Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, uz “Ziemeļlatvijas” jautājumiem atbild deputāti kandidāti. Saraksts Nr.4 Smiltenes novadā

&nbsp

2021. gada 25. maijs 17:05

475
Tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, uz “Ziemeļlatvijas” jautājumiem atbild deputāti kandidāti. Saraksts Nr.4 Smiltenes novadā

Lai dotu iespēju lasītājiem uzzināt ko vairāk par katras kandidātu sarakstu komandas skatījumu uz novada nākotni, nosūtījām tām savus jautājumus. Ceram, ka tas palīdzēs saprast, ar ko viens saraksts atšķiras no otra, lai izvērtētu vēlreiz un vēlreiz, kam uzticēt novada vadību, kam ir nākotnes attīstības redzējums un spars darīt.

Esam saņēmuši no visiem trim Valkas novada un sešiem Smiltenes novada deputātu kandidātu sarakstiem atbildes un tās sākam publicēt laikrakstā un portālā “Ziemeļlatvija”. Secība būs tāda, kāds numurs sarakstam ir vēlēšanās.

Nr. 4 – partiju apvienības “Jaunā  Vienotība” Smiltenes novada saraksts

1. Trīs prioritārie un konkrētie darbi, ko noteikti paveiksiet vairākuma iegūšanas gadījumā vai kas ir trīs vissvarīgākie darbi, pie kā jāķeras jaunajam sasaukumam?

Pirmais atbildīgais uzdevums – veidot saliedētu deputātu domi, kurā ir viedokļu dažādība, savi uzstādījumi, redzējumi, bet lēmumi tiek pieņemti uz bāzētām zināšanām un praksi, lai būtu novadu attīstoši, iedzīvotājiem labvēlīgi, uz sadarbību rosinoši. Tas ir visu kopdarbs, bet iniciatīva ir jārada vairākuma saraksta deputātiem. Uzdevums arī jaunizveidotā novada strukturālā uzbūve ar centralizētu administrāciju un decentralizētu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem. Tas ir visaptverošs, uz nākotni bāzēts modelis, kas jaunajai domei jāizprot, jāsaskata ieguvumi un iespējamie zaudējumi. Novada stratēģijas un prioritāšu pārskats, uzdevumi, ko darām – vienošanās par konkrētiem darbiem projektu startos, pašvaldības nākamā gada investīciju sadalei prioritātēm. Konkrētie darbi sasaukuma laikā – visa veida  infrastruktūra centrā un teritorijā: ielas, ceļi, ūdensvads, kanalizācija dzīvojamais fonds, Smiltenes bibliotēkas ēka.  

2. Priekšsēdētāja loma ir ļoti būtiska. Ko jūs virzīsiet (redzat) šajā amatā, ar kādiem sarakstiem iespējama koalīcija un ar ko – ne?

Lai vienotos par priekšsēdētāja kandidatūras virzīšanu jaunizveidotā domē, ir jārunā ar visiem ievēlētajiem spēkiem. Apes novada pieredzē koalīcijas veidošanā ir bijuši visu sarakstu pārstāvji. Vēlme šo pieeju nostiprināt arī jaunajā Smiltenes novadā. Ikviens ir startējis ar domu, ka dos pozitīvu pienesumu novada attīstībai. Loģiski būtu apvienot šo labo gribu kopīgam darbam. Iespējams, ka katras partijas saraksta cilvēki ir izrunājuši domes priekšsēdētāja amatam virzīt savu kandidatūru. Arī mēs redzam cilvēku, kurš ir līderis un spēj strādāt komandā; iespējamība būs  saistīta ar vēlētāju balsojumu un partijas saraksta rezultātu.

