Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2021. gada 2. jūlijs 08:00

4
Ķēķa stāsti

Liellopa gaļas sautējums ar pupiņām un tomātiem 

Sastāvdaļas:

400 – 500 gramu liellopa maltās gaļas

1 kārbiņa konservētu sarkano pupiņu

1 kārbiņa konservētu sasmalcinātu tomātu

1 sīpols

2 ķiploka daiviņas

diļļu zaļumi

½ tējkarotes aso piparu

šķipsniņa maltu piparu

šķipsniņa malta muskatrieksta

šķipsniņa itāļu garšaugu maisījuma

sāls

eļļa

Šis ēdiens ir īsti piemērots arī vasarai, kad nav ne laika, ne patikas ilgi stāvēt pie plīts, taču ir kāre samērā ātri tikt pie sātīgas, pašu gatavotas maltītes. Sautējums lieliski garšoja kopā ar vārītiem un dillītēm pārkaisītiem kartupelīšiem. Kamēr kartupeļi vārījās, pannā uzkarsēju augu eļļu un tajā sadrupinot un maisot apcepu malto gaļu (te derēs arī jauktā, kopā ar cūkgaļu). Piekaisīju arī garšvielas. Kad gaļa bija apcepusies, pievienoju sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus un pacepu vēl vairākas minūtes. Pupiņas notecināju, liku pannā klāt maltajai gaļai, turpat arī – konservētos tomātus un visu kopā karsēju vēl apmēram desmit minūtes.

 

Salāti ar zemenēm “Laikam līdzi”   

Sastāvdaļas:

1 tomāts

1 avokado

1 svaigs gurķis

100 gramu zemeņu

150 gramu “Mozzarella” siera

lapu salāti

pesto mērce

garšvielas

Vai gan pirms teju divpadsmit gadiem, kopš laikraksta lappusēm veidoju savus “Ķēķa stāstus”, varēju iedomāties, ka ēdienu pagatavošanai izmantošu arī, piemēram, mocarellu, avokado, pesto, kuskusu vai vēl ko tolaik tikpat nedzirdētu! Vairums cilvēku gan arī tagad dod priekšroku tradicionālām maltītēm, nevis eksperimentiem virtuvē, taču jāiet arī līdzi laikam un vismaz jānomēģina mazliet citādākas un neierastākas garšu kombinācijas.

Visu, kas mazgājams, nomazgāju un apsusināju. Tomātu, gurķi un avokado nomizoju un sagriezu gabaliņos. Avokado vēl pārslacīju ar citrona sulu, lai nebrūnē. Lapu salātus, te labi iederēsies dažādu to veidu maisījums, labāk saplucināt, nevis sagriezt. Zemenes pārgriezu uz pusēm. Liku sastāvdaļas bļodā, pievienoju svaigā siera “Mozzarella” mini bumbiņas un bazilika pesto mērci (pesto vietā varam izmantot olīveļļu), kā arī garšvielas un kādu svaiga bazilika lapiņu.

 

Kabaču un siera plācenīši ar papriku 

Sastāvdaļas:

400 gramu kabaču

puse tējkarotes sāls

1 ola

70 gramu siera

70 gramu sarkanā saldā pipara

70 gramu miltu

1 sīpols

pētersīļu zaļumi

garšvielas

augu eļļa

Kad kļūst pieejami jaunie kabači, katru sezonu cenšos izcept arī dārzeņu plācenīšus. Šoreiz, lai pie tiem tiktu, divus mazus kabacīšus nomazgāju un sarīvēju uz rupjās rīves. Piemaisīju mazliet sāls un atstāju atsuloties, pēc tam šķidrumu nospiedu. Kabačiem pievienoju olu, sarīvētu sieru, smalki sagrieztu sīpolu un no sēkliņām atbrīvotu sarkano, saldo piparu, kā arī sasmalcinātus pētersīļu zaļumus. Visbeidzot piesijāju arī vismaz trīs ēdamkarotes ar kaudzi miltu, piemetu vēl garšvielas dārzeņu ēdieniem un mazliet sāls, visu labi samaisīju. Karstā pannā ar augu eļļu ar ēdamkaroti liku mīklu tā, lai veidojas plācenīši, un cepu tos no abām pusēm, līdz tie ieguva zeltainu garoziņu. Gatavus tos vēl varam izlikt uz papīra dvieļa, lai tur uzsūcas liekās taukvielas. Ļoti labi tie garšo silti ar skābo krējumu vai arī ar kādu citu mērcīti.

 

Biezpiena un aveņu smūtijs   

Sastāvdaļas:

150 gramu biezpiena

200 mililitru piena

200 gramu aveņu

1 – 2 tējkarotes medus

vaniļas cukurs

Vienmēr kāda reize ir pirmā – beidzot arī es, izmantojot blenderi, pagatavoju tagad tik moderno smūtiju! Tiesa gan, šoreiz tam izvēlējos izejvielas, kas man garšo arī tāpat, ar zaļajiem smūtijiem gan vēl neriskēju. Secinājums? Šis bija garšīgs un ir piemērots karstām vasaras dienām, kad neprasās smagus ēdienus, un to varam baudīt gan kā veselīgu un sātīgu desertu, gan arī ar to iztikt pat brokastīs.

Mīkstu biezpienu jau sablendēju viendabīgā masā, piejaucu pienu, medu, vaniļas cukuru un avenes – tās gan šoreiz vēl izmantoju saldētās, taču nu jau tās ir nopērkamas arī svaigas. Visu kārtīgi saputoju. Ogām bagāto smūtiju ievietoju ledusskapī, lai kādu pusstundu dzesējas, tad izliku trauciņos, rotājot vēl ar kādu avenīti, un varēju nogaršot. Gan jau vēl izmēģināšu arī kādu citu recepti.