Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Recepte: Klasisks liellopa gaļas sautējums

ziemellatvija.lv

2021. gada 7. janvāris 13:54

117
Recepte: Klasisks liellopa gaļas sautējums

Sastāvdaļas:

  • 1 ēd.k. augu eļļas
  • 900 g liellopa gaļas, sagrieztas kubiņos
  • 1 ēd.k. nerafinētas olīveļļas
  • 1 sasmalcināts sīpols
  • 2 burkāni, sagriezti ripiņās
  • 2 selerijas kāti, sasmalcināti
  • Sāls
  • Svaigi malti melnie pipari
  • 3 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
  • 60 g tomātu pastas
  • 1.5 l gaļas buljona
  • 250 g sarkanvīna
  • 1 ēd.k. Vorčesteras mērces
  • 1 tējk. timiāna
  • 2 lauru lapas
  • 500 g kartupeļu, sagrieztu
  • 150 g sasaldēti zirņi
  • Sasmalcināti pētersīļi, dekorēšanai

Pagatavošana:

Lielā katlā ar biezu dibeni  uz vidēja karstuma uzkarsē eļļu. Pievieno liellopu gaļu un apcep, līdz tā no visām pusēm ir apcepusies, aptuveni 10 minūtes, vajadzības gadījumā to apcepot pa daļām. Pārliek apcepto gaļu uz šķīvja.

Tajā pašā katlā apcep sīpolu, burkānus un selerijas, līdz kļūst mīkstas, aptuveni 5 minūtes. Pieber sāli un piparus. Pievieno ķiploku un tomātu pastu un sautē, līdz ķiploki sāk aromatizēt un tomātu pasta kļuvusi tumšāka, aptuveni 2 minūtes.

Pievieno apcepto liellopu gaļu, pēc tam pievieno buljonu, vīnu, Vorčesteras mērci, timiānu un lauru lapas.

Kad sāk vārīties, samazina karstumu, lai slinki burbuļo. Pēc garšas pieber sāli un piparus, ja nepieciešams. Uzliek vāku un ļauj varīties aptuveni 30 minūtes, līdz gaļa ir mīksta.

Pievieno kartupeļus un uz lēnas uguns vāra, līdz kartupeļi ir mīksti, aptuveni 15 minūtes.

Izņem lauru lapas, pieber zirņus un vāra, līdz tie ir sasnieguši sautējuma temperatūru, aptuveni 2 minūtes.

Pirms pasniegšanas garnē ar pētersīļiem.

Ja arī jūs vēlaties padalīties ar kādu no savām receptēm, sūtiet tās uz portals@ziemellatvija.lv un ieprieciniet portāla "Ziemeļlatvija" lasītājus!