Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, uz “Ziemeļlatvijas” jautājumiem atbild deputāti kandidāti. Saraksts Nr.2 Smiltenes novadā

&nbsp

2021. gada 21. maijs 16:33

444
Tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, uz “Ziemeļlatvijas” jautājumiem atbild deputāti kandidāti. Saraksts Nr.2 Smiltenes novadā

Lai dotu iespēju lasītājiem uzzināt ko vairāk par katras kandidātu sarakstu komandas skatījumu uz novada nākotni, nosūtījām tām savus jautājumus. Ceram, ka tas palīdzēs saprast, ar ko viens saraksts atšķiras no otra, lai izvērtētu vēlreiz un vēlreiz, kam uzticēt novada vadību, kam ir nākotnes attīstības redzējums un spars darīt.

Esam saņēmuši no visiem trim Valkas novada un sešiem Smiltenes novada deputātu kandidātu sarakstiem atbildes un tās sākam publicēt laikrakstā un portālā “Ziemeļlatvija”. Secība būs tāda, kāds numurs sarakstam ir vēlēšanās.

Nr. 2 - Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” deputātu  kandidātu saraksts Smiltenes novadā

1. Trīs prioritārie un konkrētie darbi, ko noteikti paveiksiet vairākuma iegūšanas gadījumā vai kas ir trīs vissvarīgākie darbi, pie kā jāķeras jaunajam sasaukumam.

Cilvēkiem ir interese gan dzīvot, gan strādāt Smiltenes novadā, bet nav pieejamas dzīvesvietas. Trūkst dzīvokļu īrei un arī tirdzniecībā nav plaša piedāvājuma. Daudzdzīvokļu mājas būvniecība būtu viena no prioritātēm Smiltenes novadā. Bibliotēkai atbilstošu telpu atrašana vai jaunu telpu būvniecība. Mūsdienīga bibliotēka sevī ietver sapulču telpas, zinātniskas konferences, mācību stundas, mūsdienīgu aprīkojumu, labu tehniku un individuālas darba telpas, lai patīkami uzturēties ilgāku laiku. Ceļu infrastruktūras uzlabošana pilsētas un pagastu teritorijās, jo tas ir svarīgi visiem iedzīvotājiem un uzņēmējiem, ir būtiski pēc iespējas vairākas ielas noasfaltēt, sakārtot tām piegulošo teritoriju, pilsētvidē pēc iespējas ērtāku pārvietošanos ar velosipēdiem un sakārtotu infrastruktūru kā jaunajiem vecākiem ar bērnu ratiem, tā kravu pārvadātāju transportam.

2. Priekšsēdētāja loma ir ļoti būtiska. Ko jūs virzīsiet (redzat) šajā amatā. Ar kādiem sarakstiem iespējama koalīcija un ar ko – ne.

Mūsu  sarakstā ar pirmo numuru ir Edgars Avotiņš, līdzšinējais Smiltenes novada pašvaldības vadītājs. Ja vēlētāji Edgaram izrādīs atbalstu un viņš tiks ievēlēts, tad mēs viņu arī virzīsim kā domes priekšsēdētāja amata kandidātu. Lai arī šobrīd amatu pilda salīdzinoši neilgi, Edgaram ir nepieciešamās kompetences, novērtēts no kolēģu puses gan pašvaldībā, gan valsts ierēdniecībā, un arī pats ir enerģijas pilns turpināt iesāktos darbus un realizēt jaunas idejas. Par koalīcijas veidošanu ir pāragri runāt, jo ir jāsagaida vēlēšanu rezultāti un tad varam sākt sarunas par kādu partneru izvēli, bet šobrīd nesaredzam nevienu, ar ko kategoriski atteiktos strādāt.

3. Kā saredzat iespējas risināt dzīvokļu jautājumu perspektīvā un vai pašvaldībai maz ar to jānodarbojas.

Šobrīd Smiltenes pilsētas detālplānojumā ir paredzēta vieta daudzdzīvokļu mājas būvniecībai Rīgas ielā 11 un Audēju ielā 20. Saredzam, ka šajās vietās nākotnē varētu būt daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas. Šo teritoriju attīstīs, izmantojot kādu no valsts programmām, kuras ir saskaņošanas stadijā starp VARAM un Finanšu un Ekonomikas ministrijām. Kā otrais risinājums ‒ veidot zemes gabalus pilsētu un ciemu teritorijās ar pievadītām komunikācijām un nodot šos zemes gabalus izsolēs jau privātu apsaimniekotāju attīstībai.

