Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenes vidusskolā aizvadīta pašvaldību vēlēšanu simulācija

Smiltenes vidusskolā aizvadīta pašvaldību vēlēšanu simulācija

Maijā Smiltenes vidusskolā 11.b klases skolēni politikas un tiesību stundā iesaistījās  mācību aktivitātē - pašvaldību vēlēšanu simulācijā. Vēlēšanu simulācija ir mācību metode, kas skolā jau kļuvusi tradicionāla- iepriekšējā vēlēšanu simulācija notika 2018.gadā pirms 13. Saeimas vēlēšanām.

Vēlēšanu simulācijas mērķis ir  veicināt skolēnu interesi par politiskajām un sabiedriskajām norisēm novadā, par to, kā notiek pašvaldību vēlēšanas. Šogad pašvaldību vēlēšanu simulācijai ir īpaša nozīme, jo pirmo reizi balsošana notiks pēc jaunās administratīvi teritoriālās reformas un jaunajā Smiltenes novadā iekļausies Ape, Drusti, Gaujiena, Rauna, Trapene un Vireši. Tāpēc arī jauniešu balsīm  šajās vēlēšanās ir īpaša nozīme, jo ievēlētie deputāti veidos nākotni jaunā novadā, pārvarot izaicinājumus un risinot apmēram 18 000 iedzīvotāju ikdienas problēmas, tajā skaitā arī jauniešu ieceres.

Vēlēšanu simulācija nozīmē “soli pa solim” izspēlēt īsto vēlēšanu norisi maksimāli pietuvinātu realitātei. Tāpēc, pirms izdarīt balsojumu, skolēni pētīja Smiltenes novadā pieteiktos kandidātu sarakstus un analizēja  partiju programmas, meklējot atbildi uz jautājumiem, kādi jauniešiem būtiski jautājumi tiek skarti partiju programmās, vērtēja, kādi ir galvenie argumenti, kāpēc balsot vai nebalsot par pieteiktajiem kandidātu sarakstiem.

Diemžēl šogad vēlēšanu simulācija netika organizēta klātienē, balsojumu par izvēlēto sarakstu skolēni nodeva, izmantojot tiešsaistes iespējas. Izvērtējot vēlēšanu simulāciju, jaunieši norādīja, ka šāda mācīšanās palīdz saprast, kā viss notiks īstajā dzīvē, rada pārliecību, ka ir jāseko partiju priekšvēlēšanu solījumiem un ka katrai balsij ir nozīme. 

Ar interesi gaidīsim 5. jūnija vēlēšanu rezultātus Smiltenes novadā, lai tos salīdzinātu ar provizorisko jauniešu balsojumu pirms vēlēšanām un izdarītu secinājumus.