Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Parks Gaujmalā iegūst jaunas skulptūras

Sandra Pētersone

2021. gada 26. maijs 15:09

594
Parks Gaujmalā iegūst  jaunas skulptūras

Arī šopavasar Strenču novada dome turpinājusi tradīciju un Strenču  brīvdabas estrādes teritorijā sarīkojusi koka skulptūru izzāģēšanas meistarklasi – konkursu, kurā radītie darbi ir jauns papildinājums koka skulptūru parkam Gaujmalā.

Ierasts, ka šis pasākums notiek maija trešajā sestdienā, vienā dienā ar Gaujas plostnieku svētkiem, taču nu jau otro gadu plostnieku svētki izpalikuši pandēmijas dēļ. Savukārt skulptūru izzāģēšanas meistarklase sarīkota  ierastajā laikā, taču ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Tāpēc skulptūras no koka šogad izzāģēja tikai četri dalībnieki: Luīze Linde, Guntis Priedīte, Guntars Briedis un Gints Puriņš. To, kura darbs uzvarēs un tiks atzīts par interesantāko, skaistāko un piemērotāko koka skulptūru, noteiks divi balsojumi: skatītāju un komisijas.
“Ziemeļlatvija” jau rakstīja, ka koka skulptūru parks gleznainajā Strenču Gaujmalā pie estrādes ir iecienīts apskates objekts. Tajā ik gadu tiek uzstādītas dažādas koka skulptūras par godu Gaujas plostniekiem, lai nezustu atmiņas par pagātnē Strenčos izplatīto plostnieku amatu.  

Ideja par koka skulptūru parka veidošanu Gaujmalā radās Strenču novada domes priekšsēdētājam Jānim Pētersonam. Viņš atceras, ka viss sākās nevilšus, – Gaujas plostnieku svētkos pašvaldība sadarbojās ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti, piedāvājot paraugdemonstrējumus zāģēšanā. “Demonstrējumi beidzās, aiz tiem nekas nepalika, un tā radās doma darīt kaut ko tādu, kam būtu rezultāts, un tad arī Gaujas plostnieka skulptūra nestāvētu viena, vientuļa. Tāpēc pēc katriem Gaujas plostnieku svētkiem parkā uzradās  jaunas koka skulptūras, un cilvēkiem pastaigājoties ir prieks uz tām skatīties,” stāsta J. Pētersons.

Pie katras skulptūras tiek pievienota plāksnīte, kas informē par konkrētā darba autoru. Jaunās skulptūras vēl tiks impregnētas, lai tās ilgi priecētu cilvēkus.

Laikazobs savukārt bija skāris Strenčos, tranzītielas malā, novietoto plosta maketu, kas uzstādīts par godu Strenču pilsētas savulaik iegūtajam Starptautiskās plostnieku pilsētas statusam. Šobrīd plosta makets ir atjaunots un atkal priecē ikvienu garāmbraucēju un gājēju, atgādinot, ka šajā pilsētā ļaudis ciena, godā un turpina koka plostu pludināšanas tradīciju. 

“Strenču pilsētas viesi atkal aicināti uzkāpt uz plosta maketa un iejusties plostnieka lomā,” aicina pašvaldība.

Viņi var doties arī uz koka skulptūru parku Strenču Gaujmalā, pie viena uzmetot aci jaunajai Strenču brīvdabas skatuvei un estrādei. Jaunbūve ir gandrīz pabeigta, bet ekspluatācijā vēl nav nodota, jo estrāde tiks papildināta ar vēl vienu solu rindu, lai pasākumu laikā varētu uzņemt vairāk apmeklētāju. Jau rakstījām, ka estrādes pārbūves vērienīgo projektu īsteno Strenču novada dome. Jaunā skatuve ir būvēta no betona, lai izturētu palu laikā, bet zemes uzbērums ar 416 skatītāju sēdvietām veidots amfiteātra formā.