Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2021. gada 11. jūnijs 08:00

5
Ķēķa stāsti

Cepeškrāsnī cepti marinēti cāļu šķiņķīši    

Sastāvdaļas:

8 atkauloti cāļu šķiņķīši

8 ķirštomātiņi

1 ēdamkarote eļļas

timiāns

marinādei

1 ēdamkarote šķidra medus

1 tējkarote mārrutku

1 tējkarote pesto

2 ēdamkarotes eļļas

1 ēdamkarote citrona sulas

1 ķiploka daiviņa

sāls

Ķiplokus sasmalcināju – tos, tāpat arī pārējās te vajadzīgās sastāvdaļas, ņēmu mazliet bagātīgāk – un samaisīju ar medu, mārrutkiem, bazilika pesto, eļļu, citrona sulu un sāli. Šķiņķīšus liku pagatavotajā marinādē. Traukā ar vāku atstāju gaļu ievilkties – istabas temperatūrā tam pietiks ar stundu, taču, ja ēdienu turpināsim gatavot vēlāk, tad gan siltā laikā labāk šķiņķīšus ievietot ledusskapī. Tomātiņus pārgriezu uz pusēm. Katru gaļas gabaliņu iztaisnoju (ja vēlamies, to vēl varam ar gaļas āmuriņu izdauzīt), uz tā liku pa divām tomātu pusītēm un satinu. Rullīšus izkārtoju ar eļļu ietaukotā cepešpannā cieši citu pie cita, lai cepoties neattītos, pārkaisīju timiānu un veidni ievietoju līdz 190 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepu 45 – 50 minūtes, līdz cāļu cepetīši kārdinoši brūni. Tad tos varam baudīt kopā ar svaigiem salātiem un citām piedevām pēc izvēles.

 

Krāsainas tomātu uzkodas ar svaigo sieru  

Sastāvdaļas:

svaigais siers

tomāti

saldais pipars

vairākas ķiploka daiviņas

zaļumi

sāls

Pārdesmit minūtēs varam pagatavot gardas uzkodas gan ikdienai, gan dārza svētku galdam. Īpaši krāšņi tās izskatīsies, ja izvēlēsimies reizē gan dzeltenos, gan sarkanos tomātus, arī papriku varam ņemt, piemēram, zaļo. Dārzeņus nomazgāju un sagriezu: tomātus apmēram puscentimetru biezās, bet saldo piparu – vēl mazliet plānākās ripiņās. Ķiploki un zaļumi (dilles, pētersīļi vai lociņi) jāsasmalcina un kopā ar sāli un pipariem pēc garšas jāsamaisa ar svaigo sieru. Šoreiz mājās bija kārbiņa ar pikanto sieru, un, to pagaršojusi, secināju, ka tas ir ar pietiekami bagātīgu garšu, tādēļ to uzreiz varēju smērēt uz tomātu ripiņām. Tām katrai vēl uzliku zaļās paprikas riņķīti, uzkaisot arī sasmalcinātus zaļumus. Tomātu ripiņas varam arī kārtot uz lēzenā šķīvja, uz tām izlikt saldo piparu riņķīšus un vidū ar konditorejas maisiņa un uzgaļa palīdzību iepildīt sagatavoto pikanto svaigā siera (vai biezpiena) masu.

 

Mazsālīti gurķīši ar sezama sēkliņām   

Sastāvdaļas:

1 kilograms svaigu gurķu

4 ķiploka daiviņas

½ tējkarotes maltu sarkano piparu

2 ēdamkarotes 6% etiķa

2 ēdamkarotes sojas mērces

4 ēdamkarotes augu eļļas

1 – 2 ēdamkarotes sezama sēkliņu

sāls

   Gurķus labi nomazgāju, apsusināju un sagriezu – to varam darīt pēc izvēles vai nu gareniskās strēmelītēs, vai arī ripiņās. Piekaisīju tiem sāli un atstāju 20 minūtes mierā, pēc tam izdalījušos šķidrumu nolēju. Gurķiem pievienoju sasmalcinātus ķiplokus, aso malto papriku, ābolu etiķi, sojas mērci un sajaucu. Pannā uzkarsēju vajadzīgo eļļas daudzumu, tajā līdz zeltainumam apcepu sezama sēkliņas un tad pannas saturu pārlēju gurķiem. Tiem piekaisīju vēl arī sāli pēc garšas, sasmalcinātas dillītes un visu labi samaisīju. Liku uz dažām stundām ledusskapī ievilkties. Kurš gan vasarā spēs atteikties no šāda kraukšķīga garduma! Arī figūrai tie nekaitēs, tikai apetīti gan rosinās.

 

Biskvīta rulete ar rabarberiem   

Sastāvdaļas:

4 olas

4 ēdamkarotes cukura

4 ēdamkarotes ar kaudzīti miltu

puse tējkarotes cepamā pulvera

rabarberi

pildījumam

zemenes

200 gramu saldā krējuma

250 gramu krēmsiera

pūdercukurs

Kamēr rabarberi vēl pieejami, par pamatu izmantojot klasisku recepti, izcepu arī biskvīta ruleti. Vispirms pagatavoju pildījumu: nomizoju un sīki sagriezu vairākus rabarberu kātus, samaisīju ar pāris ēdamkarotēm cukura un vaniļas cukuru pēc garšas, pēc tam notecināju lieko sulu. Cepeškrāsns plāti izklāju ar cepampapīru un uz tās izlīdzināju rabarberu gabaliņus.

   Olām atdalīju baltumus no dzeltenumiem. Dzeltenumiem pievienoju cukuru un putoju, līdz cukurs izkusis. Piemaisīju kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus un pielēju arī ēdamkaroti ūdens (tas gan receptē nebija), lai biskvīts nav tik sauss un vēlāk rullējot nelūst. Olu baltumus saputoju stingrās putās un iecilāju pārējā masā. Mīklu vienmērīgi izlīdzināju virs rabarberiem un cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī minūtes 20. Tad plāti apklāju ar cepamo papīru, apvērsu otrādi, ar rabarberiem uz augšu, cepumu saritināju ruletē un atdzesēju. Arī šāda tā jau ir baudāma gardu muti. Taču šoreiz vēlējos vēl bagātīgāku pildījumu, tādēļ saldo krējumu saputoju ar pūdercukuru, beigās piemaisot svaigo sieru. Ruleti vēl atritināju, pārsmērēju ar gaisīgo pildījumu, pa virsu izkārtoju arī sagrieztas svaigas zemenes un atkal visu uzmanīgi sarullēju. Gardumu ievietoju ledusskapī un pirms griešanas gabaliņos vēl pārkasīju ar pūdercukuru.