3. Kā saredzat iespējas risināt dzīvokļu jautājumu perspektīvā un vai pašvaldībai maz ar to jānodarbojas?

Pamatojoties uz Ekonomikas ministrijas izstrādāto piedāvājumu par mājokļu pieejamības programmām, kurās Eiropas Atveseļošanās plāna ietvaros būtu jāapgūst 230 miljonu eiro liels finansējums un tā apgūšana trīs virzienos – izmaksu ziņā pieejamu īres māju būvniecība, mājokļu būvniecība un sociālo mājokļu pieejamība. Īres māju būvniecībai indikatīvais finansējums varētu būt 120 miljoni eiro. Šīs programmas atbalsta saņēmēji varētu būt nekustamā īpašuma attīstītāji, tai skaitā pašvaldību kapitālsabiedrības, lai veicinātu īres mājokļu pieejamību tiem iedzīvotājiem, kas nevar atļauties iegādāties kvalitatīvu mājokli par tirgus cenu. Tas ir viens no risinājumiem jauna dzīvojamā fonda izbūvē. Pastāv arī iespēja privātā-publiskā partnerība un investora būvēts dzīvojamais fonds. Jāmeklē pieejamākais un saprātīgākais variants.  

4. Kultūras dzīve, ko mainīt, uzlabot šajā jomā, lai cilvēki neteiktu – te nekas nenotiek, lai būtu piedāvājums dažādām iedzīvotāju kategorijām no bērniem līdz senioriem?

Smiltenes novada kultūrtelpai jābūt radošai, dinamiskai un vienojošai, saglabājot katras teritorijas unikalitāti. Ik gadu ir noteikti sasniedzamie mērķi, uzdevumi un veikta rezultātu, pasākumu un aktivitāšu izvērtēšana. Arī tūrisms strādā vienotā sistēmā ar kultūras nozari, lai iedzīvotājiem, viesiem un tūristiem piedāvājums ir visaptverošs, daudzfunkcionāls un kvalitatīvs; tūrisms kā kultūras mantojuma un kultūrvides mijiedarbības nozare visā novada teritorijā, saistot to ar tūrisma uzņēmumiem, amatniekiem, mājražotājiem. Svarīgi, lai kultūras norises rosinātu iedzīvotāju līdzdalību un sniegtu saturīgas brīvā laika pavadīšanas iespējas. Būtiski veicināt nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu, tā popularizēšanu, interesantu muzeju izglītojošā darba programmu un aktivitāšu pieejamību sabiedrībai. Sekmēt amatiermākslas pilnveidi visā novadā, Smiltenē – profesionālās mākslas pieejamību, veidot vidi jaunrades attīstībai novadā. Bibliotēkas veidot par izglītības, kultūras, informācijas un vietējās sabiedrības vajadzībām atbilstošiem komunikāciju centriem; Smiltenes bibliotēkai iegūt jaunu, mūsdienīgu veidolu ar reģionālo funkciju novada bibliotēkām; veidot un attīstīt starptautiskus sakarus kultūras un tūrisma jomās. Liela loma interesentu piesaistei ir kvalitatīvai, atraktīvai un saturīgi saistošai reklāmai sociālajos tīklos. Kultūras telpas apritē ir iesaistītas visas paaudzes, un liels uzsvars liekams uz paaudžu mijiedarbības pasākumiem un aktivitātēm.

5. Sports, tūrisms un aktīvais dzīvesveids, ko šajā jomā vajadzētu uzlabot? Kas tieši pašvaldībai būtu jāatbalsta un kā?

Radīt iespējas cilvēkiem nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, pirmkārt svaigā gaisā. Liela uzmanība jāvelta āra sportisko aktivitāšu labiekārtošanai, uzlabošanai un ierīkošanai. Veidot pastaigu un velo takas, laukumus sportiskām aktivitātēm. Nepieciešams, lai katrā apdzīvotās vietas centrā darbotos sporta organizators, katru nedēļas nogali tiktu piedāvātas kādas organizētas fiziskās aktivitātes. Sporta organizatoriem sadarboties ar sabiedriskām organizācijām, iesaistīt tās kopīgā aktivitāšu organizēšanā. Veidot vienotu sportisko aktivitāšu pasākumu plānu visam novadam, plānot nākamo gadu budžetos izdevumus nepieciešamā inventāra un aprīkojuma iegādei. Turpināt iesāktos sociālās nodaļas projektus un uzsākt jaunus fizisko aktivitāšu nodrošināšanā, iedzīvotāju izglītošanā par fizisko aktivitāšu nozīmi.

