Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Vietējie priekšstāvji ievēlēti

Inga Karpova

2021. gada 11. jūnijs 16:16

836
Vietējie priekšstāvji ievēlēti

Valkas novada pašvaldības vēlēšanās balsstiesīgie vēlētāji uzticību nākamajiem četriem gadiem apliecināja apvienotajam deputātu kandidātu sarakstam Vidzemes partija, “Latvijas attīstībai”. No 15 deputātu krēsliem astoņos sēdēs pašreizējā novada domes priekšsēdētāja Venta Armanda Kraukļa saraksta deputāti.

Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati liecina, ka šā gada pašvaldību vēlēšanās Valkas novadā lielāko atbalstu guvusi Vidzemes partija, “Latvijas attīstībai”, par kuru nobalsoja 53,13% no vēlētājiem. Valkas novadā ir 6540 balsstiesīgie, bet novēlēja 2474, kas ir 37,83% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem.

Kopumā ievēlēti trīs politiskie spēki 

Vidzemes partija, “Latvijas attīstībai” Valkas novada domē tiks pārstāvēta ar astoņiem deputātiem. Tie būs V. A. Krauklis, Maruta Stabulniece, Gita Avote, Jānis Anže, Agris Krastiņš, Vilmārs Vesingi, Aigars Roga un Andris Dainis. No iepriekšējā sasaukuma deputātu krēslu zaudēja V. A. Kraukļa vietniece izglītības, kultūras, sporta un ārējo sakaru jautājumos Unda Ozoliņa (218 svītrojumi), kā arī deputāts, Saimniecisko lietu komitejas priekšsēdētājs Agris Simulis (191 svītrojums). Savukārt vēlētāji savu uzticību dāvāja diviem jauniem deputātiem – Ērģemes pamatskolas direktorei Gitai Avotei un SIA “ET Invest” Mazās alu darītavas ražošanas vadītājam Aigaram Rogam.

Kopumā Valkas novadā kandidēja trīs politiskie spēki, no kuriem otro vietu ar 31,95% balsu ieguva “Jaunā Vienotība”, Latvijas Zemnieku savienība. Šo sarakstu Valkas novada domē pārstāvēs pieci deputāti – pašreizējais V. A. Kraukļa vietnieks un saraksta līderis Viesturs Zariņš, Kristaps Sula, Sandra Pilskalne, Guntis Albergs un Dace Bašķe. Valsts probācijas dienesta Valkas nodaļas vadošais speciālists nodaļas vadītājs G. Albergs vietējā deputāta pienākumus veiks pirmo reizi. Savukārt Varis Juškevičs deputāta vietu ir zaudējis.

13,14% balsu Valkas novadā un divas vietas novada domē saņēma Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”, kuru pašvaldībā pārstāvēs Valsts meža dienesta Ziemeļvidzemes virsmežniecības Valkas mežniecības mežzinis Agnis Birkavs un saraksta “lokomotīve” SIA “JU Serviss” valdes loceklis Juris Žurovičs. Šie jaunievēlētie deputāti novada domē strādās pirmo reizi.

Vēlēšanu rezultāti nepārsteidz

Sarunā ar “Ziemeļlatviju” uzvarētāja saraksta līderis V. A. Krauklis atzina, ka U. Ozoliņas un A. Simuļa neievēlēšana viņam ir pārsteigums, jo šie ir bijuši ārkārtīgi zinoši un darbīgi deputāti, kas daudz darījuši novada attīstības labā. Taču vēlētāju griba ir jārespektē. Vēl viens no šo vēlēšanu atklājumiem ir tas, ka sarunās ar iedzīvotājiem pašreizējais pašvaldības vadītājs uzzinājis, ka sievietes no sarakstiem svītro deputātu kandidātes. V. A. Krauklis uzskata, ka šajās vēlēšanās kandidēja spēcīgas un savā jomā zinošas sievietes, bet salīdzinoši maz iekļuvušas jaunajā deputātu sastāvā.  

Pagaidām V. A. Krauklis vēl atturas prognozēt iespējamos sadarbības variantus ar pārējiem ievēlētajiem deputātiem no abiem sarakstiem, jo uzskata, ka vēl pāragri to darīt un nekur nav jāsteidzas. V. A. Krauklis atzīst, ka pēc vēlēšanām bijusi tikšanās ar partijas biedriem. Ir jau pārrunāti visi iespējamie turpmākā darba scenāriji – pavisam trīs, kā turpināt efektīvu darbu. Viņš nenoliedz, ka arī abu pārējo sarakstu deputātiem ir jābūt labai gribai sadarbībai. V. A. Krauklis prognozē, ka 22. jūnijā notiks pirmā jaunā sasaukuma sēde, kurā jāievēl novada domes priekšsēdētājs. Drīz pēc tam viņam plānots komandējums uz sadraudzības pilsētu Polijā pagarināt sadarbības līgumu.