4. Kultūras dzīve, ko mainīt, uzlabot šajā jomā, lai cilvēki neteiktu – te nekas nenotiek, lai būtu piedāvājums dažādām iedzīvotāju kategorijām no bērniem līdz senioriem.

Šis un iepriekšējais gads kultūras dzīves baudītājiem ir bijis diezgan sarežģīts, ņemot vērā, ka virkne pasākumu, kuri bija plānoti, nevarēja notikt “Covid-19” pandēmijas ierobežojumu dēļ. Neskatoties uz to,  mums ir  izdevušies labi apmeklēti un arī augsti novērtēti pasākumi, kā, piemēram,  Smiltenes 100gades pasākumi, īpaši nakts pastaigu taka Vecajā parkā “Teiksma par gaismas bruņinieku”. Nākotnē saredzam, ka pasākumiem būtu jānotiek visā jaunveidojamā novada teritorijā, lai tie būtu pieejami pēc iespējas plašākai auditorijai. Jāpiedāvā klausītājiem vairāk arī akadēmiskā mūzika, jāizglīto šajā jomā. Ceram, ka cilvēki arvien vairāk iesaistīsies amatiermākslas kolektīvos, jo tādā veidā tiek stiprinātas mūsu saiknes ar latviešu folkloru un veidota piederība Latvijai. Smiltenes publika ir prasīga un augstu vērtē viesmākslinieku uzstāšanās – gan koncertus, gan teātrus. Jāveido mijiedarbība starp vietējiem amatiermākslas kolektīviem un profesionāļiem.

5. Sports, tūrisms un aktīvais dzīvesveids, ko šajā jomā vajadzētu uzlabot. Kas tieši pašvaldībai būtu jāatbalsta un kā. 

Mums novadā ir labi attīstīta sporta infrastruktūra ‒ ir gan sporta halle, gan pieejamas treniņnodarbības individuāli un komandām, āra sporta laukumi, kuru skaitu novadā nākotnē varētu palielināt. Organizējot kādus no sporta pasākumiem, kuriem ir pašvaldības līdzfinansējums,  ir jāiesaista vietējie uzņēmēji un pakalpojumu sniedzēji. Jādod viņiem iespēja papildus gūt peļņu no tūristiem, kuri apmeklē mūsu novadu. Jāpalīdz, savstarpēji sadarbojoties, nokļūt pie nākamā pakalpojuma sniedzēja, tādējādi,  ja šis ciemiņš ir atbraucis uz Smiltenes novadu, piemēram, pabraukt ar kartingu, tad mēs viņu informējam, ka vēl viņš var apmeklēt citus tūrisma objektus, iesakām, kur paēst, apmeklēt kādu pasākumu vakarā, palikt pa nakti un tikai tad doties prom. Jo viesis vairāk stundu pavadīs pie mums, jo vairāk naudas līdzekļu atstās mūsu uzņēmējiem, kas savukārt ir darba devējs un nodokļu maksātājs.

6. Ko domājat par pašvaldību avīžu izdošanu? Kādu saredzat sadarbību ar vietējo laikrakstu? 

Pēc apvienošanās Smiltenes novadā teritorijā būs trīs vietējie mediji. Saredzam sadarbību ar visiem,  informējot iedzīvotājus par svarīgām aktualitātēm mūsu novadā. Pašvaldības avīze ir jāturpina izdot, jo tādējādi varam informēt visus iedzīvotājus par pieņemtajiem domes lēmumiem un pašvaldības darbu, aktualitātēm, taču tai jābūt vienotai visā jaunajā Smiltenes novadā.

7. Komunālā sfēra un pilsētas vizuālais koptēls. Joma, no kuras kapacitātes un varēšanas atkarīgs, kādu pilsētu un lauku teritoriju redz ikviens iedzīvotājs, arī iebraucēji. Cik jums ir svarīgi tērēt līdzekļus pilsētu sakopšanai un izskaistināšanai. 