Saglabāt un radīt jaunas iespējas bērniem un jauniešiem nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm gan vispārizglītojošajās skolās, gan interešu izglītības pulciņos, gan sporta skolā. Smiltenes vidusskolā veidot sporta klases. 

Pašvaldībai jāatbalsta gan mazāku, gan lielāku projektu īstenošana, kas saistīti ar fizisko aktivitāšu pieejamības uzlabošanu iedzīvotājiem, realizējot tos gan pašvaldībai, biedrībām vai privātpersonām, gan privātpartnerības statusa objektu īstenošana. Bērnu un jauniešu dalībai sacensībās nodrošināt transportu un citus saistītos izdevumus. Āra sporta objektu izmantošana bez maksas. 

6. Ko domājat par pašvaldību avīžu izdošanu, kādu saredzat sadarbību ar vietējo laikrakstu?

Ar grozījumiem likumā “Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem” un likumā “Par pašvaldībām” ir noteikts regulējums par pašvaldības informatīvo izdevumu izdošanu. Tas noteic – pašvaldība ir tiesīga izdot informatīvu – periodisku iespiedtehnikā izdotu izdevumu, kurā tā informē vietējos iedzīvotājus par šī likuma 6. pantā noteikto funkciju izpildi, kā arī publicē šajā likumā un citos normatīvajos aktos noteikto informāciju. Izdevums ir bezmaksas un iznāk vienu reizi mēnesī. Likuma ietvarā arī saskatām pašvaldības avīzes izdevumu. Sadarbība ar vietējiem laikrakstiem vienmēr no pašvaldības puses ir bijusi atvērta.

7. Komunālā sfēra un pilsētas vizuālais koptēls. Joma, no kuras kapacitātes un varēšanas atkarīgs, kādu pilsētu un lauku teritoriju redz ikviens iedzīvotājs, arī iebraucēji. Cik jums ir svarīgi tērēt līdzekļus pilsētu sakopšanai un izskaistināšanai?

Pilsētas un lauku teritorijas sakoptība rada patīkamu vidi iedzīvotājiem, ir  piesaistoša viesiem un tūristiem. Videi jābūt vizuāli saistošai un uzrunājošai ar tematiku, atbilstoši svētkiem, notikumiem. Smiltenes pašvaldībā ir teritorijas apsaimniekošanas speciāliste, kuras vadībā tiek organizēts vizuālais vides dizains, Apes novadā dārznieks un vides dizainere sadarbībā ar kultūras darbiniekiem uztur vizuālo tēlu, noformē arī nozīmīgākos kultūras pasākumus visā novadā. Raunas novadā dārzniece sadarbojas ar kultūras darba organizatoriem. Jāorganizē kopīgas talkas, dažādu vietu sakopšana, labiekārtošana, sabiedriskās akcijas (piemēram, māju izgaismošana),  lai iesaistītu līdzdarboties iedzīvotājus. Līdzšinējais kopdarbs ir sevi attaisnojis. Šādi speciālisti ir vajadzīgi; finanšu līdzekļi sakoptībai un vizuālā tēla radīšanai ir jāparedz budžetā. Pietrūkst finanšu līdzekļu dažkārt sakopt attālākās teritorijas vai valsts īpašumus, kuri atrodas pašvaldību valdījumā tikai teritoriāli. Jādomā par nodokļu atlaidēm uzņēmējiem, kuri iegādājās un vēlas sakopt šobrīd degradētās vietas.

8. Kā atdzīvināt pagastus, cik daudz to spēj ietekmēt pašvaldība?

Skatoties no katra pagasta apdzīvotības un iedzīvotāju vecuma grupām, pašvaldībai ir jānodrošina nepieciešamais pakalpojumu grozs. Pagasta pārvaldes vadītājam jābūt atbildīgam par iedzīvotājiem un jāorganizē pašvaldības iestāžu darbs tā, lai vajadzīgie pakalpojumi tiktu sniegti savlaicīgi un kvalitatīvi. Jāuzņemas iniciatīva iedzīvotājus aicināt uz aktivitātēm, saskatot vietējos līderus, rodot ar tiem sadarbību, sniedzot atbalstu. Pašvaldībai ik gada budžetā vietējo aktivitātēm jāparedz pašvaldības finansējums. Tradīciju un kopienu svētkus un pasākumus organizēt tā, lai pēc iespējas vairāk būtu iesaistīti iedzīvotāji. Ja pagasts ir augošs, tad jādomā par pakalpojuma apjoma paaugstināšanu.

