Ķēķa stāsti
Siera rulete ar
biezpiena pildījumu
Sastāvdaļas:
300 gramu siera
augu eļļa
pildījumam
200 gramu biezpiena
150 gramu šķiņķa
3 ķiploka daiviņas
150 gramu kukurūzas
1 – 2 marinēti pipari
pētersīļu un diļļu zaļumi
Lai pagatavotu šo pikanto ruleti, kas labi iederēsies arī vasaras vidus svētku galdā, bija vajadzīga tikai pusstunda. Vispirms pakausēju sieru (man gan bija 240 gramu gabaliņš, taču pietika). Polietilēna maisiņu no iekšpuses iesmērēju ar augu eļļu, liku tajā sieru un aizsēju, paciņu ar sieru ievietoju vēl vienā maisiņā, to atkal aizsēju un liku vārītā ūdenī. Minūtes desmit pavārīju, līdz siers mīksts.
Pildījumam šoreiz biezpienam piemaisīju smalki sagrieztu kūpinātu vistas girosu, gabaliņu sarkanā saldā pipara, sīkāk sagrieztus Korejas burkānus, kā arī sasmalcinātus ķiplokus un zaļumus.
Sieru izņēmu no maisiņiem un uz dubultā izklātas pārtikas plēvītes izrullēju, lai veidojas taisnstūrveida plāksne. Virsū izlīdzināju pildījumu un satinu visu ruletē. To uz vismaz pāris stundām vēl ievietoju ledusskapī.
Salāti “Vasaras vidus zieds”
Sastāvdaļas:
1 kūpināts vistas šķiņķītis
1 – 2 tomāti
1 sarkanais saldais pipars
150 gramu siera
100 gramu sīpolu lociņu
majonēze
150 gramu burkānu
150 gramu sīpolu
augu eļļa
pa pusei tējkarotes cukura un etiķa
ķiploka daiviņa
asie sarkanie pipari
sāls
Šādi salāti noteikti piesaistīs uzmanību ar savu krāšņumu. Vispirms sagatavoju burkānus: tos sarīvēju, piekaisīju sāli, piparus un cukuru un atstāju uz pusstundu ievilkties. Sīpolus sagriezu un apcepu augu eļļā līdz zeltainumam, tad no pannas noņēmu, bet atlikušajai eļļai pievienoju etiķi. Šo karsto šķidrumu pēc tam piemaisīju burkāniem un sīpoliem, pievienojot arī spiedē sasmalcinātus ķiplokus. Pagatavotos burkānus vēl uz laiciņu ievietoju ledusskapī.
Šķiņķīša gaļu, tomātus un saldos piparus sagriezu kubiņos, sieru sarīvēju uz rupjās rīves, lociņus sasmalcināju. Visas sastāvdaļas nu varēju izkārtot uz lēzenā šķīvja zieda veidā, vidū liekot arī mērcīti. To šoreiz pagatavoju, samaisot skābo krējumu ar majonēzi un sasmalcinātām dillītēm. Un tad jau katrs ēdājs pats savā šķīvī var samaisīt salātu sastāvdaļas – visas vai arī tikai tās, kas labāk garšo.
Speķa pīrādziņi, kas nepievils
Sastāvdaļas:
mīklai
250 gramu margarīna vai sviesta
1 glāze piena
vismaz 3 glāzes miltu
¼ paciņas “Rīgas” rauga
3 tējkarotes cukura
šķipsniņa sāls
pildījumam
500 gramu (vai mazāk) žāvētas vai sautētas gaļas
sīpoli
ola pārziešanai
ķimenes vai sezama sēkliņas
Ļoti garšīgi izdodas pīrādziņi pēc šīs receptes, un arī uzcienātie ēdāji vienmēr tos ir slavējuši. Parasti ar rauga mīklu “nenoņemos”, bet šī ir ļoti vienkārša recepte, un mīkla nav jāraudzē siltumā.
Izkausēju margarīnu, pielēju tam pienu, pieliku sāli, tad – visam klāt ar cukuru sajauktu atdzīvinātu raugu. Visbeidzot pievienoju izsijātus miltus. Mīklu labi samīcīju (te jāraugās, lai tā nav par šķidru, un tai varbūt vajadzēs vēl kādu pusi glāzes miltu vairāk), sadalīju četrās bumbās un uz kādām divām trim stundām ieliku... ledusskapī. Var turēt arī ilgāk un izcept pīrādziņus, kad ir laiks. Tad plāni izrullēju katru mīklas bumbu apaļās plāksnēs un ar nazi sadalīju 12 vai arī 16 daļās, cik nu lielus pīrādziņus vajag. Platākajā galā katrai daļai liku pildījumu - uz pannas nedaudz apceptu smalki sagrieztu gaļiņu kopā ar sīpoliem un pipariem - un sarullēju virzienā uz tievāko galu. Liku pīrādziņus uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, pārziedu ar sakultu olu, pārkaisīju ķimenes un liku cepties līdz 170 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes. Iznākums – 48 vai 64 mazi, smuki pīrādziņi (ja apēdas jau silti, tad mazāk).
Biezpiena “konfektes”
ar zemenēm
Sastāvdaļas:
200 gramu cepumu
90 gramu sviesta
150 gramu biezpiena
150 gramu zemeņu
kakao vai kokosriekstu skaidiņas
Šoreiz desertā piedāvāju gardas “konfektes” ar krāšņu, svaigu un veselīgu pildījumu. Kad zemeņu sezona ir pašā plaukumā, vitamīniem bagātās ogas varam izmantot arī šādi un veiksmīgi kombinēt kopā ar biezpienu. Šīs bumbiņas neatstās vienaldzīgu un garšos arī bērniem.
Cepumus ar mīklas rulli smalki sadrupināju, pievienoju biezpienu un mīkstu, pakausētu sviestu. Ja cepumi nav pārāk saldi, pēc vēlēšanās varam piekaisīt arī pūdercukuru. Visu labi samaisīju. Nomazgāju, apsusināju un atdalīju no kauslapiņām nelielas zemeņu ogas. No mīklas ņēmu pa gabaliņam, savēlu bumbiņu, saplacināju un vidū “paslēpu” pa zemenei, atkal izveidoju bumbiņu, un tā – kamēr visa masa izmantota. Tad daļu “konfekšu” apviļāju kokosriekstu skaidiņās, bet pārējās – kakao pulverī. Vēl tikai uz kādu laiciņu “bumbiņas ar noslēpumu” ievietoju ledusskapī.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19