Apvienotā saraksta “Jaunā Vienotība”, Latvijas Zemnieku savienība līderis Viesturs Zariņš atzīst, ka vēlēšanu rezultāts viņam nav pārsteigums, jo pirms tam novadā jau bija jūtams kopīgais noskaņojums. Ja iepriekšējā sasaukumā viņiem bija četras deputātu vietas, tad pēc tikko notikušajām – piecas. V. Zariņš atklāj, ka viņš nekandidēs uz pašvaldības vadītāju amatu, bet izvirzīs savu kandidatūru vietnieka amatam. Viņš stāsta, ka tuvākajā laikā sanāks kopā ar sava saraksta ievēlētajiem deputātiem, lai lemtu, kā strādāt tālāk. V. Zariņš neizslēdz iespēju veidot koalīciju ar deputātiem, kas ievēlēti no Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” saraksta.

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” saraksta līderis J. Žurovičs pateicas visiem saviem vēlētājiem par atbalstu un uzticēšanos, tāpēc viņi izvirzīs arī savu kandidatūru novada domes priekšsēdētāja amatam. Ar šo soli viņi vēlas apliecināt vēlmi nopietni strādāt visus turpmākos četrus gadus. Saraksta līderis atzīst, ka vēlēšanu rezultāti bija jau paredzami. Viņi jau ir domājuši par iespējamiem sadarbības partneriem, bet vēl pāragri to atklāt, jo vēl notiks pārrunas.

Jaunajam sasaukumam novēl strādāt sabiedrības labā

Sestdien “Ziemeļlatvija” pie vēlēšanu iecirkņa J. Cimzes Valkas mūzikas skolā sastapa vietējo uzņēmēju Uldi Platnieku. Viņš uzskata, ka, atdodot savu balsi, ir izpildījis pilsoņa pienākumu. 

“Man bija, no kā izvēlēties, deputātu kandidātiem liku arī plusus. Arī svītroju,” atklāj vēlētājs. Viņš jaunievēlētajiem deputātiem novēl darīt darbus sabiedrības labā, nevis lobēt šauru interešu loku. Deputātiem ir jāattīsta infrastruktūra, kas domāta visiem iedzīvotājiem – ietves, ceļi un ielas, kā arī sabiedriskās vietas. U. Platnieks uzskata, ka novadā pāris uzņēmēju atbalstīšana neatspoguļojas ar kopēju labumu sabiedrībai. Kā piemēru viņš min pašvaldības atbalstu SIA “PEPI RER”, tā uzsverot, ka tas nav atbalsts visiem uzņēmējiem. Ja pašvaldība atbalsta uzņēmējus, tad jāatbalsta visi, nevis tikai izredzētie, lai atbalsta nosacījumi visiem būtu saprotami. U. Platnieks uzskata, ka, uzbūvējot jaunu ražošanas ēku, pašvaldība SIA “PEPI RER” priekšā nolikusi lielu speķainu lasi ar aicinājumu – lūdzu, ēdiet. Uzņēmējs norāda, ka tas ir nepareizi. Arī atbalstot jauno ražotni “Ķieģeļceplis”, kurš no tā būs ieguvējs. 

“Līdz šai dienai pašvaldība no “Ķieģeļcepļa” nav ieguvusi ne centa. Vai iegūs? Krauklis ar Zariņu investē naudu, Krauklis atrod ideju, to ģenerē, Zariņš palīdz izpildīt, viss notiek. Viņi abi nemāk neko citu. Viņi māk uzbūvēt šādu vai tādu ēku, bet viņi nespēj radīt labumu sabiedrībai,” uzskata U. Platnieks.

Savukārt bija arī vēlētāji, kas par līdzšinējā mēra uzvaru priecājās, atzīstot, ka revolūcijai Valkas novads nav gatavs un ka nauda no gaisa jau nenokritīs, lai kāds cits spētu paveikt ko diži vairāk un labāk. Vēl no vēlētājiem dzirdējām cerību, ka pirmsvēlēšanu laiks būs devis mācību un kritika tiks ņemta vērā.