Noslēdzies “Ziemeļlatvijas” lasītāju recepšu konkurss
Noslēdzies portāla ziemellatvija.lv rīkotais lasītāju recepšu konkurss, un noskaidrotas tās trīs receptes, kas laikraksta darbinieku vērtējumā atzītas par labākajām.
Konkursam, kas portālā ziemellatvija.lv notika no 19. janvāra līdz 19. februārim, tika iesūtītas 18 receptes. Starp tām bija gan latviešu gaumei klasiskas vērtības kā karbonāde, gan konditorejas izstrādājumi saldummīļiem, gan arī pasaules virtuves receptes.
Vērtējot atsūtītās receptes, vērā tika ņemta gan apraksta precizitāte un receptes savdabīgums, gan vizuālais noformējums, gan arī sajūtas, kādas raisījās vērtētāja garšas kārpiņās un siekalu dziedzeros. Lai arī teju katra recepte būtu pelnījusi balvu, jo, kā mēdz teikt, – par gaumi nestrīdas, tomēr, visus viedokļus apkopojot, tika noteiktas tās trīs, kas izpelnījušās visvairāk atzinības.
Par portāla ziemellatvija.lv recepšu konkursa labākajām receptēm tika atzītas:
• Salāti “Dzilgūzīte” (autore Ģertrūde Ābele),
• Lasis ar krāsnī ceptiem dārzeņiem (autors Romualds Romanovskis),
• Ratatujs (autore Laura Zaķe).
Visi trīs labāko recepšu autori tiks pie vērtīgām grāmatām – Ģertrūde Ābele balvā saņems recepšu kolekcionēšanas grāmatu “Recepšu kolekcionārs”, Romualda Romanovska īpašumā nonāks Noras Ikstenas grāmata “Dzīvespriecīgais vakarēdiens”, Laura Zaķe saņems recepšu kolekcionēšanas grāmatu “Biete”.
Portāls ziemellatvija.lv saka paldies par katru lielisko recepti, kas tika atsūtīta! Lai arī turpmāk jūsu virtuvēs mājo radošs gars, kas priecē pašus un ēdājus!
Ar laimīgajiem balvu ieguvējiem “Ziemeļlatvija” sazināsies personīgi.
Lasis ar krāsnī
ceptiem dārzeņiem
Autors: Romualds Romanovskis, Vidzemes Tehnoloģiju un Dizaina tehnikuma audzēknis
Sastāvdaļas:
• 250 g laša filejas
• ½ ziedkāposta
• 3 burkāni
• 800 g kartupeļu
• 4 ķiploka daiviņas
• 50 ml olīveļļas
• sāls pēc garšas
• 1 citrons
• laša marināde (1 ēd. k. “Teryaki” garšvielas, 1 ēd. k. maltas saldās paprikas, 2 ēd. k. olīveļļas)
• 200 ml saldā krējuma mērcei
Pagatavošana:
1. Sagatavo dārzeņus – notīra un sagriež mazākos gabalos.
2. Pievieno ķiploku, sāli un olīveļļu, liek cepeškrāsnī cepties 200 grādos uz 20 minūtēm.
3. Iemarinē lasi – sajauc ar paprikas pulveri, citrona sulu un olīveļļu un apviļā tajā laša fileju.
4. Kad dārzeņi ir cepušies 20 minūtes, pievieno lasi un turpina cept vēl 15 minūtes.
5. Pagatavo mērci – uzsilda saldo krējumu, pievieno sāli un sulu no puses citrona. Pasniedzot ar to pārlej lasi un dārzeņus.
Ēdiena ielikums četrām porcijām.
Ratatujs
Autore: Laura Zaķe
Ratatujs (ratatouille) ir viens no pēdējos gados pazīstamākajiem franču virtuves ēdieniem, kaut gan sākumā šķiet – šis no Provansas nākušais dārzeņu sautējums nav nekas īpašs. Taču nē – neskatoties uz vienkāršajām sastāvdaļām, rezultāts ir izcili gards.
