Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Nojauktā nama vietā būs skvērs

Sandra Pētersone

2021. gada 25. aprīlis 09:59

246
Nojauktā nama vietā būs skvērs

Strenčos, Rīgas ielas malā, pabeigta vecās skolas ēkas – neapdzīvotā trīsstāvu koka nama – nojaukšana.

No 1910. gadā uzceltās būves ir saglabāti no akmeņiem mūrētie pamati. Demontētās ēkas vietā šogad tiks ierīkots skvērs ar bruģētu laukumu, apstādījumiem un soliņiem un vides objekts. 

Tagad skatam ir atsegta pilsētas pamatskolas ēka un automašīnu stāvlaukums, ko pēc skolas lūguma paplašinās, jo, nojaucot veco koka namu, ir iegūta brīva teritorija.

 Strenču novada domes priekšsēdētājs Jānis Pētersons skaidro, ka šīs teritorijas apgūšana notiek divās daļās. Viens projekts attiecas uz  laukuma bruģēšanu un atpūtas vietu izveidošanu tur, kur atradās vecā skolas ēka pirms nojaukšanas, un uz skolas stāvlaukuma paplašināšanu. Otrs projekts ir saistīts ar vides objektu, kas atradīsies skvērā.

“Laukumu izbūvei finansējums jau ir piešķirts.  Nākamajā domes sēdē izskatīsim jautājumu par naudas piešķiršanu vides objektam. Pagaidām tāme vēl nav zināma,” informē Jānis Pētersons.

Pašvaldības vadītājs piebilst, ka vides objekta ideja ir ļoti stilizēts tornis ar skolas tēmas piesitienu, kas simboliski sasauktos ar demontētās ēkas ķieģeļu torni, ko varēja redzēt no ēkas pagalma puses.

“Ziemeļlatvija” jau rakstīja, ka vecā skolas ēka Strenčos, Rīgas ielā 11, bija ļoti sliktā stāvoklī, bet ēkas atjaunošanu vietējā pašvaldība nevarēja finansiāli atļauties.

Novada dome aicināja Strenču iedzīvotājus izteikt viedokli par vecās ēkas turpmāko likteni – saglabāšanu vai demontāžu. Vairākums no tiem cilvēkiem, kuri piedalījās sabiedriskajā apspriešanā,   bija par ēkas demontāžu.