Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2021. gada 23. aprīlis 08:00

5
Ķēķa stāsti

Sātīga maltās gaļas un siera mērce makaroniem 

Sastāvdaļas:

500 gramu maltās gaļas

2 sīpoli

200 gramu kausētā siera

4 ēdamkarotes sojas mērces

2 ēdamkarotes skābā krējuma

100 mililitru buljona

2 ķiploka daiviņas

1 tējkarote cukura

diļļu zaļumi

augu eļļa

Šī sātīgā mērce lieliski saderēja kopā ar vārītiem makaroniem. Lai to pagatavotu, vispirms nomizoju un sasmalcināju sīpolus. Tos piemaisīju maltajai gaļai un liku pannā ar uzkarsētu augu eļļu. Periodiski apmaisot, uz nelielas uguns zem vāka cepu apmēram 20 minūtes. Tad gaļai piejaucu kausēto sieru, pēc tam pielēju arī sojas mērci (ar to jābūt uzmanīgiem, lai ēdiens nekļūtu pārāk sāļš), pievienoju arī skābo krējumu, buljonu un visu labi samaisīju.

Ķiplokus notīrīju un sasmalcināju spiedē, tos, tāpat vēl arī cukuru, piemaisīju gaļai pannā un visu kopā vārīju, līdz mērce sabiezējusi. Visbeidzot piekaisīju arī sasmalcinātas dillītes.

 

Cepta maizīte ar avokado, lasi un olu 

Sastāvdaļas:

2 maizes šķēles

1 ola

sāls

pipari

avokado

citrona sula

mazsālīts vai kūpināts lasis

Šīs ir vienai porcijai nepieciešamās izejvielas. Protams, ja ar to vien būs gana, jo maizītes izdevās tik gardas! Tādēļ šī ideja iepatikās, un nu jau tās esmu cepusi atkārtoti.

Šoreiz izmantoju dubultās rudzu rikas. Pannā ar nelielu augu eļļas daudzumu apcepu no abām pusēm vienu veselu riku un otru – ar izgrieztu viducīti. Izgrieztajai maizītei vidū iesitu olu, uzkaisīju sāli,  piparus un cepu līdz olas gatavībai. Pēc tam uz veselās apceptās rikas vēl izliku plāni sagrieztu un mazliet ar citrona sulu apslacītu avokado un auksti kūpināta laša gabaliņus. Pārsedzu ar riku, kurai vidū ir izceptā ola, un – dubultā maizīte gatava! Jācep nākamās!

 

Lavaša rulete ar biezpienu un banāniem 

Sastāvdaļas:

2 lavaša plāksnes

apmēram 200 gramu kondensētā piena

200 gramu krēmveida biezpiena

1 banāns

kanēlis un vaniļas cukurs garšai

Šāda saldā našķa pagatavošanai vajadzēja tikai 15 minūtes, bet dažas stundas bija jāpaciešas gan, un tad jau tā bija griežama šķēlēs un baudāma.

Izklāju vienu lavaša plāksni, liku uz tā apmēram ēdamkaroti iebiezinātā piena ar cukuru un izlīdzināju pa visu virsmu. Pārāk daudz kondensētā piena likt gan nevar, jo tas iztecēs. Uzklāju otru lavaša plāksni. Pārējo paredzēto kondensēto pienu samaisīju ar biezpienu, piekaisot arī vaniļas cukuru. Masu izlīdzināju vienmērīgā kārtā uz lavaša. Banānu nomizoju un sagriezu plānās ripiņās, tās izkārtoju virs biezpiena krēma. Satinu ruleti un ietinu folijā. Uz vairākām stundām saldo našķi ievietoju ledusskapī, lai garšas savelkas.

 

Cepumu, siera un ogu kārtojums

Sastāvdaļas:

100 gramu cepumu ar šokolādes garšu

250 gramu siera “Ricotta” vai biezpiena

skābais vai saldais krējums

2 ēdamkarotes pūdercukura

vaniļas cukurs garšai

250 gramu dažādu ogu

Šo desertu varam pagatavot un baudīt, izmantojot gan saldētās ogas, gan sezonā, pēc patikas pievienojot tobrīd pieejamās svaigās ogas. Šoreiz izvēlētā trauka apakšā liku gan saldētās zemenes un avenes, gan arī svaigās lielogu mellenes. Jāpatur gan prātā, ka saldētās ogas vairāk sulosies. Pēc vēlēšanās tām vēl varam pārslacīt kādu pilīti ruma vai liķiera, ja vien ar šo saldēdienu netiks mieloti bērni.

Krēmu pagatavoju, sieru “Ricotta” saputojot kopā ar skābo krējumu, pūdercukuru un vaniļas cukuru, taču gards šis kārtojums izdosies arī, ja sajauksim biezpienu ar pūdercukuru un kopā ar vaniļas cukuru saputotu saldo krējumu. Balto masu klāju uz ogām, pēc tam visu pārkaisīju ar sadrupinātiem šokolādes cepumiem. Trauku ar desertu ieteicams vēl uz kādu stundu vai pat uz nakti ievietot ledusskapī. Bet tik ilgi jau nenocietos...