Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ar meža dienesta rīkojumu pagarinātas bebru medības

Santa Sinka

2009. gada 19. marts 10:10

2397
Ar meža dienesta rīkojumu pagarinātas bebru medības

Valkas rajonā pilnā sparā rit nelimitēto dzīvnieku medības. Līdz 31. martam drīkst medīt mežacūkas, kā arī Valsts meža dienests nolēmis pagarināt bebru medību sezonas ilgumu. Bebrus varēs medīt līdz pat aprīļa beigām.

 

Ziemeļvidzemes medību inženieris Aigars Ennītis informē, ka aizvien visā Latvijā turpinās nelimitēto dzīvnieku medības. "Var medīt arī jenotsuņus un lapsas, kas pie mums ir daudz. Lapsu patiešām ir daudz, un tās var redzēt pastaigājamies pa mežmalām vai tīrumiem.

 

 

Ziemā nomedīts diezgan daudz lapsu. Bet, godīgi sakot, pavasara pusē tiek izrādīta mazāka interese par šiem dzīvniekiem. Liela labuma no lapsām nav. Bet līdz 31. martam mednieki vēl var paspēt nomedīt cūciņas," atzīst A. Ennītis.

 

 

Iepriecinoši esot tas, ka Valsts mežu dienests devis rīkojumu pagarināt bebru medību sezonu. Tos bija paredzēts medīt no pērnā gada 1. augsta līdz šā gada 31. martam. Tagad mednieki droši bebrus varēs medīt līdz pat 30. aprīlim.

 

 

"Bebrus pagaidām var nomedīt diezgan maz, jo viņi nav izlīduši ārā no savām migām. Tas apgrūtina mednieku darbu. Bet bebru ir daudz, un tie nodara lielus postījumus. Tāpēc labi, ka medības ir pagarinātas," uzskata A. Ennītis.

 

Savukārt Valsts meža dienesta preses sekretāre Selva Šulce bebru medību termiņa pagarināšanu saista ar šo dzīvnieku populācijas skaitlisko pieaugumu. "Šāds lēmums pieņemts, lai nodrošinātu lielākā pieļaujamā bebru nomedīšanas apjoma realizēšanu un lai samazinātu postījumu apjomu mežsaimniecībai, lauksaimniecībai un meža infrastruktūras objektiem," argumentē S. Šulce.

 

 

Apkopotie 2008./2009. gada medību sezonas dati liecina, ka mūsu rajonā medības bijušas veiksmīgas. Tomēr ne vienmēr mednieki rīkojušies pareizi. Ziemeļvidzemes medību inženieris informē, ka sezonā kopumā nomedītas sešas stirnas (āži, kazas, kazlēni).

 

 

"Valkas, Strenču un Smiltenes mežniecībās pamatā medī vidēja vecuma kazas un āžus, kas ir sugas vērtīgākie īpatņi. Tas nav nemaz tik ļauni, jo stirnu skaits ir liels. 2008. gada pavasarī Valkas rajonā uzskaitītas 8452 kazas, āži un kazlēni. Kazlēni ir ķēdes visvājākais posms gan no izdzīvošanas, gan atražošanas viedokļa," skaidro A. Ennītis.

 

Staltbrieži (buļļi, govis un teļi) atšķiras skaita ziņā pa mežniecībām. Valkas un Strenču pusē dzīvnieku blīvums ir mazāks. Smiltenes pusē ir pārsteidzoši liels veco nomedīto dzīvnieku īpatsvars - 29 procenti. Gandrīz tikpat daudz nomedīts teļu - 33 procenti. A.

 

 

Ennītis apgalvo, ka kopumā tas ir ļoti labs rādītājs. Mednieki ir saudzējuši tieši visvērtīgākā vecuma dzīvniekus - vidējos. Savukārt ar aļņiem ir citādāk. Vairāk medīti teļi un buļļi. Mazāk tiek medītas govis. "Ir diezgan riskanti, jo sugu var turpināt tikai buļļi un govis kopā," noteic A. Ennītis.