Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Strenču slimnīcas stacionāra nodaļās uzņem apgriezienus būvdarbi

strencupns.lv

2021. gada 27. jūlijs 14:49

254
Strenču slimnīcas stacionāra nodaļās uzņem apgriezienus būvdarbi

VSIA “Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca” (turpmāk- Slimnīca) šī gada pavasarī noslēdza divus līgumus ar partnerorganizāciju Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par divu Eiropas Savienības fondu projektu īstenošanu ēku energoefektivitātes uzlabošanai.

Projektu ietvaros plānoti vairāki energoefektivitātes pasākumi Slimnīcas stacionāra 1. un 6. nodaļas ēkās. Šī būs ēku fasādes vērienīgākā renovācija kopš Slimnīcas atvēršanas 1907. gada. Vienlaikus, ņemot vērā, ka Slimnīcas stacionāra vēsturiskās ēkas ir arhitektoniski nozīmīgas un tās arī kopš 2020. gada sākuma atrodas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu aizsardzības zonā, būvprojektu risinājumi paredz saglabāt un atjaunot ēkas fasādes arhitektonisko detaļu vizuālo izskatu atbilstoši ēkas vēsturiski orģinālajai fasādei, tādējādi saglabājot ēku kopējo arhitektonisko ansambli.

Slimnīcas projektu vadītāja Alīna Kitnere norāda: “Energoefektivitātes paaugstināšanas aktivitātes būtiski uzlabos ēkas energoefektivitātes rādītājus, tādējādi ietaupot arī slimnīcas finanšu resursus un padarot infrastruktūru videi draudzīgāku. Priecē, ka esam atraduši risinājumus, kas  saglabā ēku fasādes tipisko arhitektonisko detaļu vizuālo izskatu, ar ko Slimnīca ir pazīstama gadu desmitiem. Aplūkojot pēctecību un sasniegtos rezultātus no iepriekšējiem energoefektivitātes projekta stacionāra 3. nodaļā, resursu ietaupījums gada ietvarā ir ievērojams- aptuveni 40%., tāpēc ar optimismu skatāmies nākotnē.”

Rit būvdarbi Annas mājā

Stacionāra 1. nodaļas ēka jeb Annas mājā pirmajā ir uzsāktas projekta aktivitātes. Pašlaik ir veikta apkures sistēmas demontāža un precizēti darbu apjomi un rasti labākie risinājumi ārējā cokola siltināšanai. Tuvākajās dienās tiks uzsākta fasādes siltināšanas darbi.

Projekta mērķis ir paaugstināt energoefektivitāti VSIA “Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca” stacionāra 1.nodaļas ēkā, īstenojot ēkas ārējo norobežojošo konstrukciju siltināšanu un atjaunojot apkures sistēmu, kā arī nodrošinot ēkas fasāžu arhitektonisko detaļu vizuālo izskatu atbilstoši vēsturiski oriģinālajai fasādei,  vienlaikus sasniedzot primārās enerģijas gada patēriņa samazinājumu, t.i. 14,05MWh/gadā, un aprēķināto siltumnīcefekta gāzu samazinājumu, t.i. 37,175 CO2 ekvivalenta tonnas gadā.

Stacionāra 1. nodaļas energoefektivitātes uzlabošanas pasākumus veic būvdarbu uzņēmējs SIA “SANART”, kas pēc uzvaras atklātā iepirkuma konkursā , parakstīja būvdarbu līgumu ar kopējo summu 768 472,48 EUR  bez pievienotās vērtības nodokļa, kurā iekļauta arī stacionāra ēkas iekštelpu pārbūve. Projekta autoruzraudzību veic SIA “Arhitektu studija 4”, savukārt būvuzraudzību nodrošina SIA “Marčuks”.

