Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Panākums, kas vieno

Oskars Morozovs

2021. gada 30. jūlijs 08:21

71
Panākums, kas vieno

Latvijas 3x3 basketbolisti izcīnīja olimpisko spēļu zelta medaļas un ar šo panākumu vismaz uz vienu dienu, vienu vakaru, vienu brīdi paveica ko vairāk par sportisku panākumu. Ko tādu, kas visiem mums bija tik nepieciešams.

Nav vairs nevienam noslēpums, ka pēdējo divu gadu laikā piedzīvojam tādus laikus un notikumus, kas mūs ir sagrūduši pa mājām, burbuļiem, sadalījuši pēc nostājas un pārliecības. 

Ilgu laiku bijis jāiztiek bez lieliem svētkiem un pasākumiem, kas līdz šim, iespējams, pat varēja kaitināt vai šķist neinteresanti, bet tagad cenšamies atrast katru mazāko iespēju būt kopā, socializēties, “čupoties”.

Nenotiek arī tradicionālie tautu vienojoši pasākumi un svētki – hokeja čempionāts Rīgā pagāja bez vai ar ierobežotu skatītāju skaitu –, nav lielu mākslas un mūzikas festivālu, klātienē nenotiek arī Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Līdz šim dziesmu svētki vienmēr bijuši tautu vienojoši un pacilājoši svētki, kas uz kādu laiku ļāva miesai un dvēselei pacelties mazliet virs zemes un aizmirst par visām ikdienas likstām un nedienām. Šogad drošības apsvērumu dēļ, kā zināms, šādu svētku mums nav, kas, protams, ir pareizi, taču izpaliek lielā, pacilājošā kopības sajūta.

Trešdien par Latvijas dziesmu svētkiem kļuva četri Latvijas basketbolisti – Agnis Čavars, Nauris Miezis, Kārlis Pauls Lasmanis un Edgars Krūmiņš! Šī mūsu jaunā “Sapņu komanda” uz vismaz vienu dienu, vienu vakaru ļāva mums aizmirst par visu uz pasaules un atkal būt vienai tautai, kam ir, ar ko lepoties! 

Pat tie, kas basketbolam vai sportam neseko, pauda savu sajūsmu sociālajos tīklos, katrs pa savam, no sava skatupunkta paužot sajūsmu par to, ko paveikuši mūsu basketbolisti.

Laiku pa laikam izskan diskusijas par to, vai nepieciešams atbalsts kultūrai un sportam, un cik lielam tam ir jābūt, taču jāsaprot ir viens – tas, kas mums tiešām ļauj justies vienotiem, lepniem un stipriem, ir kultūra un sports!

Paldies mūsu basketbola kvartetam par šo sajūtu – ka mēs esam, ka mēs varam! Ka esam spēcīgi un lepni. Par to, ka esam viens veselums, viena tauta!