Ķēķa stāsti

Pildīts cālis
Sastāvdaļas:
1,3 - 1,5 kilogramus smags cālis,
300 gramu cāļu akniņu,
1 ola,
1 ēdamkarote miltu,
1 ēdamkarote garšvielu vistas gaļai;
marinādei:
1 ēdamkarote sinepju,
1 tējkarote medus,
2 ēdamkarotes augu eļļas,
1 tējkarote maltas paprikas,
malti melnie pipari, sāls.
Novembris ir svētku mēnesis. Kā Mārtiņdienas ēdiens parasti tiek daudzināts gailis, pēdējā laikā - arī zoss, tādēļ gruntīgākam mielastam iedvesmai piedāvāju šo recepti. Ja nu aizņemtības dēļ šāds vai līdzīgs cepetis šai dienai tomēr netiks pagatavots, gaidāmi taču arī mūsu valsts svētki. Tad būs brīva diena un pie galda varēs pulcēties visi mājinieki.
Cāli nomazgāju, arī iekšpusi, un apsusināju ar papīra dvieli. Jau dienas rīta pusē marinādei samaisīju sāli, piparus, sinepes, medu un augu eļļu. Ar to tad no ārpuses un iekšpuses putniņu “apmīļoju” un liku ledusskapī līdz vakaram – vismaz kādas 2 – 4 stundas tam vajadzētu marinēties.
Putnu akniņas nomazgāju, atdalīju no plēvītēm un sagriezu, piemaisīju miltus, olu, sāli un garšvielu. Sagatavoto cāli jau ievietoju cepammaisā, vidu piepildīju ar akniņām, aizspraudu ar koka iesmiņiem, lai pildījums iekšpusē labāk turētos, un maisu aiztaisīju. (Ja nu šāds pildījums nav pa prātam, cāli varam cept arī ar citu vai pat bez tā – ar tukšu vēderiņu, tikai paturētu marinādē.) Maisa virspusi vēl vairākās vietās ar nazi sabakstīju un “paciņu” liku uz mazliet ar eļļu ietaukotas plāts, ko ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Putniņš izcepās pat ātrāk, nekā biju domājusi, taču vismaz stunda, atkarībā no tā lieluma, vai pusotra paies gan. Ja vēlamies, lai cālis būtu brūnāks, maiss virspusē pirms gatavības uzmanīgi jāatgriež un tad jāliek atpakaļ pacepties vēl. Kad izdalījies šķidrums vairs nav sārts – cepetis gatavs.
Svaigu kāpostu salāti ar krabju nūjiņām 1758 – 1771
Sastāvdaļas:
150 gramu svaigu kāpostu,
saišķītis lapu salātu,
200 gramu krabju nūjiņu,
200 gramu konservētas kukurūzas,
3 vārītas olas,
majonēze un sāls pēc vajadzības.
Viegli, sulīgi un garšīgi salāti. Ja vien olas jau ir izvārītas iepriekš, arī pagatavošana daudz laika neaizņems. Svaigos kāpostus smalki sagriezu un kopā ar mazliet sāls un cukura vēl nedaudz pamīcīju, lai sulīgāki. Krabju nūjiņas sagriezu nelielos kubiņos. Sastāvdaļas liku bļodā, pievienoju konservēto kukurūzu, nolobītas un sagrieztas vārītās olas un saplucinātus lapu salātus. Visam piekaisīju mazliet sāls un piejaucu majonēzi. Salātus galdā varam celt arī, pārkaisītus ar grauzdiņiem un rotātus ar svaigām dillītēm.
Burkānkūka ar svaigā siera krēmu 1879 – 1890; 1939 – 1967
Sastāvdaļas:
230 gramu miltu (labāk pilngraudu),
50 gramu žāvētu aprikožu,
50 gramu žāvētu dzērveņu,
1 burkāns,
120 gramu cukura,
1 tējkarote kanēļa,
1 tējkarote malta ingvera,
1,5 tējkarotes cepamā pulvera,
2 lielas olas,
75 mililitri eļļas,
75 mililitri piena.
Pārklājumam:
100 gramu skābā krējuma,
100 gramu krēmsiera,
cukurs un vaniļas cukurs pēc garšas.
Žāvētās aprikozes karstā ūdenī izmērcēju, tad apsusināju un sagriezu sīkāk. Olas sakūlu ar brūno cukuru un neitrālu augu eļļu, pielēju arī pienu, pēc tam iemaisīju ingveru un uz smalkās rīves sarīvētu notīrītu burkānu (apmēram 125 gramus).
Miltus (man bija pilngraudu auzu kopā ar baltajiem kviešu miltiem) samaisīju ar cepamo pulveri un kanēli, piemetu arī šķipsniņu sāls. Miltos iejaucu arī sagrieztās aprikozes un dzērvenes. Abus – gan olu, gan miltu – maisījumus savienoju kopā, viegli samaisot. Masu izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā 21 centimetra diametra veidnē un liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī vismaz pusstundu. Pilnībā atdzisušu kūku pārklāju ar krēmu, ko pagatavoju, saputojot kopā svaigo sieru, skābo krējumu, cukuru un vaniļas cukuru. Visbeidzot virsu vēl pārkaisīju ar sakapātām žāvētām dzērvenēm.
Cepumi ar biezpiena pildījumu 1872 – 1877; 1891 – 1894; 1968 – 1981
Sastāvdaļas:
200 gramu miltu,
100 gramu skābā krējuma,
100 gramu sviesta,
70 gramu cukura,
½ tējkarotes cepamā pulvera;
pildījumam:
150 gramu biezpiena,
50 gramu cukura,
1 olas dzeltenums.
Nemaz nezināju, ka šie cepumi būs tik bīstami gardi! Vispirms bļodā iesijāju miltus kopā ar cepamo pulveri, pievienoju cukuru, skābo krējumu un mīkstu sviestu. Pagatavoto mīklu uz stundu ievietoju ledusskapī. Pildījumam biezpienu samaisīju kopā ar olas dzeltenumu, cukuru un vaniļas cukuru.
Mīklu sadalīju 12 vienādos gabaliņos un katru izveltnēju kā ovālu. Katram plācenim tad vidū izliku pa apmēram ēdamkarotei biezpiena pildījuma un malas, sākot no viena gala, savienoju kopā, lai pildījums paliek vidū, tādējādi izveidojot iegarenus “banānus”. Tos ar “šuvi” uz apakšu izkārtoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī minūtes 20, līdz cepumi zeltaini. Kad tie jau bija padzisuši, galiņus apmērcēju izkausētā šokolādē. Visbeidzot, lai laime būtu pilnīga, “banānus” caur sietiņu pārkaisīju ar pūdercukuru.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19