Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2021. gada 26. marts 08:00

4
Ķēķa stāsti

Salāti “Marta randiņš” 

Sastāvdaļas:

300 gramu cāļa krūtiņas filejas

5 olas

2 tomāti

1 svaigs gurķis

½ saldā pipara

majonēze

sāls

augu eļļa

rotājumam

burkāns

melnās olīvas

siers

zaļumi

sarkanā kāposta sula

Pavasaris nu ir klāt – gan dabā, gan sirsniņās! Un šādi, ar mīlestību gatavoti salāti, kādam var būt arī kā mājiens – teicams sākums ne tikai gardām brokastīm, pusdienām vai vakariņām, bet arī tuvākām savstarpējām attiecībām. Kā šajā “gleznā” uz šķīvja.

 

Lai radītu šo garastāvokli uzlabojošo un noskaņu radošo kompozīciju, vispirms sagriezu un pannā ar augu eļļu apcepu cāļa fileju, piekaisot arī garšvielas. Atdzisušu gaļu sagriezu sīkos kubiņos. Arī tomātus, gurķus un saldos piparus smalki sagriezu. Cieti izvārīju un nolobīju olas, atsevišķi sarīvēju triju olu baltumus, kā arī atlikušos dzeltenumus un abas pārējās olas. Šādus salātus uz lēzenā šķīvja varam veidot kārtās. Šoreiz dārzeņiem un gaļai pievienoju sarīvētās olas un visu samaisīju ar biezu majonēzi. Taču te varat izmantot arī kādus citus iecienītus salātus, arī bez gaļas vai bez majonēzes.

Samaisītos salātus izlīdzināju lielajā šķīvī un pārkaisīju ar sarīvētajiem olu dzeltenumiem. Ar zināmu interesi ķēros pie olu baltumu ietonēšanas – izdosies vai nē. Sasmalcināju šim nolūkam iegādātā sarkanā kāposta lapas. Rezultāts vispirms bija tumši sarkans. Piepilinot dažas piles ūdens, kāpostu sula sāka krāsoties zilos toņos. To vēl nedaudz atšķaidot, ieguvu gaišzilu šķidrumu, ko savukārt piepilināju un piemaisīju olu baltumiem. Nu jau varēju veidot kompozīcijas debesu fonu. Zaļajai zālītei sasmalcināju sīpolu lociņus un dilles. Sarežģītāk bija izveidot abus “mīlniekus”, tādēļ tos vispirms uzzīmēju un izgriezu no papīra. Vienam kaķītim uz smalkās rīves sarīvēju notīrītu svaigu burkānu, otram sīki sasmalcināju melnās olīvas. Pēc tam, izmantojot šablonus, tie jau tupēja zālītē paredzētajās vietās. Saulīti izgriezu no siera. Jauku dienu!

 

Kārtainās mīklas “ligzdiņas” ar paipalu oliņām 

Sastāvdaļas:

iepakojums kārtainās rauga mīklas

10 paipalu oliņas

pa 70 gramiem vārītas un salami desas

70 gramu siera

150 gramu sēņu

1 sīpols

sāls

pipari

augu eļļa

Gatavojoties Lieldienām, svētku brokastīm varam izcept šādus sātīgus un kārdinošus groziņus”. Svaigus šampinjonus sagriezu nelielos gabaliņos un sacepu augu eļļā kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem un garšvielām. Abu veidu desas (to vietā varam izmantot kādu gatavu gaļiņu) sagriezu sīkos kubiņos, bet sieru sarīvēju uz smalkās rīves. Atlaidinātu mīklu sagriezu 10 x 10 centimetru lielos kvadrātos – no piecām mīklas plāksnītēm iznāca desmit. Mīklu ieklāju kēksu cepamās veidnes iedobītēs. Apakšā iepildīju desas, tad – katrā pa ēdamkarotei sacepto sēņu un sīpolu, bet tiem pārkaisīju rīvēto sieru. Mīklas ārējās malas apsmērēju ar sakultu olu un kādu pusstundu veidni vēl atstāju siltumā, lai mīkla labāk uzrūgtu. Pēc tam ievietoju “groziņus” līdz 180 grādiem uzkarsētā krāsnī cepties. Pēc minūtēm desmit veidni izņēmu, iesitu katrā “ligzdiņā” pa paipalu oliņai, uzkaisīju mazliet sāls un piparu un liku atpakaļ cepties līdz gatavībai, vēl minūtes piecas vai vairāk, līdz olas sarecējušas.

 

Biezpiena gardums ar žāvētām dzērvenēm

Sastāvdaļas:

360 gramu cepumu

360 gramu biezpiena

½ kārbiņas iebiezinātā piena ar cukuru

līdz 200 gramu žāvētu dzērveņu

180 gramu sviesta

vaniļas cukurs

Šis atkal ir viens bīstami gards, jo ir samērā kalorijām bagāts, toties - viegli pagatavojams un garšīgs našķis, kura sastāvā tomēr ietilpst arī šis tas veselīgs. Vispirms kādu laiciņu ūdenī pamērcēju žāvētās dzērvenes, pēc tam tās apsusināju. Cepumus salauzīju mazos gabaliņos un sabēru lielā bļodā. Sviestu mazliet pakausēju, tad kopā ar kondensēto pienu, vaniļas cukuru un vijīgas konsistences biezpienu “Ricotta” samaisīju viendabīgā masā, ko pēc tam pievienoju cepumiem lielajā bļodā, neaizmirstot turpat iemaisīt arī dzērvenes. Izjaucamo veidni izklāju ar cepamo papīru un tajā izlīdzināju pagatavoto masu. Visu vēl varam pārkaisīt ar sausā pannā apgrauzdētiem un sadrupinātiem lazdu riekstiem, bet šoreiz gardumam uzkaisīju sasmalcinātus šokolādes cepumus. Taču vispirms gan veidne uz vismaz trim stundām jāievieto ledusskapī, lai masa sastingst un pēc tam ir viegli sagriežama. Tad gan varam baudīt gardu muti. Arī nākamajā dienā, ja, protams, vēl paliks pāri, šis kārums savu kvalitāti nebūs zaudējis. Labi tas iederēsies arī Lieldienu galdā.


Bezē cepumu, jogurta un ogu kārtojums  

Sastāvdaļas:

bezpiedevu jogurts

vaniļas cukurs

saldētas vai svaigas ogas un augļi

bezē cepumi

Lai arī šo, nu jau “aiztukšīto”, cepumu iepakojumu nepiemeklētu citu šim nolūkam iegādāto, taču kārtējo reizi “iztukšīto” liktenis, beidzot pagatavoju šo gardo kārtojumu. Lielā stikla traukā vispirms liku kārtu rozā un balto bezē cepumu, tos pārsedzu ar ogu un augļu kārtu – te šoreiz izmantoju sagrieztus kivi un banānus, saldētās zemenes un avenes, kā arī svaigas mellenes. Virsū klāju kārtu dabīgā grieķu jogurta ar garšai pievienotu vaniļas cukuru. Pēc tam – atkal cepumi, ogas un jogurts, līdz trauks pilns. Greznojumam atstāju kādu cepumu un ogas. Uz brīdi kārtojumu vēl ievietoju ledusskapī, lai saldētās ogas nedaudz atlaižas un garšas “sadraudzējas”.