Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2021. gada 15. janvāris 08:45

3
Ķēķa stāsti

Cāļa filejas franču gaumē 

Sastāvdaļas

300 gramu cāļa krūtiņas filejas

 1 sīpols

 1 tomāts

 100 gramu siera

 100 mililitru skābā krējuma vai majonēzes

 sāls un pipari

Parasti tā sauktajā “franču gaumē” esam cepeškrāsnī cepuši cūkgaļas karbonādes. Taču šoreiz to izmēģināju ar cāļa krūtiņas fileju un nebiju vīlusies.

Filejas katru sagriezu trijās daļās, lai gabaliņi nebūtu pārāk biezi. Tos viegli ar gaļas āmuriņu izklapēju, pārkaisīju sāli, piparus un garšvielu vistas gaļai. Nomizotus sīpolus un tomātus sagriezu ripiņās, sieru sarīvēju uz rupjās rīves.

Veidni mazliet ietaukoju ar augu eļļu un izkārtoju tajā gaļu. To pārsmērēju ar majonēzi, virsū izliku sīpolus, tomātus un pārkaisīju ar rīvētu sieru. Liku veidni līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, un, kamēr tā darīja savu darbu, varēju sagatavot arī pārējās maltītei paredzētās piedevas. Pēc pusstundas gardais ēdiens jau bija gatavs.

 

Salāti ar hurmu, cāļa fileju un paipalu oliņām 

Sastāvdaļas

 2 hurmas

 1 cāļa krūtiņas fileja

 ½ Ķīnas kāposta

 5 paipalu oliņas

 4 ēdamkarotes baltvīna etiķa

 1 tējkarote Dižonas sinepju

 1 tējkarote cukura

 sāls

 pipari

 augu eļļa

Kamēr veikalos vēl nopērkama hurma, jaunu garšu meklējumos arī jaunajā gadā pagatavoju atkal citādākus salātus. Šoreiz par pamatu izmantojot šo recepti, taču sastāvdaļu daudzumu varam dažādot pēc savām garšas sajūtām.

Oranžo augli nomazgāju, apsusināju un sagriezu daiviņās, Ķīnas kāpostu – palielos gabaliņos. Paipalu oliņas izvārīju – tam vajadzēja tikai trīs minūtes. Pēc tam tās atdzesēju, nolobīju un pārgriezu gareniski uz pusēm.

Hurmas šķēlītes izkārtoju uz sausas, uzkarsētas pannas, pārkaisīju ar cukuru un cepu, uzmanīgi apgriežot, līdz tās jau karamelizējušās. Cāļa fileju sagriezu gabaliņos un kopā ar sāli, pipariem savukārt apcepu pannā ar nelielu daudzumu augu eļļas līdz gatavībai.

Salātiem paredzētajā traukā vispirms izkārtoju Ķīnas kāpostus, virs tiem – hurmas šķēlītes, cāļa gaļu un paipalu oliņu pusītes. Mērcītei baltvīna etiķim pievienoju sinepes, sāli, piparus un viegli ar dakšiņu sakūlu kopā. Nu varēju pārliet salātu sastāvdaļām šķīvī. Īpašu “noti”, kas neatstāj vienaldzīgu, salātiem piešķir gan karamelizētā hurma, gan baltvīna etiķa mērcīte, un kopumā tie garšoja ļoti labi. Arī pagatavošana daudz laika neaizņēma. Ja tomēr tos uzreiz baudīt nav paredzēts, kāpostus labāk pievienot vēlāk un tikai pirms likšanas galdā pārliet visam arī mērcīti.

 

Ķīnas kāpostu salāti ar hurmu 

Sastāvdaļas

1 liela hurma

 ½ neliela Ķīnas kāposta

 1 mazā kārbiņa konservētas kukurūzas

 2 vārītas olas

 1 sīpols

 pētersīļu zaļumi

 pipari un sāls

 mērcei

 1 ēdamkarote citrona sulas

 olīveļļa pēc garšas

Kad jau esmu iesākusi hurmas tēmu, iesaku arī šādus salātus – bez gaļas. Ķīnas kāpostu smalki sagriezu un liku bļodā, pievienoju konservēto kukurūzu bez šķidruma. Hurmu nomizoju, olas nolobīju un sagriezu kubiņos, bet nomizotu sarkano sīpolu – pusgredzenos. Visas salātu sastāvdaļas savienoju un pārlēju ar eļļu un citronu sulu, piekaisīju sāli un piparus, kā arī sasmalcinātus zaļumus. Liku vēl apmēram pusstundu nostāvēties. Izdevās ļoti gardi un vitamīniem bagāti salāti.

 

Jogurta un hurmas deserts

Sastāvdaļas

 1 gatava hurma

 250 gramu bezpiedevu jogurta

 2 tējkarotes želatīna

 1 – 2 ēdamkarotes cukura

 25 grami saldā krējuma

 vaniļas cukurs garšai.                                                                                                                   

Jebkuru ēdienreizi parasti gribas pabeigt ar kaut ko saldu un garšīgu. Arī šāds deserts varētu lieliski derēt šim nolūkam – gan garšīgs, gan arī veselīgs baudījums kādai ziemas dienai.

Mīkstu hurmu nomizoju, sagriezu gabaliņos un sablendēju. Želatīnu aplēju ar aukstu, novārītu ūdeni, atstāju uzbriest, pēc tam izkausēju. Dabīgo grieķu jogurtu samaisīju ar cukuru un vaniļas cukuru. Tad tajā pakāpeniski iemaisīju izšķīdināto želatīnu. Turpat vajadzētu iecilāt arī saputotu saldo krējumu, taču šoreiz tik nelielu daudzumu atļāvos neputot un bez šīs salīdzinoši kalorijām bagātās piedevas iztiku. Deserts varbūt nebija tik gaisīgs, taču tāpat – svaigs un gards. Tāpēc saldēdiena trauciņos vispirms izliku balto jogurta masu, tad – oranžo hurmas biezeni. Un tā pamīšus, atkarībā no glāzīšu ietilpības, kamēr tās pilnas. Desertu vēl izrotāju ar hurmas šķēlītēm un sarkanajām granātābolu sēkliņām. Kārdinoši taču, vai ne?