Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2021. gada 21. maijs 08:00

3
Ķēķa stāsti

Skumbrijas ar sīpoliem sinepju mērcē

Sastāvdaļas:

2 skumbrijas

1 sīpols

2 ēdamkarotes majonēzes

3 ēdamkarotes sojas mērces

2 ēdamkarotes sinepju

Kādai svētdienas maltītei ledusskapja saldētavā biju noglabājusi divas skumbrijas. Nu tās atlaidināju, nogriezu galvas un astes. Zivis iztīrīju, labi izmazgāju un sagriezu gabaliņos. Nomizoju un sagriezu pusgredzenos lielu sīpolu. Mērcei samaisīju majonēzi kopā ar sojas mērci un sinepēm. Sāli pievienot nevajag, jo sojas mērce ir sāļa. Tiesa gan, atkāpjoties no receptes, pielēju arī mazliet citrona sulas un piekaisīju garšvielu zivju ēdieniem. Visu samaisīju, lai veidojas viendabīga marināde.

Sagrieztajām skumbrijām pieliku sīpolus, sinepju mērci, visu labi sajaucu un atstāju marinēties – vismaz pusstunda tam ir vajadzīga. Pēc tam zivis kopā ar sīpoliem un mērci pārliku nedaudz ar augu eļļu ietaukotā veidnē un ievietoju līdz 170 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepu apmēram pusstundu. Gardās zivtiņas tad varam baudīt kopā ar svaigiem zaļumiem vai jebkuru citu piedevu pēc izvēles.

 

Lavaša uzkodas “Ripa vārtos!” 

Sastāvdaļas:

0,5 kilogrami maltās gaļas

1 lavaša plāksne

1 sīpols

2 ķiploka daiviņas

2 ēdamkarotes skābā krējuma

2 tomāti

70 gramu siera

sāls

pipari

augu eļļa

Šādas sātīgas uzkodas ļoti labi “aizies uz urrā!” ne tikai ikdienā, bet arī starp hokeja spēles periodiem, pie televizoru ekrāniem skatoties pasaules čempionāta mačus.

Maltajai gaļai piejaucu pusi sasmalcinātu ķiploku, sīpolus, kā arī garšvielas. Taisnstūrveida lavaša plāksni pārsmērēju ar plānu maltās gaļas slāni, satinu ruletē un sagriezu ripiņās. Pannā uzkarsēju augu eļļu un apcepu tajā lavaša un gaļas ripiņas no abām pusēm, līdz tās zeltainas. Krējumam piemaisīju atlikušos ķiplokus un, tāpat pannā, ar to pārsmērēju katru ripiņu. Tomātus sagriezu riņķīšos un izliku virs krējuma kārtiņas. Uzliku vēl mazliet krējuma un visam pārkaisīju rīvētu sieru. Plīts karstumu samazināju līdz minimumam, uzliku pannai vāku un uzkodiņas sautēju, līdz siers izkusis.

 

Neparastie salāti ar apceptiem rabarberiem 

Sastāvdaļas:

lapu salāti

200 gramu rabarberu

2 ēdamkarotes cukura

150 gramu fetas siera

valriekstu kodoli

sauja rozīņu

1 ēdamkarote balzametiķa

1 ēdamkarote olīveļļas

malti melnie pipari

sāls

Kad vēlamies baudīt gan kaut ko sāļu, gan skābu, gan saldu, šo mazliet neparasto salātu recepte būs tieši laikā. Arī rabarberu sezona nu jau klāt, tādēļ vēl steidzu izmantot ūdenī noglabātos pērnā gada skābos kātus. Rabarberi jāsagriež 1 – 1,5 centimetrus garos gabaliņos. Tos apkaisīju ar cukuru un atstāju minūtes desmit mierā. Pēc tam uzkarsēju pannu un pacepu skābos gabaliņus kādas trīs minūtes, tad atdzesēju. Valriekstu kodolus savukārt apcepu sausā pannā. Jāraugās tikai, lai neapdeg. Tad tos sasmalcināju. Rozīnes aplēju ar karstu, novārītu ūdeni, pēc tam apsusināju. Mērcei eļļu, balzametiķi, sāli un piparus viegli sakūlu. Traukā vispirms izliku saplucinātas salātu lapas, virs tām – rabarberu gabaliņus, fetas sieru, riekstus un rozīnes. Visu pārlaistīju ar mērcīti. Un gardie salāti gatavi!

 

Groziņi ar biezpiena un rabarberu pildījumu  

Sastāvdaļas:

mīklai

1,5 glāzes miltu

1/4 glāzes cukura

110 gramu sviesta

2 olas

1 tējkarote cepamā pulvera

pildījumam

200 gramu biezpiena

2 olas

1/4 glāzes cukura

2 ēdamkarotes saldā krējuma

vaniļas cukurs

rabarberi

cukurs

Lai izceptu šādus kārdinošus un garšīgus groziņus, nemaz tik daudz laika nevajadzēja, tikai to sagatavošanai, jo – pārējo paveica cepeškrāsns. No šī produktu daudzuma man iznāca 12 gabali. Samaisīju izsijātus miltus, cukuru un cepamo pulveri, pielēju izkausētu sviestu, sajaucu. Pievienoju olas un samaisīju mīklu. Tai jābūt mīkstai un elastīgai. Mīklu ieklāju kēksu cepamās panniņas iedobītēs tā, lai veidojas apmalītes. No mana iecienītā “Ricottas” biezpiena, ko sajaucu kopā ar cukuru, olām, saldo krējumu un vaniļas cukuru, pagatavoju viendabīgu pildījumu. Ar to piepildīju mīklas “groziņus”. Visam pa virsu - sagriezti un pannā kopā ar nelielu cukura daudzumu apsutināti, raugoties gan, lai gabaliņi neizjūk, rabarberi. Ja rabarberi jūsmājās nav cieņā, šādu gardumu izdosies izcept arī, izmantojot, piemēram, ķiršus – vienam groziņam piecas odziņas - vai ko citu. Cepu pildītos groziņus līdz 175 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 25 minūtes. No veidnītēm izņēmu atdzisušus.