Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Vajag ieviest par tradīciju

Santa Sinka

2021. gada 11. jūnijs 08:13

104
Vajag ieviest  par tradīciju

Pagājušajā nedēļā visā Smiltenes novadā norisinājās lielgabarīta atkritumu savākšanas akcija, ko organizēja pašvaldība sadarbībā ar ZAAO. Lai gan vēl pirms dažiem mēnešiem pašvaldība šādu akciju nebija plānojusi, nolēma to rīkot. Apsveicami! Pavasarī aizvien biežāk saņēmām ziņas, ka mežā, ceļmalās, pat sabiedrisku vietu tuvumā tiek izmestas mēbeles un sadzīvei vairs nevajadzīgas lietas. 

Protams, neviens nevar apgalvot, vai akcija atrisina šo problēmu, visticamāk, ka ne. Tomēr gribas cerēt, ka samazina, kā arī dod iespēju ikvienam novada iedzīvotājam beidzot atbrīvoties no gadiem krātām lietām pagrabos, šķūnīšos, garāžās. Arī pati aizvedu vecus plauktus un kumodi, kas pagrabā aizņēma vietu. Šī bija lieliska iespēja atbrīvoties no dzīvokļa iepriekšējo saimnieku pagrabā noglabātajām padomju laika sekcijas daļām. 

Smiltenē akcija norisinājās divas dienas – pagājušajā piektdienā un sestdienā. Piektdienas vakarā biju aizbraukusi līdz eko laukumam apvaicāties par aktivitāti. Laukuma pārzine atzina, ka pirmajā dienā tik lielu atsaucību nebija gaidījusi. Pirms es ierados, divi trīsdesmit kubikmetru konteineri jau bija aizvesti uz poligonu. Lielākoties tās bija izjauktas mēbeles. Tajās dažās minūtēs, ko pavadīju laukumā, novēroju lielu iedzīvotāju kustību, veidojās rinda. 

Tas vien liecina, ka šāda akcija ir vajadzīga arī turpmāk. Vēl labāk, ja to var ieviest par ikgadēju tradīciju. Jā, arī ikdienā var lielgabarīta atkritumus nodot ZAAO eko laukumā Smiltenē, par vienu kubikmetru samaksājot 33,06 eiro + PVN. Samaksāt 10 eiro par vecu plauktiņu droši vien var ikviens. Taču, ja jāatbrīvojas no liela dīvāna, četrdesmit eiro jau var būt nedaudz žēl. Kā man pavasarī intervijā teica viena sieviete, tad viņa labāk pie tiem četrdesmit eiro piemet klāt naudu un iegādājas ko jaunu. Vēl viņa noteica, – tad labāk aizvestu dīvānu uz mežu, kur kādam bomzītim pasēdēt. Šoreiz, par laimi, tie bija tikai vārdi, nevis reāli darbi.