Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2021. gada 9. jūlijs 08:00

3
Ķēķa stāsti

Tomātu sulas zupiņa  

Sastāvdaļas:

1 litrs tomātu sulas

250 gramu kūpinātas krūtiņas

1 sīpols

1 kārba konservētu pupiņu tomātu mērcē

1 kārba konservētas kukurūzas

sāls

pipari

malta paprika

diļļu zaļumi

Arī vasarā mēdz būt vēsākas dienas, kad tā vien gribas sasildīties un auksto zupu nekārojas. Tad palīdzēs šāda karsta un pikanta tomātu sulas zupiņa. Izvārīju to un ēdu ar baudu.

Lai pie tās tiktu, katlā ielēju tomātu sulu un liku uz plīts karsēties. Sīpolus un kūpinātu bekonu – te varam iztikt pat ar mazāku gabaliņu, nekā norādīts – smalki sagriezu un pannā apcepu. Turpat pievienoju arī konservētas, ceptas pupiņas čili mērcē un konservēto kukurūzu bez šķidruma. Cepu visu 5 – 10 minūtes. Piekaisīju malto papriku, piparus, kā arī sāli – ar to pārspīlēt nevajag, jo gan tomātu sulai, gan kūpinājumam tas jau ir klāt. Pa to laiku sula jau uzvārījās. Pannas saturu pārliku katlā tai klāt un atkal visu uzvārīju. Atstāju zupu vēl minūtes 10 – 15 zem vāka nostāvēties. Pēc tam to lēju bļodiņās un pārkaisīju ar svaigiem diļļu zaļumiem. Treknāku ēdienu cienītāji vēl var pievienot karotīti skābā krējuma, bet tas man jau šķita lieki.

 

Dārzeņu un maltās gaļas sacepums 

Sastāvdaļas:

400 gramu maltās gaļas

puskilograms kartupeļu

1 kabacītis

1 sīpols

2 tomāti

ķiploki

siers

100 gramu majonēzes

100 gramu skābā krējuma

2 tējkarotes kečupa

sāls un citas garšvielas pēc izvēles

augu eļļa

Lai baudītu šo sātīgo sacepumu, vispirms maltajai gaļai piemaisīju garšvielas. Notīrīju un spiedē sasmalcināju dažas ķiploka daiviņas. Sieru sarīvēju uz rupjās rīves. Kartupeļus un jauno kabacīti nomizoju un sagriezu ne pārāk biezās pusripiņās. Arī nomizotus sīpolus un tomātus sagriezu tāpat. Mērcei samaisīju majonēzi kopā ar skābo krējumu un kečupu.

Veidni mazliet ietaukoju ar augu eļļu. Kartupeļiem piemaisīju garšvielas un sāli, tad tos izkārtoju veidnes apakšā un pārsmērēju ar mērci. Virsū izliku sīpolus, pēc tam malto gaļu, tad - tomātu ripiņas kopā ar sasmalcinātiem ķiplokiem. Virs tiem savukārt izkārtoju sagrieztos kabačus. Atkal visu pārsmērēju ar mērci un visbeidzot – pārkaisīju ar sieru. Liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Kad maltā gaļa un kartupeļi bija gatavi, ēdienu cēlu no plīts laukā.

 

Krabju nūjiņu salāti ar omleti   

Sastāvdaļas:

2 olas

150 gramu krabju nūjiņu

1 svaigs gurķis

1 saldais pipars

majonēze

sāls

pipari

Gadās, ka kopā ar citiem vajadzīgajiem un ne tik nepieciešamajiem pirkumiem iegādājamies arī krabju nūjiņas, kaut vai to vienkāršā pielietojuma vai arī pievilcīgās atlaižu cenas dēļ. Lai dažādotu ēdienkarti, tās noder, piemēram, garšīgu salātu pagatavošanai - arī pēc šīs receptes.

Olas viegli saklapēju, piekaisīju sāli, piparus un izcepu plānu omleti, to atdzesēju. Krabju nūjiņas sagriezu kubiņos, svaigo gurķi, saldo piparu, ko iztīrīju no sēkliņām, un arī izcepto omleti sagriezu strēmelītēs. Visu samaisīju ar majonēzi, pēc garšas pievienojot vēl mazliet sāls un piparu. Pikantāku garšu salātiem varam panākt, pieliekot vēl arī sasmalcinātus ķiplokus.

 

Kārtainais biezpiena un zemeņu deserts 

Sastāvdaļas:

biezpiens

skābais krējums

pūdercukurs

zemenes

vaniļas cukurs

cepumi

Šis ir viens no viegli pagatavojamajiem desertiem, ko baudīt gan saldummīļiem, gan tiem, kuri vēlas ēst pēc iespējas veselīgāk, un, protams, tas labi garšos arī bērniem. Izejvielu daudzumu te nenorādīju tīšām, jo šis ir gardums, kur varam izvērsties pēc savas patikas – gan tā sastāvā, gan noformējumā.

Baltajai kārtai saputoju kopā biezpienu, skābo krējumu un pūdercukuru, piekaisot garšai arī vaniļas cukuru. Ar skābā krējuma daudzumu varam mainīt atkarībā, cik bieza būs šī masa. Zemenes jāsasmalcina biezenī, atliekot vairākas veselas ogas ēdiena rotāšanai. Tam gan varam izmantot arī sablendētas saldētās ogas, kamēr svaigās vēl nav pieejamas lielākā daudzumā.

Desertu vēlams kārtot stikla trauciņos, lai izskatās kārdinošāk un krāšņāk. Šoreiz izveidoju divus dažādus variantus. Vienā trauciņā vispirms liku ogu biezeni, tad biezpiena masu, sasmalcinātus cepumus ar šokolādes garšu, pēc tam - atkal zemeņu biezeni, biezpiena kārtu un sasmalcinātus cepumus, ko visu rotāju ar svaigām ogām. Otrā trauciņā apakšā liku biezpiena kārtu, pēc tam sasmalcinātus cepumus, tad atkal biezpienu, bet virsū – zemeņu biezeni un svaigu zemeni. Variantu te ir daudz. Kārtas varam veidot arī nelielās stikla burciņās. Skābā krējuma vietā varam izmantot putukrējumu, bet sastāvdaļu klāstu papildināt ar krēmsieru, šokolādi, sīrupu vai ko citu.