Ķēķa stāsti
Salāti “Marta
randiņš”
Sastāvdaļas:
300 gramu cāļa krūtiņas filejas
5 olas
2 tomāti
1 svaigs gurķis
½ saldā pipara
majonēze
sāls
augu eļļa
rotājumam
burkāns
melnās olīvas
siers
zaļumi
sarkanā kāposta sula
Pavasaris nu ir klāt – gan dabā, gan sirsniņās! Un šādi, ar mīlestību gatavoti salāti, kādam var būt arī kā mājiens – teicams sākums ne tikai gardām brokastīm, pusdienām vai vakariņām, bet arī tuvākām savstarpējām attiecībām. Kā šajā “gleznā” uz šķīvja.
Lai radītu šo garastāvokli uzlabojošo un noskaņu radošo kompozīciju, vispirms sagriezu un pannā ar augu eļļu apcepu cāļa fileju, piekaisot arī garšvielas. Atdzisušu gaļu sagriezu sīkos kubiņos. Arī tomātus, gurķus un saldos piparus smalki sagriezu. Cieti izvārīju un nolobīju olas, atsevišķi sarīvēju triju olu baltumus, kā arī atlikušos dzeltenumus un abas pārējās olas. Šādus salātus uz lēzenā šķīvja varam veidot kārtās. Šoreiz dārzeņiem un gaļai pievienoju sarīvētās olas un visu samaisīju ar biezu majonēzi. Taču te varat izmantot arī kādus citus iecienītus salātus, arī bez gaļas vai bez majonēzes.
Samaisītos salātus izlīdzināju lielajā šķīvī un pārkaisīju ar sarīvētajiem olu dzeltenumiem. Ar zināmu interesi ķēros pie olu baltumu ietonēšanas – izdosies vai nē. Sasmalcināju šim nolūkam iegādātā sarkanā kāposta lapas. Rezultāts vispirms bija tumši sarkans. Piepilinot dažas piles ūdens, kāpostu sula sāka krāsoties zilos toņos. To vēl nedaudz atšķaidot, ieguvu gaišzilu šķidrumu, ko savukārt piepilināju un piemaisīju olu baltumiem. Nu jau varēju veidot kompozīcijas debesu fonu. Zaļajai zālītei sasmalcināju sīpolu lociņus un dilles. Sarežģītāk bija izveidot abus “mīlniekus”, tādēļ tos vispirms uzzīmēju un izgriezu no papīra. Vienam kaķītim uz smalkās rīves sarīvēju notīrītu svaigu burkānu, otram sīki sasmalcināju melnās olīvas. Pēc tam, izmantojot šablonus, tie jau tupēja zālītē paredzētajās vietās. Saulīti izgriezu no siera. Jauku dienu!
Kārtainās mīklas “ligzdiņas” ar paipalu oliņām
Sastāvdaļas:
iepakojums kārtainās rauga mīklas
10 paipalu oliņas
pa 70 gramiem vārītas un salami desas
70 gramu siera
150 gramu sēņu
1 sīpols
sāls
pipari
augu eļļa
Gatavojoties Lieldienām, svētku brokastīm varam izcept šādus sātīgus un kārdinošus “groziņus”. Svaigus šampinjonus sagriezu nelielos gabaliņos un sacepu augu eļļā kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem un garšvielām. Abu veidu desas (to vietā varam izmantot kādu gatavu gaļiņu) sagriezu sīkos kubiņos, bet sieru sarīvēju uz smalkās rīves. Atlaidinātu mīklu sagriezu 10 x 10 centimetru lielos kvadrātos – no piecām mīklas plāksnītēm iznāca desmit. Mīklu ieklāju kēksu cepamās veidnes iedobītēs. Apakšā iepildīju desas, tad – katrā pa ēdamkarotei sacepto sēņu un sīpolu, bet tiem pārkaisīju rīvēto sieru. Mīklas ārējās malas apsmērēju ar sakultu olu un kādu pusstundu veidni vēl atstāju siltumā, lai mīkla labāk uzrūgtu. Pēc tam ievietoju “groziņus” līdz 180 grādiem uzkarsētā krāsnī cepties. Pēc minūtēm desmit veidni izņēmu, iesitu katrā “ligzdiņā” pa paipalu oliņai, uzkaisīju mazliet sāls un piparu un liku atpakaļ cepties līdz gatavībai, vēl minūtes piecas vai vairāk, līdz olas sarecējušas.
Biezpiena gardums ar žāvētām dzērvenēm
Sastāvdaļas:
360 gramu cepumu
360 gramu biezpiena
½ kārbiņas iebiezinātā piena ar cukuru
līdz 200 gramu žāvētu dzērveņu
180 gramu sviesta
vaniļas cukurs
Šis atkal ir viens
bīstami gards, jo ir samērā kalorijām bagāts, toties - viegli pagatavojams un
garšīgs našķis, kura sastāvā tomēr ietilpst arī šis tas veselīgs. Vispirms kādu
laiciņu ūdenī pamērcēju žāvētās dzērvenes, pēc tam tās apsusināju. Cepumus salauzīju
mazos gabaliņos un sabēru lielā bļodā. Sviestu mazliet pakausēju, tad kopā ar
kondensēto pienu, vaniļas cukuru un vijīgas konsistences biezpienu “Ricotta” samaisīju viendabīgā masā,
ko pēc tam pievienoju cepumiem lielajā bļodā, neaizmirstot turpat iemaisīt arī
dzērvenes. Izjaucamo veidni izklāju ar cepamo papīru un tajā izlīdzināju
pagatavoto masu. Visu vēl varam pārkaisīt ar sausā pannā apgrauzdētiem un
sadrupinātiem lazdu riekstiem, bet šoreiz gardumam uzkaisīju sasmalcinātus
šokolādes cepumus. Taču vispirms gan veidne uz vismaz trim stundām jāievieto
ledusskapī, lai masa sastingst un pēc tam ir viegli sagriežama. Tad gan varam
baudīt gardu muti. Arī nākamajā dienā, ja, protams, vēl paliks pāri, šis kārums
savu kvalitāti nebūs zaudējis. Labi tas iederēsies arī Lieldienu galdā.
Bezē cepumu, jogurta
un ogu kārtojums
Sastāvdaļas:
bezpiedevu jogurts
vaniļas cukurs
saldētas vai svaigas ogas un augļi
bezē cepumi
Lai arī šo, nu jau “aiztukšīto”, cepumu iepakojumu nepiemeklētu citu šim nolūkam iegādāto, taču kārtējo reizi “iztukšīto” liktenis, beidzot pagatavoju šo gardo kārtojumu. Lielā stikla traukā vispirms liku kārtu rozā un balto bezē cepumu, tos pārsedzu ar ogu un augļu kārtu – te šoreiz izmantoju sagrieztus kivi un banānus, saldētās zemenes un avenes, kā arī svaigas mellenes. Virsū klāju kārtu dabīgā grieķu jogurta ar garšai pievienotu vaniļas cukuru. Pēc tam – atkal cepumi, ogas un jogurts, līdz trauks pilns. Greznojumam atstāju kādu cepumu un ogas. Uz brīdi kārtojumu vēl ievietoju ledusskapī, lai saldētās ogas nedaudz atlaižas un garšas “sadraudzējas”.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19