9. Kā jaunajā Smiltenes novadā tiks integrēti Smiltenes, Apes un Raunas novadi, kādas tradīcijas tiks turpinātas, kā tiks saliedēti visu trīs novadu iedzīvotāji, veidojot jaunu kopienu?

Jau šobrīd Smiltenes novads, iesaistot visu trīs novadu iedzīvotājus, organizēja spēli “RaSmA pin bizi”, kas saliedēja tās dalībniekus un ieskicēja sadarbības moduļus kultūrtelpā – piemēram, nākamajā gadā uz 1. jūliju, novada tapšanas dienu, svinēt Smiltenes novada dzimšanas dienu, kas ilgtu nedēļu un notiktu visā teritorijā. Arī Smiltenes novada stratēģija top šādā veidā, kas aicina iesaistīties ikvienu jaunā novada iedzīvotāju. Pašvaldība ar aktīvajām biedrībām organizē mērķgrupas forumus visa novada kontekstā, lai iedrošinātu vietējos līderus un grupas, izzinātu pilsētu un pagastu iedzīvotāju vēlmes, idejas, ieteikumus un izvirzītu sasniedzamos mērķus, uzdevumus, noteiktu atbildīgos gan no pašvaldības, gan no iedzīvotajiem. Virsuzdevumā nosakot arī kopējās jaunā novada aktivitātes. Kopīgu svētku svinēšana,  kultūras pasākumi, pieredzes apmaiņas, atbalsts sabiedrības iniciatīvām (novada Goda apbalvojumi, jaundzimušo sveikšanas tradīcija, ilggadnieku, senioru sveikšana, Zelta/Dimanta kāzu pāru godināšana), pilsētu, pagastu svētki dod iespēju iepazīt vietu.   

10. Kā pašvaldības darbā tiks iesaistīti iedzīvotāji, lai uzklausītu viņu viedokli un ierosinājumus?

Tie būtu iedzīvotāju referendumi par nozīmīgākajiem jautājumiem, kas skartu plašu iedzīvotāju daļu, iedzīvotāju jautājumu/atbilžu sadaļa pašvaldības mājaslapā, e-iesaistes pieejamība (e-konsultācijas, komentēšana utt.), pašvaldības budžeta plānošanas domnīca, deleģēta un rosinoša NVO un iedzīvotāju iesaiste darbam komisijās, koprades telpas centrā un pagastos, kurā varētu satikties NVO pārstāvji un aktīvie iedzīvotāji, līdzdalības budžeta ieviešana. Individuāla pieeja iedzīvotāju uzrunāšanai. Efektīvas atgriezeniskās saites nodrošināšana – pašvaldības atbildīgo darbinieku, vadības informācija, kā iedzīvotāju atbalstītās idejas tiek realizētas.  Pašvaldības pārstāvju tikšanās ar uzņēmējiem, lai diskutētu par novada attīstības jautājumiem.

Ar citu deputātu kandidātu sarakstu laikrakstā "Ziemeļlatvija" publicētajām atbildēm varat iepazīties sadaļā "Pašvaldību vēlēšanas".

Valkas novadā:

Nr. 1 - Vidzemes partijas, “Latvijas attīstībai” deputātu kandidātu saraksts
Nr.2 – Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” deputātu kandidātu saraksts Valkas novadā

Smiltenes novadā:

Nr. 1 - Partijas “Progresīvie”  deputātu kandidātu saraksts
Nr. 2 - Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” deputātu  kandidātu saraksts
Nr. 3 – partijas “Latvijas attīstībai” deputātu kandidātu saraksts Smiltenes novadā