Projekta plānotais kopējais finansējums ir EUR  380 739.21 (t.sk. ERAF finansējums (85%) EUR 252 749.57 un valsts budžeta finansējums(15%) EUR 44 602.86). Projektā ir plānotas tādas neattiecināmās izmaksas, kuras pārsniedz ES fondu finansējumu un tādas izmaksas, kuras neattiecas uz energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem (minētās 1.nodaļas ieejas kāpnes). Projekta “Energoefektivitātes paaugstināšana VSIA “Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca” stacionāra 1. nodaļas ēkā” numurs: 4.2.1.2/20/I/0005

Parakstīts līgums ar būvdarbu veicēju par 6. nodaļas energoefektivitātes uzlabošanu

21.07.2021. projekta ietvaros tika noslēgts līgums par stacionāra 6. nodaļas energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu kopumu būvdarbu veicēju, kas noskaidrots atklāta konkursa rezultātā. Atklātajā konkursa uzvarētājs ir būvdarbu uzņēmums “SANART”, kura līguma kopējā summa ir 903 246 EUR, vienlaikus līguma kopējā summā iekļauta arī nodaļas iekštelpu pārbūve.

Saistībā ar stacionāra 6. nodaļas energoefektivitātes pasākumu kopumu, pašlaik tiek kārtota ar būvniecību saistītā dokumentācija, kā arī veikta cenu aptauja par būvuzraudzības nodrošināšanu projekta laikā.

Kā jau iepriekš ziņots projekta mērķis ir paaugstināt energoefektivitāti VSIA “Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca” stacionāra 6.nodaļas ēkā, īstenojot ēkas ārējo norobežojošo konstrukciju siltināšanu un atjaunojot apkures sistēmu, kā arī nodrošinot ēkas fasāžu arhitektonisko detaļu vizuālo izskatu atbilstoši vēsturiski oriģinālajai fasādei. Projekta aktivitātes mērķa sasniegšanai ir tehniskās dokumentācijas sagatavošana, tostarp ēkas energosertifikācija, būvprojektu izstrāde ēkas apkures sistēmas atjaunošanai un ēkas fasādes siltināšanai. Paredzētie būvdarbi valsts ēkas energoefektivitātes paaugstināšanai ir apkures sistēmas atjaunošana, fasādes un cokola siltināšana, ēkas bēniņu siltināšana, ēkas logu nomaiņa un galveno ārdurvju nomaiņa uz PVC tipa būvizstrādājumiem ar augstākām siltumizolācijas īpašībām. Logi to nomaiņas procesā tiks iznesti siltumizolācijas slānī, kas rezultātā nodrošinās daudz efektīvāku un lietderīgāku ēkai nepieciešamās enerģijas izmantošanu, sniegs kvalitatīvāku iespēju veidot un saglabāt ēkas vēsturiski arhitektoniskās detaļas ap logu ailēm. Būvdarbi energoefektivitātes paaugstināšanai ietver arī ēkas lietus ūdens novadīšanas sistēmas sakārtošanu.

Projekta ietvaros plānots primārās enerģijas gada patēriņa samazinājums ēkā – 18,07 MWh/gadā, kā arī aprēķinātais siltumnīcefekta gāzu samazinājums gadā – 47,604CO2 ekvivalenta tonnas gadā.

Projekta plānotais kopējais finansējums ir EUR 404 258.73 (t.sk. ERAF finansējums (85%) EUR 257 550.00 un valsts budžeta finansējums(15%) EUR 45 450.00). Projektā ir plānotas tādas neattiecināmās izmaksas, kuras pārsniedz ES fondu finansējumu un tādas izmaksas, kuras neattiecas uz ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem, bet ir nepieciešamas ēkas tehniskā un vizuālā stāvokļa kvalitatīvai nodrošināšanai. 6.nodaļas projektā tādas ir ēkas kāpņu atjaunošanas izmaksas. Kopējās projekta izmaksas tiks precizētas pēc būvdarbu iepirkuma rezultātu noskaidrošanas.

Projekta “Energoefektivitātes paaugstināšana VSIA “Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca” stacionāra 6. nodaļas ēkā” numurs: 4.2.1.2/20/I/006.