Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Strenčos pārbūvēs vienu galvenajām "artērijām" - Pulkveža Zemitāna ielu

Sandra Pētersone

2021. gada 11. marts 08:32

392
Strenčos pārbūvēs vienu galvenajām "artērijām" - Pulkveža Zemitāna ielu

Šogad Strenču pilsētas centrā plānots sākt būvdarbus – pēc novada pašvaldības pasūtījuma tiks rekonstruēts gan Pulkveža Zemitāna ielas posms no tranzīt­ielas līdz dzelzceļa sliedēm, gan stāvlaukumi ielas malā.

Tas ir tikai sākums Strenču novada domes projektam “Satiksmes drošības uzlabošana Pulkveža Zemitāna ielā Strenču pilsētā”. Šim projektam ir vairākas kārtas, un pilnībā to plānots pabeigt 2023. gadā.

Naudu sakrāja vairākos gados

Strenču novada deputāti pieņēmuši lēmumu nodrošināt finansējumu projekta 1. un 2. kārtai no pašvaldības budžeta 2021. gadā 528 115 eiro apmērā.

Savukārt projekta 3. kārtas īstenošanai pieņemts lēmums ņemt aizņēmumu Valsts kasē līdz 1,5 miljonu eiro apmērā ar atmaksas termiņu 30 gadi, pamatsummas atmaksu uzsākot pēc trijiem gadiem. Aizņēmuma ņemšanu atbalstījusi Valmieras novadā apvienojamo pašvaldību Finanšu komisija, jo šis aizņēmums jau attieksies arī uz jaunveidojamo Valmieras novadu, kurā iekļausies  tagadējais Strenču novads. 

Šobrīd pašvaldībai finansējuma pietiek, lai rekonstruētu Pulkveža Zemitāna ielu tikai posmā no krustojuma ar tranzītielu jeb Rīgas ielu  līdz dzelzceļa sliedēm, skaidro Strenču novada domes priekšsēdētājs Jānis Pētersons.

“Tik daudz naudas mēs esam sakrājuši pašvaldības budžetā vairākos gados, un tāpēc kādi citi darbi uz mūsu kopējā komforta rēķina ir palikuši neizdarīti. Taču jāņem vērā, ka Pulkveža Zemitāna iela ir viena no “artērijām” Strenču pilsētā, kas ved kapsētas un tālāk Jērcēnu virzienā, un satiksmes plūsma tur ir pietiekami liela,” uzsver Jānis Pētersons.

Līdz šim ielas malā nav ietves, izņemot mazu posmu Rīgas ielas tuvumā. Daudzus gadus iedzīvotāji ir norādījuši uz problēmu satiksmes drošībā šajā ielā, ir problēmas arī ar lietus notekūdeņu novadīšanu. Pēc lietus uz ielas veidojas peļķes, bojājot asfalta segumu. Gājējiem pie transporta kustības, īpaši pie vairāku transportlīdzekļu vienlaicīgas maiņas, nav īsti, kur palikt.

Būs jauns asfalts un gājēju celiņš 

Projekts tiek izstrādāts Pulkveža Zemitāna ielas rekonstrukcijai visā ielas garumā. Projektā ir paredzēta jaunas asfalta segas ieklāšana, gājēju celiņš ielas vienā pusē un lietus notekūdeņu kanalizācijas izbūve.

Rekonstruēts tiks arī stāvlaukums Pulkveža Zemitāna ielas malā, kur līdz ar seguma atjaunošanu tiks izbūvētas gūlijas lietus ūdens savākšanai, piebilst Jānis Pētersons.

“Projektējot stāvlaukuma rekonstrukciju, tiek ņemta vērā gan ceļu satiksmes drošība, gan tas, ka stāvlaukums nav paredzēts tik lielai slodzei, kāda tam ir tagad. Smago transportlīdzekļu stāvēšana pilsētas centrā, kā tas ir Strenčos, mūsdienās ir retums, parasti tie tiek novirzīti uz speciāliem laukumiem un degvielas uzpildes stacijām. Tāpēc Strenčos stāvlaukums ir kritiskā stāvoklī, ar milzīgām bedrēm, jo netur tādu slodzi. Tranzītielas remonta laikā mēģinājām iekļaut arī stāvlaukuma remontu, bet Satiksmes ministrija to noraidīja, jo uzskata, ka tam nav saistības ar tranzīta kustību, un vēlreiz tāpat kā projektētāji norāda uz to, ka lielā transporta stāvēšana ir jānovirza ārpus pilsētas centra. Nedomāju, ka mums par savu iedzīvotāju, nodokļu maksātāju naudu jāiegulda papildu līdzekļi, lai nodrošinātu papildu laukuma seguma nestspēju,” uzsver pašvaldības vadītājs.

Pulkveža Zemitāna ielai pieguļ divi stāvlaukumi, viens –  privātīpašums ēdnīcas un pasta pusē, otrs – pašvaldības parka un vecās ambulances pusē. Rekonstruējot ielu, atjaunoti tiks abi stāvlaukumi, jo, kā norāda domes priekšsēdētājs, normālai stāvlaukuma ekspluatācijai ir nepieciešams izbūvēt notekūdeņu kanalizāciju un tādējādi novērst ūdens krāšanos uz laukuma. Apakšzemes komunikācijas ir iespējams izbūvēt, tikai skarot arī otru stāvlaukumu, tāpēc  segums tiks atjaunots abos laukumos.

Pašvaldība iepirkumu būvdarbiem plāno izsludināt, tiklīdz tiks pabeigts projekts, iespējams, jau šomēnes. Būvdarbus plānots sākt šogad.