Ratatuju gatavo no tomātiem, sīpoliem, cukīni, baklažāna un paprikas. Garšai pievieno olīveļļu, baziliku, ķiploku un majorānu. Tradicionāli to pasniedz kā piedevu pie gaļas, taču ratatujs ar veidnē rūpīgi izkārtotajām dārzeņu šķēlītēm var būt arī skaists pamatēdiens.
Sastāvdaļas:
• 2 cukīni (dzeltens un zaļš)
• 2 baklažāni
• 6 tomāti
• 2 ēd. k. olīveļļas
• 1 tējk. rīvētu ķiploku
• 1 tējk. timiāna lapiņu
• šķipsna sāls
• šķipsna melno piparu
Tomātu mērcei:
• 1 sīpols
• 1 ēd. k. rīvētu ķiploku
• 2 burkāni
• 2 seleriju kāti
• 2 paprikas (dzeltena un sarkana)
• 1 čili pipars
• 2 ēd. k. eļļas
• 1 ēd. k. sviesta
• 800 g konservētu tomātu (smalcināti)
• 2 timiāna zariņi
• pēc garšas sāls
• pēc garšas melnie pipari
• 6 bazilika lapiņas
Pagatavošana:
1. Gatavo mērci. Smalki sagriež sīpolu, sarīvē ķiploku, nelielos gabaliņos sagriež burkānus, selerijas, paprikas, čili pipariņu.
2. Sakarsē lielu pannu ar eļļu un sviestu, apcep sīpolus, līdz tie caurspīdīgi, tad pievieno burkānus, selerijas, paprikas un čili gabaliņus, visu cep apmēram 10 minūtes, līdz dārzeņi kļūst viegli mīksti. Tad pievieno ķiploku un karsē vēl 1 minūti. Pēc tam pievieno konservētos tomātus, timiānu, sāli un piparus pēc garšas. Nogriež minimālu karstumu un sautē mērci 20 minūtes.
3. Tikmēr liek karsēties cepeškrāsni uz 140 ºC. Sagriež plānās šķēlēs ratatuja dārzeņus – cukīni, baklažānus un tomātus. Ēdiens būs īpaši glīts, ja izvēlētie dārzeņi, sagriezti šķēlēs, būs apmēram vienādā diametrā.
4. Kad mērce gatava, to liek blenderī, pievieno bazilika lapiņas un sablendē viendabīgā masā. To liek dziļā cepešpannā, pa virsu pamīšus kārto ratatuja dārzeņu šķēles: baklažānu, zaļu cukīni, tomātu, dzeltenu cukīni, baklažānu…
5. Nelielā bļodiņā lej eļļu, kurā iejauc sarīvētu ķiploku un timiāna lapiņas. Dārzeņus apkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem, apslacina ar sagatavoto olīveļļu. Pannu ar dārzeņiem apsedz ar foliju, liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 2 stundas, līdz tie mīksti.
6. Pēc 2-2,5 stundām dārzeņiem noņem foliju, krāsnī uzliek lielāku temperatūru (175 ºC) un turpina cept apmēram 40-45 min., līdz dārzeņi glīti karamelizējušies.
7. Pasniedz.
Salāti “Dzilgūzīte”
Sastāvdaļas:
• 4 rikas “Ķelmēnu” rupjmaizes
• 150 g pupiņu
• 2 palieli sīpoli
• 2 lieli burkāni
• eļļa
• šķipsniņa sāls
• majonēze pēc garšas
Pagatavošana:
1. Rupjmaizi sagriež kubiņos, apcep eļļā, sīpolus sagriež gabaliņos, apcep, burkānus sagriež kubiņos, apcep.
2. Pupiņas vāra, kamēr mīkstas. Ja lielākas. tad var sagriezt uz pusēm, mazākas – veselas.
3. Pēc cepšanas katru sastāvdaļu uz sietiņa notecina, lai nav liekas eļļas.
4. Atdzisušas liek salātu traukā, kur pievieno sāli un majonēzi.
Pagatavošanas laiks – 50 minūtes.
Salātu priekšrocība ir tā, ka trīs sastāvdaļas nāk no saimnieces vai saimnieka pagraba – nav jātērējas.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19