēt viendabīgā masā un veidot nelielas zirņu pikas.