Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Šopavasar pērkons ieducināja kailos koku zaros

Inga Karpova

2021. gada 15. aprīlis 08:27

2090
Šopavasar pērkons  ieducināja kailos  koku zaros

“Nav, nu gan nav labi, ka šopavasar pērkons ieducināja kailos koku zaros. Būs bada gads,” savos novērojumos ar “Ziemeļlatviju” dalās 85 gadus vecā laika zīmju vērotāja Emīlija Stepanova no Sedas.

Daloties ar laika zīmēm, Emīlijas tante atklāj, ka 12. aprīlī pēc Lieldienām bija pēdējā Svētā Gara diena. Viņa prognozē, ka līdz pat 2. maijam sagaidāmi nepastāvīgi laika apstākļi – saule mīsies ar lietu, varētu būt arī sniegs un sals. Sals turpināsies vēl visu aprīli un arī maijā, jo vecajā Māras dienā, 7. aprīlī, arī bija sals. 

“Kāds nu tas gads būs, tādu dzīvosim. Neko labu jau tas pirmais pērkons nesola. Vidzemē pirmais pērkons ierūca no austrumiem. Skatīsimies, kādas lapas būs bērziem. Ja tie plauks pirmie, sagaidāms sauss laiks. Aizvadītajā gadā bērziem bija daudz skaru, tāpēc bieži lija lietus. Domāju, ka arī šī vasara varētu būt diezgan slapja,” tā laika zīmju vērotāja. 

Kas attiecas uz gaidāmo dārza sezonu, zeme jau esot sausa. Sedēniete dārzkopjiem iesaka sīpolus stādīt 7. maijā rīta pusē un 9. maijā līdz pusdienas laikam. Savukārt gurķus sēt labi sagatavotā augsnē vajadzētu paspēt 28. maijā. Vispirms jāsagatavo dziļas vagas. To apakšā jāsaliek kūtsmēsli, ja dārzā ir skudras – tad arī sīpolmizas vai arī pelni ar sodu. Skudras izēd gurķos caurumus. Vagas vajag dziļas, lai laistot ūdens turētos, nevis satecētu zemē.

“Saimniecēm tagad jāravē puķu dobes. Savukārt Zemes karalienes dienā, 1. maijā, gan nevajadzētu ne sēt, ne stādīt,” brīdina Sedas iedzīvotāja.