Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Mājokļa meklējumi aizņēma pusgadu

Santa Sinka

2020. gada 13. novembris 07:59

94
Mājokļa meklējumi aizņēma pusgadu

Oktobrī reģionālās vizītes laikā  Smiltenē Valsts prezidents Egils Levits atzinīgi novērtēja dinamisko ekonomisko darbību reģionā un vienlaikus pieskārās jautājumam par nepieciešamību attīstīt atbalstu mājokļu politikai Latvijā vietās, kur privātais tirgus nepiedāvā pakalpojumu. Smiltene tam ir spilgts piemērs, tā ir pilsēta, uz kuru cilvēki grib nākt dzīvot un  strādāt, taču joprojām grūtības sagādā nekustamais īpašums. 

Pēdējā desmitgadē aktualitāti nav zaudējis temats par dzīvokļu īres iespējām Smiltenes pilsētā vai tās tuvumā. Apskatot populārāko sludinājumu portālu Latvijā, šobrīd bijušā Valkas rajona teritorijā ir vien 16 sludinājumi, kas saistīti ar mājokli. Tikai viens no tiem piedāvā iespēju īrēt dzīvokli Strenču novada Sedā. Smiltenē un Valkā šādu iespēju šobrīd nemaz nav, toties abās pilsētās vairākus dzīvokļus iespējams iegādāties. Piemēram, labiekārtotu divistabu dzīvokli Smiltenē var nopirkt par teju 39 tūkstošiem eiro. Vēl tirgošanā ir divistabu dzīvoklis par 35 tūkstošiem eiro, bet tam nepieciešams remonts. Valkā remontētiem un vizuāli pievilcīgiem dzīvokļiem cenas ir zemākas, piemēram, trīsistabu dzīvoklis maksā vien 25 tūkstošus eiro. 

Bet, ko darīt jaunajiem speciālistiem un tiem, kas pēc studiju beigšanas ir gatavi atgriezties savā pilsētā, taču nav, kur dzīvot? Pirms diviem gadiem šis jautājums dienaskārtībā bija smiltenietei SIA «Latwing» valdes loceklei Ingai Ērglei. «Ziemeļlatvija» jau rakstīja, ka dzimtās pilsētas Smiltenes šarms, attīstība un labā sajūta, kas allaž pārņēma, šeit atgriežoties, 2018. gadā I. Ērgli mudināja sava uzņēmuma ražošanas procesu pārcelt uz Smiltenes novadu. Jaunā uzņēmēja to veiksmīgi izdarīja, gardo musli produktu ražošanas telpas atrodas Blomes centrā. Daudz sarežģītāk bija atrast dzīvesvietu pašai. «Tā ir aktuāla problēma. Kad nolēmu pārcelties atpakaļ uz Smilteni, kur esmu uzaugusi un mācījusies, novadā tika piedāvāti dažādi atbalsta mehānismi uzņēmējdarbības attīstīšanai, bet problēmas sagādāja, kas cits. Vēlējos īrēt dzīvokli, bet tajā brīdī bija ļoti maza izvēle, cenas īres dzīvokļiem bija neadekvāti augstas, kas neatbilda piedāvājumam. Principā nebija, no kā izvēlēties. Pagāja pusgads, līdz kopā ar draugu atradām sev mājvietu. Aktīvi visus tos mēnešus skatījos piedāvājumus sludinājumu portālā ss.com, feisbuka grupā «Pērc, pārdod – Smiltene!» un Smiltenes novada domes izveidotajā interaktīvajā kartē «Atrodi savas mājas Smiltenes novadā». Mēs atradām dzīvokli caur sludinājumu feisbukā, bet jāatzīst, ka joprojām mums šis jautājums ir aktuāls. Vēlamies lielāku mājokli un paši savu. Diemžēl dzīvokļu cenas Smiltenē ir pietuvojušās Valmieras līmenim. Turpretī, skatoties sludinājumus, Valkā dzīvokļi ir daudz labākā stāvoklī, tajos veikts ne tikai kosmētiskais, bet arī kapitālais remonts. Arī cena adekvāta. Taču Valka mums nav aktuāla, jo par savām mājām saucam Smiltenes novadu. 

Pašvaldības ideja par interaktīvo karti ir ļoti laba un ērti lietojama, tomēr jāatzīst, ka nekustamo īpašumu piedāvājums pagaidām ir nabadzīgs. Šī ideja ir jāattīsta un jāpopularizē, lai cilvēki, kas vēlas pārdot vai izīrēt savu nekustamo īpašumu, informāciju ievietotu tieši tur. Vēl jāsaprot, ka jaunajiem speciālistiem vai ģimenēm visbiežāk uzreiz nav tādu finanšu resursu, lai iegādātos ģimenes māju un ieguldītu tās atjaunošanā. Bieži vien arī bankas nav gatavas izsniegt kredītu, ņemot vērā Smiltenes attālumu līdz Rīgai. Tas bieži vien ir galvenais arguments kredīta nepiešķiršanai. Sākotnējais risinājums ir īrēt dzīvokli.