Jāsakopj un jāizskaistina ir ne tikai pilsētas, bet arī pagasti. Vide, kāda ir mums apkārt, motivē un rada vēlmi līdzdarboties un sakopt arī savu mājas pagalmu. Apkārtējā infrastruktūra un vide netieši norāda arī uz mūsu izglītības līmeni un labklājības līmeni.

8. Kā atdzīvināt pagastus, cik daudz to spēj ietekmēt pašvaldība? 

Smiltenes novads vienmēr ir vienmērīgi attīstījies. Pagasti jau šobrīd ir diezgan aktīvi un darboties spējīgi. Tur, kur pagastos ir jāattīsta publiskās atpūtas vietas vai kāda sporta bāze, redzam, ka aktivitāte ir diezgan liela. Šīs infrastruktūras izmanto ne tikai uz vietas dzīvojošie, bet arī citi novadnieki vai viesi. Pagastu pārvaldes jau tagad aktīvi iesaistās arī iedzīvotāju ikdienas problēmu risināšanā, un noteikti ir jāturpina veidot šo piederības sajūtu.

9. Kā jaunajā Smiltenes novadā tiks integrēti Smiltenes, Apes un Raunas novadi,  kādas tradīcijas tiks turpinātas, kā tiks saliedēti visu trīs novadu iedzīvotāji, veidojot jaunu kopienu? 

Visas tradīcijas, kuras ir gadu gaitā veidojušās un iesakņojušās šajos novados, ir jāturpina. Pie lielāka novada būs iespēja apmeklēt un izbaudīt vairāk pasākumu. Iespējams, jāveido kādi jauni pasākumi – kopīgas sporta spēles vai koru kari, mazie novada dziesmu svētki, amatnieku tirdziņi un domu apmaiņas. Būs nepieciešama pieredzes apmaiņa, lai visi kopā kļūtu tikai spēcīgāki. Sākumā noteikti vairāk jāorganizē pieredzes apmaiņas un ciemošanās pasākumi, lai mēs paši savā starpā labāk iepazītos. Un mūsu programmā ir norādīts, ka 1) sadarbosimies ar novada uzņēmējiem un veidosim Smiltenes novadu par populāru tūrisma galamērķi; 2) saglabāsim katra pagasta identitāti un kultūrvēsturiskā mantojuma vērtības; 3) veidosim vienojošas tradīcijas kultūras, sporta un tūrisma jomās.

10. Kā pašvaldības darbā tiks iesaistīti iedzīvotāji, lai uzklausītu viņu viedokli un ierosinājumus?

Pašvaldības darbā iedzīvotāji tiks iesaistīti, veidojot dažādas aptaujas, noskaidrojot viņu viedokli par procesiem, kuri notiek pašvaldībā. Kā līdz šim tiks organizētas publiskās apspriešanas, lai attīstītu kādu konkrētu projektu vai vietu. Tiks atbalstīta iedzīvotāju padomju veidošana un visiem ir iespējams satikt pašvaldības darbiniekus, piezvanīt vai atsūtīt e-pastu un uzdot interesējošus jautājumus. Mums ir paredzēts izveidot interaktīvu rīku iedzīvotāju iesaistei jaunu ideju attīstībā un svarīgu lēmumu virzīšanā. Noteikti organizēsim deputātu tikšanās ar iedzīvotājiem dažādās novada vietās. Ļoti laba pieredze ir Apes novadam forumu organizēšanā, kas noteikti ir realizējama arī jaunajā novadā. Piemēram, dibinot Apes novadu, tika rīkots iedzīvotāju forums, pateicoties kuram izveidojās vairākas NVO, kuras pārklāja vairākas sfēras, un vēl joprojām ir aktīvas.

Ar citu deptutātu kandidātu sarakstu laikrakstā "Ziemeļlatvija" publicētajām atbildēm varat iepazīties sadaļā "Pašvaldību vēlēšanas".

Valkas novadā:

Nr. 1 - Vidzemes partijas, “Latvijas attīstībai” deputātu kandidātu saraksts

Smiltenes novadā:

Nr. 1 - Partijas “Progresīvie”  deputātu kandidātu saraksts  Smiltenes novadā