Apsveicama ir Smiltenes novada pašvaldības rīcība, kas ieguldīja līdzekļus nepabeigta daudzdzīvokļu nama būvniecībā Daugavas ielā, radot 24 dzīvesvietas Smiltenes novadā strādājošiem speciālistiem un vietējo uzņēmumu darbiniekiem. Šis, manuprāt, ir labs veids, kā pašvaldībai paplašināt dzīvojamo fondu. Lai gan sākumā cilvēki runāja, ka īres maksa un komunālie maksājumi tur ir augsti, patiesībā tie ir līdzvērtīgi, piemēram, tam, ko es maksāju. Atšķirība ir tikai tajā, ka īres dzīvokļu nams ir pilnībā jauns, dzīvokļos ir izbūvēta virtuve ar nepieciešamajām elektroiekārtām, pie mājas ir mūsdienīgs un labiekārtots pagalms un autostāvvieta, kā arī videonovērošana. Ideāla vieta dzīvošanai, ne velti visi dzīvokļi tur ir aizņemti. 

Protams, viena šāda daudzdzīvokļu māja neatrisina kopējo problēmu. Pašvaldībai ir jāmeklē risinājumi, jāpēta iespējas, kā piesaistīt finansējumu. Piemēram, līdzīgi kā Siguldā, kas īstenojusi jaunbūvējamo dzīvojamo kvartālu «Siguldas Mājas». Citu pašvaldību piemērus ir vērts vismaz izpētīt, lai saprastu, kas labāk der Smiltenei.

Pašvaldības atbalsts uzņēmējdarbības veicināšanai Smiltenes novadā

Veicinot uzņēmējdarbības attīstību Smiltenes novadā, tiek īstenoti dažādi pasākumi, nodrošināta pakalpojumu pieejamība, piemēram:
iespēja nomāt pašvaldības zemi;
nekustamo īpašumu nodokļu atlaides;
pieejami trīs lauku attīstības speciālistu pakalpojumi, kas palīdz un konsultē lauku uzņēmējus;
darbojas tūrisma informācijas centrs, kas palīdz tūrisma uzņēmējiem un iesaista dažādās aktivitātēs, projektos;
iespēja pieslēgties inženiertīkliem Smiltenē un lielākajos ciemos;
publiskās infrastruktūras uzlabošana un sakārtošana.

Smiltenes novadā tiek arī domāts par papildu pakalpojumiem, iespējām, veicinot to, ka uzņēmumi par attīstības izaugsmes vietu izvēlas Smiltenes novadu:

Valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centrs, nodrošinot valsts iestāžu pakalpojumu pieejamību;
reklāmas izvietošanai 50% atlaide uzņēmumiem, kas reģistrēti Smiltenes novadā;
plānotas ES investīcijas ražošanas teritoriju sakārtošanā;
investīciju objektu karte, kurā apkopota informācija par pārdošanā vai iznomāšanai pieejamajiem īpašumiem uzņēmējdarbībai un investīcijām;
uzņēmējdarbības konkursi;
biznesa atbalstu institūciju pieejamība;
kontaktpersona reemigrācijas jautājumos;
konkurss «Smiltenes novada uzņēmējs»;
jauno uzņēmēju pasākums «Esi uzņēmējs Smiltenes novadā!»;
interaktīvā karte «Pērc gudri, izvēlies vietējo!» – bezmaksas reklāmas platforma;
uzņēmēju katalogs – iespēja bez maksas publicēt informāciju novada mājaslapā;
darba iespēju – vakanču bezmaksas publicēšanas iespējas novada mājaslapā.

Valkas novadā

uzņēmējdarbības attīstīšanai piemērotu telpu meklēšana un ieteikšana;
sadarbība darbaspēka piesaistīšanas jautājumos;
iespējamo sadarbības partneru meklēšana novadā un ārpus tā;
sadarbības ar pašvaldības iestādēm koordinēšana (piemēram, Būvvalde);
atbalsts ar publicitāti saistītos jautājumos (novada mājaslapa, sociālie tīkli);
grantu programma Valkas novada uzņēmējiem;
sadarbības koordinēšana ar LIAA Valmieras Biznesa inkubatoru.

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Par mediju projekta raksta saturu atbild laikraksts “Ziemeļlatvija”.

20200804-0805-maf-logo-mazs.jpg

#SIF_MAF2020